Zamieszanie na rynku trzody chlewnej

Chiny dotknięte wirusem ASF zwiększają import unijnego mięsa, co przy niskim pogłowiu świń we Wspólnocie, powoli rozkręca rynek. U nas na razie duże zakłady pozostawiają cenniki bez zmian lub podnoszą je tylko nieznacznie, tłumacząc, że na więcej nie pozwala im handel. Ale małe ubojnie zabiegają o żywiec, oferując więcej. W tej sytuacji rolnicy też oczekują wyższych stawek i część z nich wstrzymuje się z dostawami.
W oficjalnych cennikach wygląda to następująco:
Klasa S – 5,12-565 zł/kg
Klasa E – 5,02-5,55 zł/kg
Klasa U – 4,80-5,10 zł/kg
Klasa R – 3,90-4-70 zł/kg
To jednak ceny oficjalne, a to oznacza, że te najniższe obowiązują tylko przy niewielkich dostawach, poniżej 20 sztuk. Wiele firm dopłaca nie tylko za większe ilości zwierząt, ale także za mięsność. Wszystko to zbliża oficjalne stawki do cen realnie obowiązujących teraz na rynku.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|