KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

4 pomysły na budyń, jakiego nie znacie

Opublikowano 24.04.2019 r.
Przyzwyczailiśmy się do tradycyjnego budyniu na mleku, często z dodatkiem soku malinowego. A gdyby tak przygotować budyń inaczej? Poniżej moje pomysły na budyń w innej, zdrowszej i lżejszej wersji. Przepyszny :-)

Ja ze swojego dzieciństwa do dziś pamiętam domowy budyń waniliowy lub śmietankowy przygotowywany przez mamę, na mleku, czasem z dodatkiem masła, ciepły, kojący, podawany w małych miseczkach. Z obowiązkowym sokiem z malin. Jedliśmy go też na zimno – szczególnie latem. I wcale nie przeszkadzał nam kożuch, który czasem zbierał się na wierzchu – przeciwnie, uwielbialiśmy tę pierwszą warstwę.  A gdyby tak przygotować budyń inaczej? Tradycyjnie do budyniu potrzeba niewielu składników – mleko, skrobia, odrobina cukru, czasem masło. Dla smaku można dodać laskę wanilii czy kakao (wersja czekoladowa).  Dziś proponuję "budyń inaczej" - idealny zarówno na śniadanie czy podwieczorek. Można nawet zabrać go w słoiczku do pracy czy szkoły. Jest też uniwersalny jeśli chodzi o temperaturę podania – wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest zdrowy, lekkostrawny i pożywny. W smaku i konsystencji bardzo przypomina ten znany nam z dzieciństwa, a jest o niebo lepszy, zdrowszy i korzystniejszy dla naszego organizmu. Te budynie można podawać nawet małym dzieciom. Dodatkowo, są bardzo łatwe do przygotowania i możemy je modyfikować wg własnych upodobań i potrzeb. Smacznego! 
(Wszystkie poniższe przepisy pozwalają przygotować 1 porcję budyniu)

 

Budyń jaglany z truskawkami

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • ulubione mleko roślinne (polecam migdałowe, inne orzechowe, owsiane lub ryżowe)
  • truskawki mrożone lub świeże
  • ewentualnie miód/ulubiony syrop do smaku
  • ewentualnie kawałek masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Kaszę uprażyć w garnuszku na suchym dnie  (uważać, by kasza się nie przypaliła, mieszać od czasu do czasu, zwykle zajmuje to nie więcej niż 2 minuty). Kiedy kasza zacznie ładnie się rumienić i apetycznie pachnieć zalać mlekiem (polecam do mleka dodać laskę wanilii z której wcześniej wydłubujemy ziarenka i dorzucamy do mleka). Gotować ok. 10-15 minut do miękkości kaszy. Po ugotowaniu wyjąć laskę waniliową (jeśli dodawaliśmy) i zblendować kaszę na gładko – dodać mleko jeśli potrzeba do ulubionej konsystencji. Podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem świeżych, albo mrożonych truskawek. Można dosłodzić dla smaku (szczególnie, jeśli mleko jest mało słodkie). Można też dodać mały kawałeczek masła klarowanego – wzbogaci smak.

 


Czekoladowy budyń ryżowy z pomarańczą i migdałami

Składniki:

  • 3 łyżki ryżu (dowolnego, może być biały jaśminowy – piękny aromat lub brązowy czy inny pełnoziarnisty)
  • ulubione mleko roślinne
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki naturalnego kakao bez cukru
  • pomarańcza
  • uprażone płatki migdałowe lub migdały, posiekane
  • ewentualnie coś do posłodzenia budyniu (miód, syrop klonowy, daktylowy lub inne zdrowe słodzidło)

 

Sposób przygotowania:

Ryż zalać mlekiem, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości. Zblendować na gładką masę dodając kakao (ilość kakao zależy od naszych preferencji). Pomarańczę obieramy i filetujemy. Płatki migdałowe lub migdały podprażamy na suchej patelni na złoto. Budyń podajemy z pomarańczą i płatkami migdałowymi. Można też dodać mały kawałeczek masła klarowanego – wzbogaci smak budyniu. 

 

Niektórych może dziwić dodanie soli do mleka i słodkiego budyniu. Uwierzcie, dodatek soli wspaniale zrobi wszystkim słodyczom (ciastom, kremom itd.), a szczególnie w towarzystwie czekolady :-)

 

Bogaty w białko budyń z kaszy quinoa z ulubionymi owocami

Składniki:

  • 3 łyżki komosy ryżowej (inaczej kasza quinoa)
  • ulubione mleko roślinne
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ulubione owoce świeże bądź mrożone (polecam kwaśne owoce jagodowe np. maliny i jagody)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kaszę quinoa ugotować na mleku roślinnym do miękkości (ok. 15 minut lub wg instrukcji na opakowaniu). Zmiksować. Dodać szczyptę soli i masło orzechowe. Wymieszać. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodać więcej mleka lub wody. Podawać z malinami lub innymi kwaśnymi owocami. Ambrozja smaku! 

Komosa ryżowa, inaczej znana jako kasza quinoa to bogactwo białka roślinnego. Ta bardzo zdrowa kasza staje się coraz bardziej popularna w Polsce, a pochodzi z Ameryki Południowej. Oprócz białka, zawiera też wiele minerałów i witamin oraz tzw. aminokwasy egzogenne – które musimy dostarczać wraz z pożywieniem, ponieważ nasz organizm sam nie może ich wytworzyć. Masło orzechowe to również bogactwo białka i zdrowych tłuszczów. Przy wyborze masła orzechowego kierujmy się składem i uważajmy, by nie było w nim cukru, sztucznych słodzików i substancji. Powinno składać się z samych orzechów, czasem z niewielkim dodatkiem soli (najczęściej będzie to 99% orzechów, 1 % soli). Jeśli nasze masło orzechowe zawiera już sól w swoim składzie, to nie dodawajmy dodatkowej soli, która podana jest w przepisie.


Superbudyń z awokado i banana

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 duża łyżka kakao naturalnego (takiego bez cukru)
  • kropla soku z cytryny bądź limonki
  • pół dojrzałego banana
  • ewentualnie miód do smaku
  • pestki granatu na wierch, świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Awokado obieramy ze skórki, pozbawiamy pestki (awokado musi być miękkie i dojrzałe). Miksujemy z kakao, sokiem z cytryny i bananem. Jeśli budyń jest za mało słodki – dodajemy miód lub ulubiony syrop (możemy też dodać więcej banana – ważne, by banan tak jak awokado był dojrzały). Dekorujemy pestkami świeżego granatu i listkami mięty. Prawdziwa bomba odżywcza!

 

Przy wyborze bananów kierujmy się kolorem skórki – absolutnie nie bujmy się ciemnych, pokropkowanych bananów. Wiele osób kupuje tylko te o nieskazitelnej skórce To błąd! Najzdrowsze i najlepsze są dojrzałe banany – mają najwięcej dobrego cukru pochodzącego z owoców i smaku. Niedojrzale banany są nie dość, że mniej zdrowe to jeszcze nie polecane do jedzenia – mogą powodować bóle brzucha, są też ciężkostrawne. 

 

 

Spróbujcie koniecznie tych zdrowych i pysznych deserów! Kompozycja smaków zachwyci każdego smakosza!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO