KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
21 marca 2020

Wiosenna forsycja i jej właściwości lecznicze

Forsycję zna każdy. To piękny, wiosenny krzew o żółtych kwiatach. Forsycja jako jedna z pierwszych roślin ozdabia nasz ogród kolorem po szarej zimie. A czy wiecie, że oprócz walorów dekoracyjnych posiada także cenne właściwości zdrowotne? 

Forsycja należy do gatunku krzewów oliwkowatych, wyróżniamy jej 8 gatunków, najpopularniejszym jest Forsythia suspensa. Co ciekawe, łacińska nazwa rodzajowa rośliny upamiętnia szkockiego botanika Williama Forsytha. 

Właściwości lecznicze forsycji 

Kwiaty forsycji są cennym surowcem leczniczym, ponieważ posiadają dużą zawartość flawonoidów, lignanów i saponin.  Szczególną uwagę powinniśmy zwrózić na rutynę, która jest flawonoidem, wykazującym działanie przeciwutleniające oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Pomaga neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry oraz chroni nasz organizm przed chorobami. Poza tym rutyna wspomaga działanie witaminy C, które w połączeniu idealnie sprawdzają się, np. w leczeniu przeziębień i infekcji. 

W kwiatach forsycji występują także kwercetyny, które mają działanie przeciwalergiczne (spowalniają wydzielanie histaminy) i przeciwzapalne. 

Napar z forsycji 

Napar z forsycji poleca się pić na wzmocnienie odporności i wtedy, kiedy już dopada nas jakaś infekcja. Najpierw musimy zebrać kwiaty forsycji, warto także ususzyć je na zapas (suszymy w suchym, ciemnym, przewiewnym miejscy, bez dostępu promieni słonecznych). Kwiaty powinny być zbierane tuż po rozwinięciu lub, kiedy są jeszcze na wpół otwarte. Prawidłowo zasuszone, nie powinny stracić koloru.

Aby przygotować napar, należy garść kwiatów suszonych lub świeżych skroplić odrobiną spirytusu, zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić pod przykryciem na 30-40 minut. Po tym czasie odcedzamy i pijemy małymi łykami (po trochu przez cały dzień). Takim naparem można również przemywać oczy przy zapaleniu spojówek. 

Jadalne kwiaty forsycji

Kwiaty forsycji są jadalne, dlatego jeśli masz dostęp do czystych kwiatów ze swojego ogródka, możesz z powodzeniem zdobić nimi wiosenne kanapki, dodać do sałatek i surówek. 

Nalewka z forsycji

  • 100 g świeżych kwiatów forsycji
  • 0,5 l wódki

Kwiaty wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 14 dni – codziennie wstrząsamy. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę. 

Nalewkę poleca się pić leczniczo, na wzmocnienie odporności – jednorazowo 10 ml. Warto dodać, że wodno-alkoholowe wyciągi z forsycji obniżają poziom cukru we krwi, działają przeciwzapalnie, rozkurczowo i uspokajająco. 

 

Już za chwilę forsycja rozkwitnie pięknymi, żółtymi kwiatami. Wykorzystaj jej moc i przygotuj zdrowotne mikstury!

 

Źródło:  Porady na zdrowie, dr Henryk Różański

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione