KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

4 pomysły na budyń, jakiego nie znacie

Opublikowano 24.04.2019 r.
Przyzwyczailiśmy się do tradycyjnego budyniu na mleku, często z dodatkiem soku malinowego. A gdyby tak przygotować budyń inaczej? Poniżej moje pomysły na budyń w innej, zdrowszej i lżejszej wersji. Przepyszny :-)

Ja ze swojego dzieciństwa do dziś pamiętam domowy budyń waniliowy lub śmietankowy przygotowywany przez mamę, na mleku, czasem z dodatkiem masła, ciepły, kojący, podawany w małych miseczkach. Z obowiązkowym sokiem z malin. Jedliśmy go też na zimno – szczególnie latem. I wcale nie przeszkadzał nam kożuch, który czasem zbierał się na wierzchu – przeciwnie, uwielbialiśmy tę pierwszą warstwę.  A gdyby tak przygotować budyń inaczej? Tradycyjnie do budyniu potrzeba niewielu składników – mleko, skrobia, odrobina cukru, czasem masło. Dla smaku można dodać laskę wanilii czy kakao (wersja czekoladowa).  Dziś proponuję "budyń inaczej" - idealny zarówno na śniadanie czy podwieczorek. Można nawet zabrać go w słoiczku do pracy czy szkoły. Jest też uniwersalny jeśli chodzi o temperaturę podania – wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest zdrowy, lekkostrawny i pożywny. W smaku i konsystencji bardzo przypomina ten znany nam z dzieciństwa, a jest o niebo lepszy, zdrowszy i korzystniejszy dla naszego organizmu. Te budynie można podawać nawet małym dzieciom. Dodatkowo, są bardzo łatwe do przygotowania i możemy je modyfikować wg własnych upodobań i potrzeb. Smacznego! 
(Wszystkie poniższe przepisy pozwalają przygotować 1 porcję budyniu)

 

Budyń jaglany z truskawkami

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • ulubione mleko roślinne (polecam migdałowe, inne orzechowe, owsiane lub ryżowe)
  • truskawki mrożone lub świeże
  • ewentualnie miód/ulubiony syrop do smaku
  • ewentualnie kawałek masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Kaszę uprażyć w garnuszku na suchym dnie  (uważać, by kasza się nie przypaliła, mieszać od czasu do czasu, zwykle zajmuje to nie więcej niż 2 minuty). Kiedy kasza zacznie ładnie się rumienić i apetycznie pachnieć zalać mlekiem (polecam do mleka dodać laskę wanilii z której wcześniej wydłubujemy ziarenka i dorzucamy do mleka). Gotować ok. 10-15 minut do miękkości kaszy. Po ugotowaniu wyjąć laskę waniliową (jeśli dodawaliśmy) i zblendować kaszę na gładko – dodać mleko jeśli potrzeba do ulubionej konsystencji. Podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem świeżych, albo mrożonych truskawek. Można dosłodzić dla smaku (szczególnie, jeśli mleko jest mało słodkie). Można też dodać mały kawałeczek masła klarowanego – wzbogaci smak.

 


Czekoladowy budyń ryżowy z pomarańczą i migdałami

Składniki:

  • 3 łyżki ryżu (dowolnego, może być biały jaśminowy – piękny aromat lub brązowy czy inny pełnoziarnisty)
  • ulubione mleko roślinne
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki naturalnego kakao bez cukru
  • pomarańcza
  • uprażone płatki migdałowe lub migdały, posiekane
  • ewentualnie coś do posłodzenia budyniu (miód, syrop klonowy, daktylowy lub inne zdrowe słodzidło)

 

Sposób przygotowania:

Ryż zalać mlekiem, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości. Zblendować na gładką masę dodając kakao (ilość kakao zależy od naszych preferencji). Pomarańczę obieramy i filetujemy. Płatki migdałowe lub migdały podprażamy na suchej patelni na złoto. Budyń podajemy z pomarańczą i płatkami migdałowymi. Można też dodać mały kawałeczek masła klarowanego – wzbogaci smak budyniu. 

 

Niektórych może dziwić dodanie soli do mleka i słodkiego budyniu. Uwierzcie, dodatek soli wspaniale zrobi wszystkim słodyczom (ciastom, kremom itd.), a szczególnie w towarzystwie czekolady :-)

 

Bogaty w białko budyń z kaszy quinoa z ulubionymi owocami

Składniki:

  • 3 łyżki komosy ryżowej (inaczej kasza quinoa)
  • ulubione mleko roślinne
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ulubione owoce świeże bądź mrożone (polecam kwaśne owoce jagodowe np. maliny i jagody)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kaszę quinoa ugotować na mleku roślinnym do miękkości (ok. 15 minut lub wg instrukcji na opakowaniu). Zmiksować. Dodać szczyptę soli i masło orzechowe. Wymieszać. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodać więcej mleka lub wody. Podawać z malinami lub innymi kwaśnymi owocami. Ambrozja smaku! 

Komosa ryżowa, inaczej znana jako kasza quinoa to bogactwo białka roślinnego. Ta bardzo zdrowa kasza staje się coraz bardziej popularna w Polsce, a pochodzi z Ameryki Południowej. Oprócz białka, zawiera też wiele minerałów i witamin oraz tzw. aminokwasy egzogenne – które musimy dostarczać wraz z pożywieniem, ponieważ nasz organizm sam nie może ich wytworzyć. Masło orzechowe to również bogactwo białka i zdrowych tłuszczów. Przy wyborze masła orzechowego kierujmy się składem i uważajmy, by nie było w nim cukru, sztucznych słodzików i substancji. Powinno składać się z samych orzechów, czasem z niewielkim dodatkiem soli (najczęściej będzie to 99% orzechów, 1 % soli). Jeśli nasze masło orzechowe zawiera już sól w swoim składzie, to nie dodawajmy dodatkowej soli, która podana jest w przepisie.


Superbudyń z awokado i banana

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 duża łyżka kakao naturalnego (takiego bez cukru)
  • kropla soku z cytryny bądź limonki
  • pół dojrzałego banana
  • ewentualnie miód do smaku
  • pestki granatu na wierch, świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Awokado obieramy ze skórki, pozbawiamy pestki (awokado musi być miękkie i dojrzałe). Miksujemy z kakao, sokiem z cytryny i bananem. Jeśli budyń jest za mało słodki – dodajemy miód lub ulubiony syrop (możemy też dodać więcej banana – ważne, by banan tak jak awokado był dojrzały). Dekorujemy pestkami świeżego granatu i listkami mięty. Prawdziwa bomba odżywcza!

 

Przy wyborze bananów kierujmy się kolorem skórki – absolutnie nie bujmy się ciemnych, pokropkowanych bananów. Wiele osób kupuje tylko te o nieskazitelnej skórce To błąd! Najzdrowsze i najlepsze są dojrzałe banany – mają najwięcej dobrego cukru pochodzącego z owoców i smaku. Niedojrzale banany są nie dość, że mniej zdrowe to jeszcze nie polecane do jedzenia – mogą powodować bóle brzucha, są też ciężkostrawne. 

 

 

Spróbujcie koniecznie tych zdrowych i pysznych deserów! Kompozycja smaków zachwyci każdego smakosza!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj