KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Drób pod kontrolą

Opublikowano 07.03.2019 r.
Producenci drobiu wprowadzają dodatkowe kontrole eksportowanego mięsa do Czech. Nie chodzi tu o wzrost ryzyka wystąpienia salmonelli, ale o udowodnienie, że każda wysyłana partia jest bezpieczna. Wyniki badań przydadzą się w przypadku zgłoszenia wątpliwości przez czeskie służby.

Jest to dobrowolne badanie, którego nie wymaga Bruksela. Chodzi o posiadanie dodatkowego dowodu, że drób wyjeżdżający z danego zakładu jest wolny od bakterii Salmonelli. Przyda się to w przypadku zgłoszenia przez czeskie służby wątpliwości co do jakości dostarczonego towaru lub znalezienia w partii mięsa salmonelli.

Czeskie służby weterynaryjne od połowy lutego prowadzą szczegółowe kontrole polskiej żywności na granicy i za takie właśnie działania minister rolnictwa Czech musiał tłumaczyć się w Brukseli. Unijny komisarz ds. Bezpieczeństwa Żywności Vytenis Andriukaitis uznał je za niewspółmierne do zagrożenia i przesadzone. Wezwał więc czeski rząd do natychmiastowego ich zaprzestania. Według Brukseli taka sytuacja wpływa negatywnie na unijny rynek. Czesi z kontroli zrezygnować jednak nie chcą.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj