Ryba z puszki w wyśmienitych daniach
![](public/img/art_logo.png)
Oczywiście, nic nie zastąpi świeżych ryb, ale jeśli nie mamy do nich dostępu warto raz na jakiś czas zjeść konserwy rybne. Nie tylko łatwo się przechowują, długo zachowują świeżość i termin ważności, ale z ich pomocą szybko i łatwo można przygotować wiele dań. Ryby z puszki w niektórych krajach to największy rarytas, a przygotowanie ich należy do najwyższej sztuki kulinarnej. Jest tak np. w Hiszpanii i Portugalii, gdzie zapuszkowane sardynki to dobro narodowe, najlepsza pamiątka przywieziona z podróży. Są ryby w wielu odmianach, np. w oleju, oliwie, z ostrą papryczką, w sosie pomidorowym, z cytryną, piklami, kaparami czy oliwkami.
Zdrowa ryba
Ryby to bogactwo białka i kwasów omega-3. Jak pokazują badania - tych ostatnich spożywamy zdecydowanie za mało! Polacy w ogóle jedzą mało ryb w porównaniu z innymi populacjami, natomiast to właśnie w rybach znajdziemy najwięcej tych kwasów. Niektóre ryby z puszki np. szprotki czy sardynki są bogactwem wapnia – powinniśmy je jeść w całości, z ośćmi i kręgosłupem – tam znajdziemy najwięcej wapnia. Wapń niezbędny jest do zdrowych kości i budowania silnej tkanki kostnej. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w wieku menopauzalnym, kiedy masa kostna znacząco słabnie i maleje, a kobiety narażone są wtedy na złamania i urazy. Ryby pomogą także w koncentracji (świetne więc dla uczniów i studentów) i na dobry nastrój (dla wszystkich). Na ryby w puszkach powinny uważać jedynie osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi – znajduje się w nich sporo soli (ale przypominam, że tyle samo, a nawet więcej znajdziemy w chipsach, paluszkach, wędlinach, kiełbasach, czy…chlebie!). Ryb konserwowych nie podajemy także małym dzieciom.
Pasta z sardynek
Składniki:
- puszka sardynek odsączona z oleju bądź oliwy
- 1 łyżka oleju bądź oliwy z sardynek (jeśli mamy ryby w zalewie tylko z wody i soli)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- ewentualnie chilli jeśli lubimy ostre smaki
- posiekana cebulka, cebulka dymka lub szczypiorek
Sposób przygotowania:
Sardynki odsączamy zachowując 1-2 łyżki oliwy bądź oleju lub odsączamy z wody i dodajemy 2 łyżki oliwy. Miksujemy. Dodajemy ocet balsamiczny, szczyptę czarnego pieprzu i soli oraz chilli jeśli lubimy. Miksujemy ponownie. Możemy dodać posiekaną cebulkę/cebulkę dymkę i szczypiorek. Jeśli chodzi o konsystencję pasty – możemy dodać więcej wody, jeśli jest za gęsta. Podajemy na kanapkach lub pieczywie. Pycha!
Makaron spaghetti ze szprotkami, natką i skórką cytrynową
Składniki:
- makaron spaghetti
- garść szprotek
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- garść natki pietruszki
- sok i skórka starta z cytryny
- ewentualnie 1 łyżka kaparów
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Zostawić ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu. Na patelni na oliwie podsmażyć czosnek (uważać, żeby się nie zbrązowił bo będzie gorzki i niesmaczny), dodać szprotki pokrojone na mniejsze, ale nie bardzo małe kawałki, ewentualnie łyżkę kaparów. Podsmażyć chwilę. Dodać następnie ugotowany makaron wraz z kilkoma łyżkami wody. Skropić sokiem z cytryny, dodać świeżą, porządną garść posiekanej natki pietruszki i skórkę cytrynową (ja lubię dużo). Koniecznie doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wykładać na talerze. Można już na talerzach polać dodatkowo oliwą z oliwek, posypać natką pietruszki, resztką kaparów (ale uwaga, szprotki są słone), skórką cytrynową.
PS. Sos, który zostanie nam na talerzu po zjedzeniu makaronu najlepiej zgarnąć bułeczką – znużyć ją w sosie i wyczyścić talerz – jak prawdziwy Włoch.
Pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju/oliwie bądź sosie własnym
- kilka pomidorów suszonych w oleju (4-5)
- garść świeżych ziół (np. bazylia, natka pietruszki)
- pieprz
Sposób przygotowania:
Tuńczyka odsączyć, zmiksować z suszonymi pomidorami i olejem z pomidorów (ok. 1-2 łyżek). Dodać świeżo posiekane zioła, doprawić pieprzem. Pyszna i szybka pasta na kanapki.
Pasta z łososia z koperkowym majonezem
Składniki:
- 1 łosoś z puszki
- 1 łyżka majonezu
- sok z cytryny
- duża garść koperku
- czarny pieprz do smaku
- oliwa
Sposób przygotowania:
Łososia odsączyć z zalewy. Zmiksować z 1 łyżką majonezu i 1 łyżką oliwy. Dodać sok z cytryny do smaku (sporo), świeżo mielony czarny pieprz i dużą ilość świeżego posiekanego koperku. Dzięki dodatkowi cytryny pasta nie jest mdła, a lekka i odświeżająca.
Makrele z puszki w sosie pomidorowym na ciepło
Prosty i szybki sposób na ciepłą kolację. Najlepiej smakuje z chlebem z masłem.
Składniki:
- 1 opakowanie makreli z puszki
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 1 puszka pomidorów
- oliwa z oliwek
- garść ulubionych świeżych ziół (np. bazylia, natka pietruszki)
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć cebulę i czosnek do lekkiego zrumienienia. Dodać pomidory oraz odsączoną makrelę. Chwilę pogotować, doprawić czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Dodać posiekane świeże zioła. Jeść na ciepło, w towarzystwie ulubionego pieczywa. Wspaniała ciepła kolacja!
Śledzie słodko-słone inaczej – w sosie kurkumowym z daktylami
Składniki:
- 1 opakowanie śledzi, odsączonych
- kawałek drobno posiekanego pora
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 1 kiszony ogórek
- 1 łyżeczka kurkmy
- kilka daktyli, posiekanych
- szczypiorek
- pieprz, chilli do smaku
- sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora posiekać drobniutko. Tak samo ogórka kiszonego. Daktyle pokroić na mniejsze kawałeczki (jeśli mamy świeże daktyle – pamiętajmy o wyjęciu pestki). Śmietanę wymieszać z majonezem i kurkumą, dodać posiekany por, kiszonego ogórka i daktyle. Wymieszać. Dodać świeżo mielony czarny pieprz, chilli i sok z cytryny (odrobinę). Śledzia zalać marynatą kurkumową. Odstawić do lodówki na noc do przegryzienia. Przed podaniem posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. Jeść najlepiej z bułeczką z masłem. Te śledzie to kwintesencja smaku – słodkie, słone, kwaśne i ostre jednocześnie. Pycha!
Dobra rybka, kilka dodatkowych składników i pyszne danie gotowe! Wypróbujcie koniecznie!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|