4 pomysły na budyń, jakiego nie znacie
Ja ze swojego dzieciństwa do dziś pamiętam domowy budyń waniliowy lub śmietankowy przygotowywany przez mamę, na mleku, czasem z dodatkiem masła, ciepły, kojący, podawany w małych miseczkach. Z obowiązkowym sokiem z malin. Jedliśmy go też na zimno – szczególnie latem. I wcale nie przeszkadzał nam kożuch, który czasem zbierał się na wierzchu – przeciwnie, uwielbialiśmy tę pierwszą warstwę. A gdyby tak przygotować budyń inaczej? Tradycyjnie do budyniu potrzeba niewielu składników – mleko, skrobia, odrobina cukru, czasem masło. Dla smaku można dodać laskę wanilii czy kakao (wersja czekoladowa). Dziś proponuję "budyń inaczej" - idealny zarówno na śniadanie czy podwieczorek. Można nawet zabrać go w słoiczku do pracy czy szkoły. Jest też uniwersalny jeśli chodzi o temperaturę podania – wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest zdrowy, lekkostrawny i pożywny. W smaku i konsystencji bardzo przypomina ten znany nam z dzieciństwa, a jest o niebo lepszy, zdrowszy i korzystniejszy dla naszego organizmu. Te budynie można podawać nawet małym dzieciom. Dodatkowo, są bardzo łatwe do przygotowania i możemy je modyfikować wg własnych upodobań i potrzeb. Smacznego!
(Wszystkie poniższe przepisy pozwalają przygotować 1 porcję budyniu)
Budyń jaglany z truskawkami
Składniki:
|
|
Czekoladowy budyń ryżowy z pomarańczą i migdałami
Składniki:
|
|
Niektórych może dziwić dodanie soli do mleka i słodkiego budyniu. Uwierzcie, dodatek soli wspaniale zrobi wszystkim słodyczom (ciastom, kremom itd.), a szczególnie w towarzystwie czekolady :-)
Bogaty w białko budyń z kaszy quinoa z ulubionymi owocami
Składniki:
|
|
Komosa ryżowa, inaczej znana jako kasza quinoa to bogactwo białka roślinnego. Ta bardzo zdrowa kasza staje się coraz bardziej popularna w Polsce, a pochodzi z Ameryki Południowej. Oprócz białka, zawiera też wiele minerałów i witamin oraz tzw. aminokwasy egzogenne – które musimy dostarczać wraz z pożywieniem, ponieważ nasz organizm sam nie może ich wytworzyć. Masło orzechowe to również bogactwo białka i zdrowych tłuszczów. Przy wyborze masła orzechowego kierujmy się składem i uważajmy, by nie było w nim cukru, sztucznych słodzików i substancji. Powinno składać się z samych orzechów, czasem z niewielkim dodatkiem soli (najczęściej będzie to 99% orzechów, 1 % soli). Jeśli nasze masło orzechowe zawiera już sól w swoim składzie, to nie dodawajmy dodatkowej soli, która podana jest w przepisie.
Superbudyń z awokado i banana
Składniki:
|
|
Przy wyborze bananów kierujmy się kolorem skórki – absolutnie nie bujmy się ciemnych, pokropkowanych bananów. Wiele osób kupuje tylko te o nieskazitelnej skórce To błąd! Najzdrowsze i najlepsze są dojrzałe banany – mają najwięcej dobrego cukru pochodzącego z owoców i smaku. Niedojrzale banany są nie dość, że mniej zdrowe to jeszcze nie polecane do jedzenia – mogą powodować bóle brzucha, są też ciężkostrawne.
Spróbujcie koniecznie tych zdrowych i pysznych deserów! Kompozycja smaków zachwyci każdego smakosza!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|