KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
6 marca 2019

Banany z brązowymi plamami – jeść czy nie?

Brązowe plamki na skórze bananów według wielu osób są oznaką psucia się owocu. To jednak nieprawda! Świadczą jedynie o tym, że banan jest bardzo dojrzały i, co ciekawe, bogatszy w składniki mineralne i witaminy. Czy to oznacza, że im więcej plamek, tym lepiej dla naszego zdrowia? Sprawdźmy to!

Ile razy w sklepie przebieraliście wśród bananów w poszukiwaniu tych idealnie żółtych, a nawet jeszcze zielonkawych? Zapewne nie raz. Ale warto wiedzieć, że banany z brązowymi plamami są cały czas bardzo wartościowym owocem.

Banan z plamkami - nie wyrzucaj go!

Wśród wielu osób popularny jest mit, że banan z brązową skórką jest już zepsuty i nie można go jeść. Otóż wcale nie! Pojawienie się plamek jest naturalnym procesem i oznacza, że owoc jest po prostu bardzo dojrzały. 

Kiedy banany są zrywane, ich skórka jest zielona przez obecność chlorofilu. Pod wpływem czasu zachodzi proces wytworzenia się karotenu i skórka zmienia swój kolor na żółty, a później brązowieje. 

Dojrzałe banany a właściwości antyrakowe

Okazuje się, że banany z brązowymi plamkami mają więcej cennych składników niż te mniej dojrzałe, w zielonej czy żółtej skórce. Badania naukowe wykazały, że w dojrzałych owocach pojawia się Tumor Necrosis Factor (TNF), co w przetłumaczeniu na język polski oznacza czynnik martwicy nowotworów. TNF zwalcza więc patologiczne komórki, dlatego jedzmy dojrzałe banany dla zdrowia! 

Właściwości bananów

Poza tym banany to bardzo odżywcze owoce – sycące i o dużej zawartości cennych witamin. Dostarczą do naszego organizmu witaminę A, C, E, K oraz z grupy B, a także potas, fosfor, wapń i magnez.  Warto dodać, że są bogate w cukier - im bardziej dojrzałe, tym mają więcej cukrów prostych. A zatem wyższy indeks glikemiczny (muszą o tym pamiętać osoby z cukrzycą typu II i insulinoopornością). Jednak dzięki zawartości cukru, są zastrzykiem energii dla naszego organizmu. Banany to jedne z najbardziej kalorycznych owoców, ale jeden dziennie nie będzie miał większego wpływu na naszą figurę.

Owoce te są również łagodne dla żołądka i wspomagają proces trawienia. Często stosuje się je w leczeniu biegunek u dzieci. Dzięki dużej zawartości magnezu i potasu idealnie sprawdzają się w diecie osób aktywnych fizycznie. Pomagają też uregulować ciśnienie krwi. 

Czy wiesz, że po zjedzeniu dojrzałego banana może poprawić Ci się humor? A wszystko przez obecny w nim tryptofan, który w naszym organizmie przekształca się w serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia.

Banany są bogate w witaminy i minerały, które wspierają nasz układ odpornościowy. Jedząc te owoce regularnie, możemy ustrzec się przed chorobami.

Jedzmy dojrzałe banany!

Banan sam w sobie jest świetną przekąską. Można dodać go również do porannej owsianki, smoothie, koktajlu czy deseru.

Warto o tym pamiętać, kiedy w sklepie zobaczycie banany z brązowymi plamkami :-)

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione