KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Prawie 100 nowych przypadków ASF

Opublikowano 19.03.2019 r.
Przyszła wiosna, a z nią wyższe temperatury i wysyp wirusa ASF u dzików. Jak podaje Główny Lekarz Weterynarii w ostatnich dniach potwierdzono prawie 100 kolejnych przypadków.

Najwięcej nowych przypadków notowanych jest w okolicach Warszawy i w województwie mazowieckim, w okolicach Góry Kalwarii i Siedlec. Dużo przypadków odnotowywane jest także w woj. warmińsko-mazurskim. W ciągu tygodnia między 4 i 10 marca potwierdzono 91 nowych przypadków, a dotychczas w 2019 roku - już ponad 600.

Wirus ASF lubi ciepło i od czasu pojawienia się w Polsce afrykańskiego pomoru świń wysyp przypadków i ognisk obserwujemy w ciepłych miesiącach, podczas gdy zimą rozprzestrzenianie się choroby jest mniejsze. Pod tym względem wczesna wiosna nie jest korzystna i hodowcy trzody chlewnej muszą mieć na uwadze, że choć to dopiero połowa marca, to wirus nie próżnuje.
Zgodnie z danymi Głównego Inspektoratu Weterynarii przypominamy, że przyjmuje się, że okres inkubacji choroby wynosi 15 dni (okres inkubacji w środowisku naturalnym: 4-19 dni, w przypadku choroby o ostrym przebiegu: 3-4 dni).

Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres nawet 3-6 miesięcy.
Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi.

Rozprzestrzenianie się wirusa jest stosunkowo łatwe za pośrednictwem osób i pojazdów odwiedzających gospodarstwo, skażonego sprzętu i narzędzi, zwierząt mających swobodny dostęp do gospodarstwa (gryzonie, koty, psy), jak również przez skażoną paszę, wodę oraz skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami) zawierającymi nieprzetworzone mięso zakażonych świń lub dzików. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO