BIO na topie

Łączna liczba użytków rolnych w UE przeznaczona na produkty ekologiczne wyniosła 7%, co stanowi wzrost o 70% w stosunku do roku 2009. Odzwierciedla to wielkość rynku UE, przy prawie 34,3 mld EUR w sprzedaży detalicznej produktów ekologicznych w 2017 r. Ta rosnąca konsumpcja krajowa jest uzupełniona przez solidny sektor importu, w którym popyt na organiczne owoce tropikalne i orzechy okazał się szczególnie znaczący.
Siłą napędową tego wzrostu była stosunkowo wysoka premia cenowa, którą można uzyskać za produkty ekologiczne, przy czym produkty ekologiczne były sprzedawane do 150% wyżej niż ceny porównywalnych towarów wytwarzanych tradycyjnie.
Mimo to, plony w większości gospodarstw ekologicznych są mniejsze niż w konwencjonalnych gospodarstwach i wynoszą jedynie 40% do 85% w przypadku gospodarstw nieekologicznych.
Przywóz do UE żywności ekologicznej wyniósł 3,4 miliona ton w 2018 r., A największym dostawcą są Chiny z ponad 415 000 ton produkcji dostarczonej na rynek europejski, co stanowi 12,7% całego rynku. Ekwador, Republika Dominikany, Ukraina i Turcja miały również znaczny udział w tym rynku. Podstawowymi towarami przywożonymi były owoce tropikalne i orzechy, zboża i makuchy.
Import stanowi ważną część rynku produktów ekologicznych i zwiększa wybór konsumenta. Dzieje się tak częściowo dlatego, że często dostarczają towary, dla których teren UE jest nieodpowiedni lub gdzie występuje tymczasowa luka na rynku.
Komisja Europejska uważa, że rynek organiczny nie jest jeszcze dojrzały i można oczekiwać dalszego jego wzrostu. Aby sprostać spodziewanemu wzrostowi popytu, spodziewany jest wzrost zarówno produkcji krajowej, jak i wielkości importu na rynek europejski.
Źródło: Komisja Europejska
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|