KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Marchewka w kuchni na różne sposoby - szybko, pysznie i zdrowo

Opublikowano 25.03.2019 r.
Myślisz, że z marchewki można zrobić tylko surówkę? Otóż nie! Marchewkę w kuchni wykorzystasz na wiele sposobów. Przekonaj się, że z tym zdrowym warzywem przygotujesz pyszne dania i desery. Mamy rewelacyjne przepisy!
placki z marchewki

Marchewka to popularne warzywo, które znajdziemy w warzywniaku o każdej porze roku. Jest słodka, chrupiąca, pożywna i bardzo odżywcza. Marchew to źródło przede wszystkim beta-karotenu, błonnika, witaminy K, potasu i wielu antyoksydantów. Marchewki cechują się wysoką wartością odżywczą. Mało kaloryczne, świetne dla figury, obniżają poziom złego cholesterolu i działają zbawiennie na wzrok i oczy. Co ciekawe, marchew chrupana na surowo oczyszcza zęby niczym najlepsza szczoteczka. Pogryzanie marchewek jest bardzo dobre dla kształtowania zgryzu i zdrowych, mocnych zębów. Natomiast sok z marchwi pomoże na piękną cerę i wpłynie na ładny kolor skóry.

Kilka marchewkowych ciekawostek?

- Wg badań to najpopularniejsze warzywo na świecie, tuż po ziemniakach. - Kojarzy się też z królikami, które się nią zajadają. Pamiętamy ją z bajki o znanym króliku z wielkimi i długimi zębami. Mało kto wie, że zwierzęta te owszem, mogą ją jeść, ale nie za dużo. Marchew jest bardzo dobra dla zdrowia króliczych zębów. Zawiera jednak cukier, który w za dużych dawkach może odbić się na zdrowiu naszych czworonożnych kolegów. - Na świecie istnieje ponad 100 gatunków marchewek. - Nazwa angielska „carrot” pochodzi od greckiego słowa „karoton”. - W dawnych wiekach kobiety zamiast kwiatów upiększały swoje kapelusze natką. - Polak zjada średnio 5,5 kg marchewek rocznie. - Największa na świecie marchew ważyła blisko 9 kg i miała ok. 5,5 metra długości!

Jak jeść marchewki?

- Najprościej jeść marchewki na surowo pokrojone na mniejsze kawałki. Można jeść je same lub z ulubionym dipem np. na bazie jogurtu naturalnego, czy pasty z roślin strączkowych (np. ciecierzycy, fasoli, zielonego groszku) a la hummus. - Pyszne są pieczone marchewki. Zastąpić mogą słodycze. - Gotowaną marchewkę w formie purée możemy dodać do owsianki, czy kaszki dla dzieci. - Purée z marchwi może być bazą do placków, naleśników, nadzienia, pasty do kanapek, dodatku do ciasta. - Bardzo zdrowe jest dodawanie tłuszczu do marchewek. Gotowanie lub podsmażanie z dodatkiem tłuszczu sprawia, że karotenoidy przyswajają się wtedy o wiele lepiej. Pamiętajmy, że większość witamin rozpuszcza się właśnie w tłuszczach. Nie bójmy się więc tłuszczu, bo to strażnik naszego zdrowia. - Surowa, starta marchewka to świetny składnik sałatek i surówek. Kto pamięta chociażby marchewkę z jabłkiem z dzieciństwa? Nasze mamy i babcie wiedziały, co dobre – taka surówka to prawdziwa bomba witaminowa, bardzo zdrowa. A oto kilka z wielu możliwości wykorzystania marchewek w kuchni:

Placki marchewkowe najprostsze

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki do zagęszczenia masy
  • ewentualnie posiekana natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia placuszków
Sposób przygotowania: Marchewki zetrzeć na tarce. Dodać jajko i mąkę do zagęszczenia masy. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z jogurtem naturalnym lub sałatką na kolację bądź wegetariański obiad.

Krem z marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym

marchewka

Składniki:
  • 500 gr marchwi
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 1 cebula
  • masło klarowane do smażenia lub oliwa z oliwek
  • pół szklanki mleczka kokosowego (Mleko kokosowe daje przyjemny, orientalny i aromatyczny smak. Jeśli nie mamy, możemy dodać tłustą śmietankę roślinną bądź zwykłą.)
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Marchew umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Imbir obrać, pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać masło lub inny tłuszcz, który akurat używamy. Podsmażyć cebulę, potem imbir. Na koniec wsypać marchew. Zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy marchewka będzie już miękka, zupę zmiksować. Wlać mleko kokosowe bądź śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Uwaga na pieprz – imbir odpowiada już w zupie za ostry smak. Można zajadać. Taka zupa to świetny sposób na ciepłą, lekką, zdrową kolację. Dzięki dodatkowi imbiru wspaniale rozgrzewa i wzmacnia odporność.

Pasta marchewkowa do kanapek

pasta z marchewki

Składniki:
  • 3 ugotowane marchewki
  • garść ulubionych orzechów (najlepiej włoskich)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania: Ugotowaną marchewkę zmiksować z orzechami i oliwą. Jeśli pasta jest za gęsta dodać wody. Jeśli za rzadka, wsypać więcej orzechów albo np. płatków drożdżowych do zagęszczenia masy. Doprawić solą i pieprzem. Wspaniałe i zdrowe smarowidło do kanapek!

Marchewka z miodowo-maślanym sosie

marchewki

Składniki:
  • ok. 300 gr marchewki (Najlepiej by była to mała "baby" z mrożonki. Może być też zwykła, pokrojona na mniejsze kawałki.)
  • 2 duże łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • 1 łyżka miodu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • ewentualnie garść natki pietruszki do posypania
  • sezam w ziarenkach
Sposób przygotowania: Marchewkę ugotować do miękkości w osolonym wrzątku (żeby była nierozgotowana, najlepiej al. dente). Odcedzić. Na patelni lub w garnku rozgrzać masło, wsypać marchewkę i pomieszać, by warzywa pokryły się tłuszczem. Dodać miód i ponownie wymieszać. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Można posypać posiekaną natką pietruszki (pycha!) lub ziarnami sezamu. Taka marchewka to świetna jarzynka na ciepło. Ja lubię ją podawać z ryżem na kolację albo zjeść z kawałkiem bułeczki.

Makaron z sosem marchewkowym

Składniki:
  • 3 duże marchewki ugotowane i zmiksowane na puree
  • makaron (najlepiej krótki typu penne, fussili, farfalle)
  • garść startego parmezanu albo 2 czubate łyżki płatków drożdżowych
  • garść orzeszków piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • świeże listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętajmy o nierozgotowywaniu makaronu. Ma być al dente – to nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Dzięki temu makaron będzie też lepiej absorbował sos. Zostawmy ok. ¾ szklanki wody po gotowaniu makaronu – będzie nam potrzebna przy sosie marchewkowym. Marchewkę zmiksować z oliwą, czosnkiem, orzeszkami uprażonymi na złoto na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Uważajmy z solą, ponieważ woda po gotowaniu makaronu oraz sam makaron zawierają już sól. Dodać starty parmezan albo płatki drożdżowe (wersja dla wegan lub uczulonych na nabiał) i wymieszać. Makaron odcedzić, przełożyć do garnka, wlać sos marchewkowy. Następnie wymieszać i dodać tyle wody z gotowania makaronu, by powstał jedwabisty sos. Makaron wykładać na talerze, można dekorować świeżymi listkami bazylii. Po prostu pyszne!

Ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej bądź ziarenka z 1 laski wanilii lub cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 szklanki marchewki startej na tarce
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
Na polewę:
  • 250 gr serka śmietankowego typu philadephia
  • 4 łyżki masła
  • 3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę do pieczenia (kwadratową, prostokątną lub w formie keksówki) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić. W misce umieścić mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól i wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać rozbite jajka z wanilią. W innej misce umieścić cukier i olej i ubijać mikserem do połączenia się składników. Następnie na małych obrotach miksera dodać 1/3 porcji mąki i ubijać do połączenia się składników. Następnie dodać ok. 1/3 porcji jajek i dalej ubijać. Postępować tak aż do wyczerpania się wszystkich składników. Wyłączyć mikser i dodać marchewkę. Wmieszać ją w ciasto. Ciasto wlać do formy i piec ok. 40-50 minut. Jeśli będzie bardzo brązowieć, przykryć folią do pieczenia w piekarniku. Upieczone ciasto marchewkowe wyjąć i odłożyć do ostudzenia. Ciasto jest pyszne samo w sobie, ale można zrobić do niego polewę z serka śmietankowego. Polewa: Serek i masło umieścić i misce i zmiksować mikserem do połączenia się składników na małych obrotach. Powoli dodawać cukier puder, wanilię i sól. Na koniec włączyć szybkie mocne obroty, by napowietrzyć polewę. Wysmarować wierzch ciasta marchewkowego.

Jak widać, możliwości kulinarnego wykorzystania marchewki jest wiele. Wypróbujcie koniecznie. Dajcie znać, jak Wam smakują nasze propozycje marchewkowych smakołyków! :-)

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO