KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Drób pod kontrolą

Opublikowano 07.03.2019 r.
Producenci drobiu wprowadzają dodatkowe kontrole eksportowanego mięsa do Czech. Nie chodzi tu o wzrost ryzyka wystąpienia salmonelli, ale o udowodnienie, że każda wysyłana partia jest bezpieczna. Wyniki badań przydadzą się w przypadku zgłoszenia wątpliwości przez czeskie służby.

Jest to dobrowolne badanie, którego nie wymaga Bruksela. Chodzi o posiadanie dodatkowego dowodu, że drób wyjeżdżający z danego zakładu jest wolny od bakterii Salmonelli. Przyda się to w przypadku zgłoszenia przez czeskie służby wątpliwości co do jakości dostarczonego towaru lub znalezienia w partii mięsa salmonelli.

Czeskie służby weterynaryjne od połowy lutego prowadzą szczegółowe kontrole polskiej żywności na granicy i za takie właśnie działania minister rolnictwa Czech musiał tłumaczyć się w Brukseli. Unijny komisarz ds. Bezpieczeństwa Żywności Vytenis Andriukaitis uznał je za niewspółmierne do zagrożenia i przesadzone. Wezwał więc czeski rząd do natychmiastowego ich zaprzestania. Według Brukseli taka sytuacja wpływa negatywnie na unijny rynek. Czesi z kontroli zrezygnować jednak nie chcą.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO