Polska z daleką lokatą w produkcji ekologicznej

Okazuje się, że Polskę stać na dużo więcej. Wytwarzanie żywności z certyfikatem ekologicznym staje się coraz bardziej opłacalne, a świadomość konsumentów rośnie. Prowadzenie gospodarstwa metodami ekologicznymi to zadanie dla rolników otwartych na wiedzę i niebojących się zmierzyć ze sporą biurokracją. Zadanie to jest jednak do wykonania.
Rolnicy mówią o początkowych problemach z ilością dokumentów, jakie muszą wypełniać, jednak z czasem jest łatwiej. Obecnie w Polsce jest 20 000 producentów ekologicznych, którzy w sumie gospodarują na powierzchni 0,5 miliona hektarów. To nie najlepszy wynik.
Dlatego od tego roku planowane jest podwyższenie stawek płatności w rolnictwie ekologicznym. Ministerstwo zapowiada wzrost stawki za przestawienie produkcji na ekologiczną do 600 zł/ hektar lub 1200 zł/ hektar. Wsparcie jest ważne, ale nie najważniejsze – mówią rolnicy. Najbardziej pomogłoby powiększenie rynków zbytu. Największą słabością jest jednak obecnie rozdrobnienie gospodarstw, przez co trudno im zaistnieć na rynku.
Jednym z działań mających wesprzeć gospodarowanie ekologiczne jest koalicja na rzecz rozwoju rynku żywności BIO, skupiająca naukowców, rolników i przetwórców.
Jednak o rozwoju rolnictwa ekologicznego zadecydują wybory konsumentów. Wszystko wskazuje jednak na to, że przyszłość należy do ekologii.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|