KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
27 lipca 2019

Placki na śniadanie – słodki początek dnia

Placki na śniadanie? Wspaniały pomysł! Placki kojarzą się z dzieciństwem i leniwymi śniadaniami sobotnio-niedzielnymi. Kiedy nikt się nie śpieszy, można przygotować szybkie, smaczne, zdrowe i pożywne placuszki dla całej rodziny. Takie słodkie śniadanie wspaniale obudzi nas o poranku i wprawi w dobry nastrój na cały dzień. 

 

Placki bananowe z syropem klonowym

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki (np. kokosowej lub innej) do zagęszczenia masy
  • olej kokosowy do smażenia (jeśli zależy nam na uzyskaniu kokosowego aromatu) lub inny tłuszcz do smażenia
  • syrop klonowy do polania
  • do podania: świeże owoce, cynamon, jogurt naturalny 

 

Sposób przygotowania:

Banany miksujemy z jajkami. Dodajemy tyle mąki, by masa nadawała się do smażenia. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy małe placuszki z obu stron na złoto. Podajemy polane syropem klonowym, jeśli chcemy posypujemy dodatkowo świeżymi owocami (polecam np. borówki lub maliny), cynamonem (dla smaku, aromatu i zdrowotności – cynamon to bardzo zdrowa przyprawa) i kładziemy kleks dobrego naturalnego jogurtu.

Jeśli zależy nam na uzyskaniu niezapomnianego, kokosowego smaku i aromatu użyjmy mąki kokosowej do zagęszczenia masy na placki, oleju kokosowego do smażenia i posypmy placuszki wiórkami kokosowymi lub płatkami kokosa. Dodatkowo, dla osób nietolerujących glutenu – te placuszki będą w pełni bezglutenowe.

 

 

 

Puszyste placki z serka ricotta

Składniki:

  • 1 szklanka serka ricotta (lub np. homogenizowanego dość gęstego serka naturalnego)
  • 1 szklanka mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • tłuszcz do smażenia
  • syrop klonowy lub miód lub inny syrop ulubiony do polania
  • do podania: świeże owoce (w sezonie) lub mrożone np. truskawki (świetnie pasują)

 

Sposób przygotowania:

Jeśli nasz ser ricotta lub homogenizowany jest rzadki – odsączmy go na sitku by pozbyć się nadmiaru płynu. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnej misce mieszamy ze sobą serek, mleko, żółtka jajek. Mokre składniki dodajemy do suchych (do miski z mąką) i mieszamy tak, by nie było grudek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy powoli do masy, by nadać jej puszystości. Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, ok. 3-4 minut z każdej strony. Podajemy polane ulubionym syropem i owocami. 

Placuszki są bardzo delikatne, jedwabiste i puszyste. Smakują jak…niebo w gębie.

 

Łatwe i szybkie placki z borówkami

Składniki:

  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • pół łyżki masła, roztopionego
  • pół szklanki borówek 
  • tłuszcz do smażenia
  • do podania: jogurt naturalny

 

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. W oddzielnej misce mieszamy jajko i mleko. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione, przestudzone masło i borówki i mieszamy równomiernie. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni wysmarowanej tłuszczem do lekkiego zbrązowienia. Podajemy ciepłe, najlepiej z jogurtem naturalnym.

Placuszki można z powodzeniem przygotować z dodatkiem innych owoców np. jagód, malin, truskawek czy brzoskwiń.

 

 

Placki z samej gryki – tylko 3 składniki!

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • woda
  • tłuszcz do smażenia
  • po podania: ulubiona konfitura, dżem (polecam z czarnej porzeczki – dużo zdrowia i witaminy C)

Sposób przygotowania:

Kaszę namoczyć na noc. Rano, odlać wodę, przepłukać kaszę i zmiksować ze świeżą wodą do odpowiedniej konsystencji – ciasto ma być odpowiednie do smażenia placuszków. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Naleśniki podawać z ulubioną konfiturą i dżemem. Pyszne, łatwe, zdrowe, wegańskie, bez mąki, mleka, jajek – placuszki z samej gryki.

Placuszki można z powodzeniem jeść również ze słonymi dodatkami, dzięki neutralności kaszy gryczanej (do ciasta nie dodawaliśmy przecież cukru). Wspaniale nadają się również na naleśniki – z ciasta można przygotować naleśniki gryczane. Stanowią świetne zdrowe śniadanie, deser, kolację. Polecam zabrać je na piknik, wycieczkę rowerową lub jako zdrową przegryzkę do pracy, szkoły.

 

Placki z twarogiem – dużo białka!

Składniki:

  • 1 opakowanie półtłustego twarogu (250gr)
  • 1 jajko
  • 40 gr kaszy manny – zwykłej, nieugotowanej
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego – uwaga: nie musimy słodzić placuszków
  • łuszcz do smażenia – polecam masło klarowane

Sposób przygotowania:

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, kaszę mannę i ewentualnie coś do posłodzenia placuszków. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać na gorąco, polane miodem lub syropem klonowym. Można podawać z owocami. 

Te placuszki to dzięki dodatkowi twarogu – źródło białka – budulca organizmu, odpowiedzialnego m.in. za silne mięśnie i masę mięśniową. Bardzo dobre szczególnie dla sportowców, przed lub po wysiłkiem fizycznym. Jeśli placki podamy dodatkowo z jogurtem naturalnym – białka będzie jeszcze więcej.

 

Ach te placuszki... :-)

 

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione