Jak przezimowały oziminy?

Sprawdzałem trzy dni temu, i w rzepaku i w pszenicy są już tegoroczne przyrosty korzeni - powiedział nam Michał Andrzejewski, rolnik spod Szamotuł w Wielkopolsce. - Zresztą, to, że oziminy rozpoczęły wegetację widać doskonale, bo z dnia na dzień zmienia się ich kolor.
W bardzo niewielu miejscach rolnicy skarżą się w tym roku na wymarznięcia. Zdarzały się takie sytuacje w woj. świętokrzyskim i małopolskim, gdy przy silnym mrozie miejscowo zabrakło śniegowej kołderki.
U nas śniegu nie brakowało - mówi Kamil Wróbel, młody rolnik z Podlasia. - Oziminy na razie startują u nas bardzo niepewnie, ale nie mamy obaw o wymarznięcia. Zboża nie są nawet wysmolone. Wygląda na to, że była to idealna zima dla rolników, choć chyba jeszcze nie można mówić, ze była...
W Polsce bowiem często zdarzają się silne mrozy w marcu, a z silnymi przymrozkami musimy się liczyć nawet do połowy maja. Jednak w tej chwili jest bardzo dobrze.
Rzepaki są głodne, a na pierwszą dawkę azotu muszą jeszcze trochę poczekać, choć tak naprawdę powinno być odwrotnie - powiedział nam Kazimierz Karasiński, rolnik z woj. łódzkiego. - Na szkoleniach uczą nas, że to azot powinien czekać na rzepak, a tymczasem rzepak wystartował wcześniej. W ubiegłym roku też wiosna przyszła wcześnie, więc mam nadzieję, że w tym roku też już wielkich mrozów nie będzie.
Po roku bardzo mokrym - a taki był 2017, a potem po bardzo suchym - 2018-m, rolnicy marzą o ciepłym roku ze sporą porcją deszczu. Oby te marzenia się spełniły.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|