KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
11 marca 2019

6 pysznych pomysłów na owsiankę o poranku

Czy może być coś lepszego, prostszego i pyszniejszego niż miska ciepłej owsianki o poranku? Jest nie tylko zdrowa i pożywna, ale też słodka, sycąca, kojąca i odżywiająca cały organizm. Oto kilka prostych przepisów na owsianki, które rano obudzą każdego i wprawią w dobry nastrój na cały nadchodzący dzień.

Co dobrego jest w owsiance? 
    • Jest bardzo zdrowa, pożywna i bogata w wartości odżywcze. Płatki owsiane to cenne źródło dobrych węglowodanów i błonnika. Mają bardzo mało tłuszczu i sporo białka (znacznie więcej niż inne zboża). Płatki owsiane to także kopalnia witamin i mikroelementów - znajdziemy w nich m.in. żelazo, magnez, miedź, fosfor, mangan, witaminy z grupy B.
    • Płatki owsiane to bogactwo antyoksydantów – substancje te o działaniu przeciwutleniającym zawarte w płatkach owsianych przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi i walczą z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za przedwczesne starzenie.
    • Owsianka zawiera bardzo dużo błonnika, zwłaszcza rozpuszczalnego błonnika pokarmowego – beta-glukanu obniżającego poziom cholesterolu i cukru we krwi, sprzyjającemu rozwojowi przyjaznych i dobrych bakterii w jelitach.
    • Owsianka jest bardzo sycąca – dzięki temu, że wypełnia brzuch z powodzeniem stosowana jest w dietach odchudzających. Jedząc płatki owsiane na śniadanie dłużej czujemy sytość, ponieważ cukier zawarty w owsiance uwalnia się długo i stopniowo do krwiobiegu. Nie sięgamy więc szybko po niezdrowe, słodkie i tłuste przekąski
    • Płatki owsiane są stosowane także powszechnie w kosmetyce – z drobno mielonych płatków możemy przygotowywać maseczki i papki. Mogą pomagać również w problemach skórnych np. egzemach.
    • Niektóre badania mówią o pozytywnych właściwościach płatków owsianych wśród dzieci jeśli chodzi o zapobieganie astmie. 
    • Jedzenie owsianki na śniadanie sprzyja koncentracji, lepszemu samopoczuciu i dobrej pracy mózgu (czy to w szkole podczas nauki czy w pracy) – mózg jest odżywiony, mamy odpowiedni poziom cukru we krwi, dobre węglowodany z płatków owsianych są nam szczególnie potrzebne o poranku, gdy organizm potrzebuje energii na cały dzień.

Przepisy na owsianki

Owsianka najprostsza
 

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka ulubionych orzechów bądź pestek
  • pół jabłka, banana lub garść sezonowych owoców (polecam owoce jagodowe – maliny, jeżyny, borówki, jagody, truskawki)
  • ulubione przyprawy do smaku – szczególnie polecam cynamon i kurkumę

Sposób przygotowania:
Płatki gotujemy rano w wodzie do uzyskania ulubionej konsystencji. Dodajemy przyprawy, orzechy bądź pestki i owoce. Koniec!

Owsiankę można jeść również na zimno – wtedy płatki namaczamy poprzedniego dnia wraz z orzechami i przyprawami w wodzie. Rano dodajemy świeże bądź mrożone owoce i jemy. Owsiankę można także dosłodzić kapką miodu.

 

Czekoladowa owsianka ze słonymi orzeszkami

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 1 łyżka słonych orzeszków ziemnych
  • mleko roślinne (polecam ryżowe, migdałowe lub owsiane)
  • miód/syrop klonowy lub z agawy do smaku

Sposób przygotowania:
Orzeszki zalewamy poprzedniego dnia wodą do namoczenia. Rano płatki zalewamy mlekiem. Dodajemy kakao i gotujemy do miękkości. Dodajemy ewentualnie miód/syrop do smaku. Podajemy z odsączonymi orzeszkami. Pycha!

 

Owsianka z mocą pestek i nasion

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini lub ulubionego masła orzechowego (polecam migdałowe)
  • 1 łyżeczka mielonego ostropestu plamistego (dla zdrowia wątroby)
  • 1 łyżeczka jagód goji

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy. Zalewamy wodą na noc do napęcznienia. Jemy rano na zimno lub po lekkim podgrzaniu. Taka owsianka znakomicie czyści jelita. Możemy zamiast jagód goji dodać ulubione inne suszone owoce (np. morele, śliwki, żurawinę).

 

 

Zaskakująca owsianka marchewkowa

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka migdałów posiekanych na kawałki lub orzechów laskowych lub płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki startej na tarce marchewki bądź 1/3 szklanki puree marchewkowego (po prostu gotowana marchewka zmiksowana)
  • mleko roślinne
  • przyprawy korzenne do smaku (najlepsze cynamon i imbir)
  • miód/ulubiony syrop do smaku

Sposób przygotowania:
Płatki i orzechy zalać mlekiem. Dodać marchewkę i gotować do miękkości. Na koniec dodać przyprawy. Można dosłodzić miodem lub ulubionym syropem. Taka owsianka smakuje jak…ciasto!

 

Nie ma to jak pyszna owsianka o poranku :-) I dzień od razu staje się lepszy!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • WDR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR