KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Zobacz, na czym polega dieta dr Ewy Dąbrowskiej!

Opublikowano 20.10.2017 r.

Żyjemy w czasach kiedy to żywność naturalną zastąpiliśmy żywnością wysoce przetworzoną. Następstwem przetwarzania żywności jest pojawienie się na niespotykaną dotąd skalę szeregu przewlekłych chorób „cywilizacyjnych” o charakterze degeneracyjno-zapalnym z miażdżycą i nowotworami na czele. Dziś naszą uwagę skierujemy na dietę dr Ewy Dąbrowskiej.

Wpływ diety na zdrowie

Dieta jest jednym z ważniejszych czynników mogących zwiększyć lub zmniejszyć ryzyko występowania chorób. Obecnie istnieje około 80 chorób dietozależnych, którym można zapobiegać stosując właśnie odpowiednią dietę. Człowiek jako element wszechświata podlega prawom natury, które działają w celu utrzymania równowagi (homeostazy) i doskonale umie się „naprawiać” sam. W genach mamy przecież nie tylko zapisany kolor oczu czy włosów, ale też wszystkie parametry zdrowia: jakie mamy mieć prawidłowe ciśnienie, jaki poziom cholesterolu, jaką prawidłową błonę wyścielającą jelita, jak mają prawidłowo funkcjonować wszelkie narządy.

Jak ważne są geny człowieka?

Geny potrafią się włączać i wyłączać w odpowiedzi na sygnały docierające ze środowiska zewnętrznego, a więc na to, co aktualnie spożywamy, co czujemy, myślimy, jak jesteśmy aktywni. Grupa amerykańskich badaczy z Uniwersytetu w Madison pod kierownictwem prof. Richarda Weindrucha dokonała odkrycia, że restrykcje kaloryczne przywracają aktywność nieczynnym genom i także enzymom, które są „produktem” genów. Przywrócenie aktywności genom uruchamia regenerację, sprzyja odmłodzeniu, hamowaniu nowotworów i przedłużeniu życia. Już Hipokrates zalecał:

Niech pokarm będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.

Na bazie tego twierdzenia opracowano wiele różnorodnych diet, które mają swoich zwolenników i przeciwników. Należy je stosować po konsultacji z lekarzem rodzinnym i na swoją odpowiedzialność.

Zasady diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej

Dieta ta ma charakter głodówki leczniczej, stosowana jest jako okresowa kuracja. Zdaniem dr Ewy Dąbrowskiej można przywrócić organizmowi jego zdolności do samoleczenia, jeśli go dokładnie oczyścimy. A wraz z nagromadzonymi złogami można pozbyć się też nadmiaru tkanki tłuszczowej. Warzywa i owoce to produkty bogate w naturalne przeciwutleniacze. Wspomagają one procesy naprawcze oraz działają oczyszczająco, uzdrawiająco i odmładzająco na wszystkie komórki naszego organizmu. 

  • Posiłki należy spożywać 3 razy dziennie w regularnych odstępach czasu. Jemy do woli, a przestrzegając zasad diety nie odczuwamy głodu. Przyczyną jest wyłączenie ośrodka głodu, który znajduje się w rdzeniu mózgowym.  

Dieta warzywno-owocowa w porównaniu z tradycyjnym żywieniem dostarcza pięciokrotnie mniejszej ilości kalorii (500 do 800 kcal/dzień), a także białka i węglowodanów, natomiast ilość tłuszczu jest 20-krotnie mniejsza, dlatego dla organizmu stanowi ona rodzaj postu leczniczego. W czasie tak restrykcyjnej diety cały metabolizm przestawia się na odżywianie endogenne (wewnętrzne).

Odżywianie endogenne

Podstawowym paliwem dla mózgu jest glukoza, a zapasy jej w organizmie są niewielkie, głównie jako glikogenu w wątrobie i wystarczają zaledwie na jeden dzień głodówki. Ponieważ glukoza jest niezbędna dla mózgu, dlatego też w czasie diety dochodzi do zamiany na glukozę wszelkich złogów białkowych, tj. uszkodzonych, zwyrodniałych lub martwych komórek, tkanek, zakrzepów, guzów, ropni, blizn itp.

Podczas odżywiania endogennego dochodzi do zużywania tkanek wg „hierarchii ważności”, w pierwszej kolejności zostaje zużyta zalegająca woda (znikają obrzęki), następnie tłuszcz, zwyrodniałe komórki, ogniska zapalne i kompleksy immunologiczne. Ograniczenie spożycia białka i tłuszczu powoduje także zmniejszenie produkcji wolnych rodników.

Co i jak jeść?

Dieta oparta jest na warzywach nisko skrobiowych, takich jak na przykład: korzeniowe (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew), kapustne (kapusta, kalafior, brokuł), cebulowe (cebula, por, czosnek), dyniowate (dynia, kabaczek, ogórki), psiankowate (pomidor, papryka), liściaste (sałata, natka pietruszki, zioła). Można spożywać niskocukrowe owoce, takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód. Szczególnie cenne są zielone soki, które pochodzą z zielonych pędów roślin. Są one bogatszym źródłem bioaktywnych składników niż korzenie, posiadają chlorofil, którego budowa chemiczna jest podobna do hemoglobiny, mają aktywne enzymy, które oczyszczają, odtruwają, odnawiają krew, ułatwiają trawienie, alkalizują, dostarczają tlenu, energii, witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnej postaci.

Warzywa i owoce można jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych, pieczonych. Wśród napojów poleca się picie: wody, soków warzywnych i owocowych, herbat owocowych lub ziołowych, kompotów bez cukru, wywarów z warzyw. W czasie kuracji nie należy spożywać żadnych innych pokarmów jak np. chleba, kasz, oleju itp. Również nie należy pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu, ani palić papierosów. Do pokarmów należy dodawać czosnek i chrzan, które zabijają bakterie gnilne. Ważne jest też spożywanie kiszonek, które utrzymują właściwą florę w jelitach, nie pozwalają rozmnażać się szkodliwym grzybom i bakteriom, usprawniają trawienie.

Najcenniejsze są warzywa i owoce surowe, gdyż posiadają aktywne enzymy i biokatalizatory, a wśród nich około 10 tysięcy antyoksydantów m.in. polifenoli, likopenu, witaminy C, E, beta-karotenu oraz chlorofil, mikroelementy i błonnik.

Kryzysy ozdrowieńcze

Na początku kuracji, w miarę odtruwania organizmu, mogą pojawiać się krótkotrwałe „kryzysy ozdrowieńcze”, np. osłabienie, bóle głowy, senność, nudności, wymioty, biegunka, stany podgorączkowe itp., będące wyrazem uwolnienia toksyn z tkanek i przeniknięcia ich do krwi. Mogą wystąpić symptomy starych chorób, mogą się odezwać urazy sprzed lat. Osoby, które wcześniej stosowały terapie oczyszczające lub prowadziły zdrowy tryb życia, zwykle nie mają żadnych kryzysów. Kryzysy ozdrowieńcze to znak, że ciało robi swoje porządki.

Wiele osób nie toleruje dużej ilości surowych warzyw w diecie. W przypadku problemów z przewodem pokarmowym dr Dąbrowska zaleca przeprowadzenie wstępnej, krótkiej kuracji sokowej: 2–3 szklanki soku z marchwi dziennie przez kolejne 3 dni. Oprócz tego można pić wodę, herbatki ziołowe i wywar z jarzyn, można również wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia i 1 łyżeczkę otrębów pszennych szklanką wrzątku i wypić rano na pusty żołądek. Po wstępnej kuracji może pojawić się biegunka: organizm usuwa zniszczony, zwyrodniały nabłonek przewodu pokarmowego, aby w jego miejsce utworzyć nowy, zdrowy, co zajmuje mu ok. 36 godzin. Należy w przypadku biegunki spożywać jedynie gotowaną marchew oraz prostą zupę marchwiankę (zmiksowaną marchew gotujemy ze szczyptą soli) oraz pić wodę i herbatki ziołowe, a później stopniowo wprowadzać postne jarzyny i owoce, zaczynając od gotowanych i przechodząc do surówek. Po wymianie nabłonka na nowy i zdrowy trawienie wszelkich surowych jarzyn i owoców odbywa się tak jak u ludzi zdrowych, czyli bez żadnych przeszkód.

Efekty postu leczniczego

Oczyszczenie organizmu z toksyn przywraca do normy główne układy „sterownicze”, czyli układ immunologiczny, nerwowy i hormonalny, dlatego też dieta okazała się skuteczną metodą leczenia wielu schorzeń. Skutkiem zastosowania postu leczniczego jest stabilizacja ciśnienia oraz poziomu cukru we krwi, regulacja poziomu cholesterolu, rozpuszczenie zakrzepów i cofnięcie zmian miażdżycowych, oczyszczenie organizmu z toksyn, wygładzenie skóry, zwiększenie odporności, ubytek masy ciała, poprawia się sen i nastrój.

Przeciwwskazania

Przeciwskazaniem do stosowania diety jest:

  • ciąża i okres karmienia,
  • młody wiek,
  • nadczynność tarczycy,
  • zaawansowane stadium choroby nowotworowej,
  • niewydolność nerek w stadium IV i V,
  • stany lękowe.

Osoby przyjmujące leki mogą przeprowadzić kurację jedynie po konsultacji lekarskiej!

Czas trwania diety

Minimalny czas trwania kuracji to 7–10 dni, a maksymalny 6 tygodni. Powinien on być dostosowany do wagi, wzrostu, wieku, stanu zdrowia i stopnia zatrucia organizmu. Taką kurację możemy podejmować 2 razy do roku w ramach profilaktyki zdrowia. W większości przypadków i schorzeń najlepsze efekty przynosi dieta 2-tygodniowa stosowana 4 razy w roku w regularnych odstępach. W chorobach zaawansowanych (choroba niedokrwienna serca, choroby zwyrodnieniowe stawów, autoimmunologiczne) zaleca się stosowanie diety w 2 cyklach po 6 tygodni i 1 dzień w tygodniu na stałe.

Co po diecie?

Wychodzenie z postu powinno się odbywać powoli. Najpierw rozszerzamy dietę o inne owoce (takie, których nie można było podczas postu spożywać) i warzywa (ziemniak, batat), potem o kasze lub pełnoziarnistą kromkę chleba, potem oliwę do sałatek, na sam koniec zostawiając sobie niewielkie ilości pokarmów odzwierzęcych (masło, jogurt, ryba, wiejski drób i jaja). W ten sposób powoli przechodzimy na drugie żywienie, to pełnowartościowe.

Po zakończeniu tej kuracji zaleca się dietę bazującą na nieprzetworzonych lub bardzo nisko przetworzonych produktach roślinnych, gdzie z warzyw i owoców będziemy czerpać połowę kalorii, a drugą połowę z produktów pełnoziarnistych, orzechów i nasion, nierafinowanych olejów roślinnych (oliwa, lniany, z wiesiołka) oraz niewielkich ilości produktów odzwierzęcych traktowanych jako dodatek smakowy, a nie podstawa menu.

Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej może być alternatywą dla innych diet odchudzających, a prawidłowo odbyty post nie tylko nie wyniszcza, ale wręcz przeciwnie – regeneruje, witalizuje i odmładza. Obecnie wiele ośrodków na terenie całego kraju oferuje wczasy zdrowotne z dietą dr Dąbrowskiej, gdzie możemy przeprowadzić kurację pod okiem lekarza i dietetyka.

 

kontakt1.jpg
Anna Budzyńska
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO