4 pomysły na zdrowe ciasta bez pieczenia
Aromatyczne ciasto kawowe bez pieczenia
Pierwszym ze smacznych ciast na zimno, które nie wymagają pieczenia czy przygotowywania biszkoptu na spód, jest ciasto kawowe.
Składniki na spód:
- 500 g ciastek Oreo
- 80 g roztopionego masła
Składniki na masę:
- 500 g serka mascarpone
- 800 ml słodkiej śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 7 łyżeczek kawy
- 4 łyżki wody
- 1 tabliczka czekolady
Wykonanie:
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z masłem. W ten sposób przygotowaną masę przesypać do formy wyłożonej srebrną folią spożywczą i ugnieść. Włożyć na 40 minut do lodówki. Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Kawę zalać 4 łyżkami gotującej wody, dokładnie wymieszać i ostudzić. Zimną śmietanę ubić mikserem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodać zimny serek mascarpone i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Teraz połowę masy przelać do dużej miski. Jedną część połączyć z chłodną kawą i dokładnie wymieszać. Drugą część masy połączyć z wcześniej roztopioną, ale przestudzoną białą czekoladą. Gotowe masy włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wyjąć z lodówki wcześniej przygotowany spód. Nałożyć na niego ciemną masę kawową i ciasto umieścić na 20 minut w zamrażalce. Następnie jasną masę z białą czekoladą rozsmarować i znów włożyć do zamrażarki na 20 minut. Smakuje wybornie!
Tort malinowy bez pieczenia
Spód:
- 250 g ciastek zbożowych
- 100 g masła
- 0,5 tabliczki czekolady
Masa jogurtowa:
- 300 g malin
- 500 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
Do dekoracji:
- 100 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g malin
Malinowy tort na zimno bez pieczenia jak przygotować krok po kroku?
Masło roztopić w kąpieli wodnej razem z czekoladą. Ciastka zbożowe pokruszyć na mniejsze kawałki. Wymieszać wszystkie składniki razem i wylepić nią tortownicę. Włożyć do lodówki, aby się schłodziła na około 15 minut.
Maliny posypać łyżką cukru, wymieszać i odstawić na 20 minut. Zagotować, przestudzić i wymieszać z jogurtem naturalnym. Jajka ubić z pozostałą częścią cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać obie masy. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Połączyć ją z masą tortową i wymieszać. Spód ciasta wyjąć z lodówki i przelać na niego masę owocową. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i udekorować tort. Na wierzchu ułożyć maliny.
Zdrowe ciasto kokosowe bez pieczenia ala Bounty
Jeśli lubisz batoniki kokosowe takie jak Bounty, to ta propozycja będzie ich zdrowym zamiennikiem. Doskonałym dla każdego łasucha.
Składniki na spód:
- 1 szklanka daktyli
- 0,5 szklanki migdałów
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
Składniki na nadzienie:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 szklanki wiórków z kokosa
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu
Polewa:
- 1,5 tabliczki czekolady deserowej
Jak przygotować pyszne ciasto kokosowe bez pieczenia?
Orzechy i migdały drobno posiekać. Daktyle, najlepiej wcześniej namoczone przez kilka godzin, odcedzić i pokroić na drobne cząstki. W misce wymieszać wszystkie składniki na spód ciasta do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć ją do formy i utwardzić. Włożyć do zamrażarki na 15 minut. Mleko kokosowe podgrzać, dodać pozostałe składniki i nadal podgrzewać na małym ogniu (ale nie doprowadzić do wrzenia), tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Przygotowaną w ten sposób wystudzoną masę przelać na wcześniej przygotowany spód. Następnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, ostudzić ją i polać wierzch ciasta kokosowego. Teraz włożyć je na kilka godzin do zamrażarki i gotowe.
Ekspresowe ciasto bez pieczenia z kaszą manną
Składniki:
- 1 opakowanie herbatników
- 1 szklankę kaszy manny
- 1 litr mleka
- 200 g masła
- 1 słoik dżemu
- 40 g cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka żelatyny
Przygotowanie ekspresowego ciasta z kaszą manną
Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier oraz cukier waniliowy i zagotować. Zmniejszyć ogień i wsypać kaszę mannę. Gotować do zagęszczenia, mieszając od czasu do czasu, i ostudzić. Blachę wyłożyć herbatnikami. Wylać masę i ułożyć na niej warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie połączyć żelatynę z zimną wodą. Dodać dżem i podgrzać w garnku. Wystudzony dżem z żelatyną polać na wierzch ciasta i gotowe. Teraz trzeba je jeszcze schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|