KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
7 lutego 2020

Kolendra - świetna przyprawa i lek

Kolendra jest nam doskonale znana, ponieważ to przyprawa, którą często dodajemy do wielu potraw. Oprócz tego, że uświetnia smak naszych dań, to również ma cenne właściwości zdrowotne. Sprawdźmy to!

Właściwości kolendry 

Najpopularniejszą odmianą jest kolendra siewna  (łac. Coriandrum sativum L.) Jej smak i zapach od razu przenoszą nas w orientalne zakątki świata. Wyglądem nieco przypomina natkę pietruszki. A czy wiecie, że to właśnie kolendra jest jednym ze składników mieszanki curry? Z kolei świeżą kolendrę można kupić w marketach, a także w sklepach z ekologiczną żywnością. Z powodzeniem możemy również wyhodować ją w doniczce na domowym parapecie. 

Liście, łodygi, nasiona oraz olej z kolendry posiadają prozdrowotną moc, wynikającą z obecności wielu składników odżywczych. Kolendra zawiera w sobie cenne witaminy z grupy B, witaminę A, C i K. Poza tym wapń, magnez, potas i żelazo. Warto wiedzieć, że jej owoce i liście mają działanie bakteriobójcze i rozkurczowe. Z kolendry możemy sporządzić np. świetny napar. Pomoże m.in. w dolegliwościach trawiennych, przy wzdęciach i niestrawności. 

Poza tym kolendra wykazuje działanie obniżające stężenie „złego” cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Okazuje się więc, że zbawiennie działa nie tylko na układ trawienia, ale także na układ krążenia. 

Jak przygotować napar?

Łyżkę suszonych liści kolendry zalewamy szklanką wrzącej wody. Parzymy pod przykryciem przez 10-15 minut.  Taki napar pijemy powoli. Napój uaktywni także wydzielanie soku żołądkowego i pobudzi nasz apetyt.  Pół szklanki pijemy 2 razy dziennie przed jedzeniem. 

Kolendra świetnie sprawdza się do przyprawiania m.in. zup, sosów, sałatek, mięsa czy pesto. Warto dodawać ją do ciężkostrawnych dań, aby wspomóc nasz układ trawienny. 


Olej z kolendry w kosmetyce

W sprzedaży znajdziemy także olej z nasion kolendry. Również jest on bogaty w składniki mineralne i witaminy. Możemy dodawać go do potraw, ale zastosowanie znajduje także przy różnych dolegliwościach bólowych, gdyż wykazuje działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Poza tym sprawdza się przy zatruciach pokarmowych i biegunkach. Olej z kolendry stosuje się też do przygotowywania domowych kosmetyków, m.in. maseczek na twarz czy mikstur wzmacniających włosy i paznokcie. 

Olejek można wcierać leczniczo we włosy i skórę głowy – pomoże przy nadmiernym wypadaniu włosów, a także w walce z łupieżem. Aplikujemy go 1-2 razy w tygodniu na suche włosy i skórę głowy, po około godzinie myjemy szamponem. 

Można zastosować także łagodzącą maseczkę do cery wrażliwej z kolendry. Do jogurtu naturalnego dodajemy kilka kropli oleju z kolendry, dokładnie mieszamy i nakładamy na twarz (omijamy okolice oczu i ust). Zmywamy po 15 minutach. 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione