KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • województwo łódzkie

WYSZUKIWARKA

Kolendra - świetna przyprawa i lek

Opublikowano 28.02.2019 r.
Kolendra jest nam doskonale znana, ponieważ to przyprawa, którą często dodajemy do wielu potraw. Oprócz tego, że uświetnia smak naszych dań, to również ma cenne właściwości zdrowotne. Sprawdźmy to!

Właściwości kolendry 

Najpopularniejszą odmianą jest kolendra siewna  (łac. Coriandrum sativum L.) Jej smak i zapach od razu przenoszą nas w orientalne zakątki świata. Wyglądem nieco przypomina natkę pietruszki. A czy wiecie, że to właśnie kolendra jest jednym ze składników mieszanki curry? Z kolei świeżą kolendrę można kupić w marketach, a także w sklepach z ekologiczną żywnością. Z powodzeniem możemy również wyhodować ją w doniczce na domowym parapecie. 

Liście, łodygi, nasiona oraz olej z kolendry posiadają prozdrowotną moc, wynikającą z obecności wielu składników odżywczych. Kolendra zawiera w sobie cenne witaminy z grupy B, witaminę A, C i K. Poza tym wapń, magnez, potas i żelazo. Warto wiedzieć, że jej owoce i liście mają działanie bakteriobójcze i rozkurczowe. Z kolendry możemy sporządzić np. świetny napar. Pomoże m.in. w dolegliwościach trawiennych, przy wzdęciach i niestrawności. 

Poza tym kolendra wykazuje działanie obniżające stężenie „złego” cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Okazuje się więc, że zbawiennie działa nie tylko na układ trawienia, ale także na układ krążenia. 

Jak przygotować napar?

Łyżkę suszonych liści kolendry zalewamy szklanką wrzącej wody. Parzymy pod przykryciem przez 10-15 minut.  Taki napar pijemy powoli. Napój uaktywni także wydzielanie soku żołądkowego i pobudzi nasz apetyt.  Pół szklanki pijemy 2 razy dziennie przed jedzeniem. 

Kolendra świetnie sprawdza się do przyprawiania m.in. zup, sosów, sałatek, mięsa czy pesto. Warto dodawać ją do ciężkostrawnych dań, aby wspomóc nasz układ trawienny. 


Olej z kolendry w kosmetyce

W sprzedaży znajdziemy także olej z nasion kolendry. Również jest on bogaty w składniki mineralne i witaminy. Możemy dodawać go do potraw, ale zastosowanie znajduje także przy różnych dolegliwościach bólowych, gdyż wykazuje działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Poza tym sprawdza się przy zatruciach pokarmowych i biegunkach. Olej z kolendry stosuje się też do przygotowywania domowych kosmetyków, m.in. maseczek na twarz czy mikstur wzmacniających włosy i paznokcie. 

Olejek można wcierać leczniczo we włosy i skórę głowy – pomoże przy nadmiernym wypadaniu włosów, a także w walce z łupieżem. Aplikujemy go 1-2 razy w tygodniu na suche włosy i skórę głowy, po około godzinie myjemy szamponem. 

Można zastosować także łagodzącą maseczkę do cery wrażliwej z kolendry. Do jogurtu naturalnego dodajemy kilka kropli oleju z kolendry, dokładnie mieszamy i nakładamy na twarz (omijamy okolice oczu i ust). Zmywamy po 15 minutach. 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO