KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Potrawy ze zsiadłym mlekiem - nasze propozycje

Opublikowano 29.03.2019 r.
Dawniej zsiadłe mleko było bardzo popularne szczególnie na polskiej wsi. W ostatnich latach zostało trochę zapomniane. A szkoda, bo wykazuje ono szereg pozytywnych właściwości ze względu na zawartość naturalnych bakterii kwasu mlekowego. Ze zsiadłego mleka można wyczarować również pyszne dania - przygotowaliśmy znakomite przepisy.

Chłodnik buraczany na zsiadłym mleku

Składniki:

  • 2 duże buraki czerwone
  • 1 l zsiadłego mleka
  • 400 ml kwaśnej śmietany 18%
  • pęczek rzodkiewki
  • 4 ogórki gruntowe
  • pęczek kopru
  • pęczek szczypiorku
  • 5 jajek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i cukier do przyprawienia

Wykonanie:

Buraki ugotować do miękkości, ostudzić i zetrzeć na tarce. Rzodkiewkę i ogórki także zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę. W dużej misce wymieszać mleko ze śmietaną. Dodać do nich warzywa, doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Chłodnik wstawić do lodówki na kilka godzin. Ugotować i ostudzić jajka. Pokroić je na pół lub w ćwiartki i przed podaniem włożyć do chłodnika. Doskonale smakuje z młodymi ziemniakami.

 

Makaron w towarzystwie warzyw z białym sosem

  • 1 szklanka pełnoziarnistego makaronu
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  •  200 ml śmietany 18%
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1 brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Brokuły ugotować na parze i przestudzić. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Podsmażyć na złoty kolor na łyżce roztopionego masła. Dodać drobno pokrojony czosnek i chwilę podsmażyć. Na patelnię wrzucić makaron, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone na mniejsze cząstki brokuły. Chwilę smażyć razem z cebulą i czosnkiem. Schłodzone mleko mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Danie z patelni wykładamy na talerz, polewamy białym sosem z mleka zsiadłego i śmietany. Na koniec obficie sypiemy drobno posiekaną natką pietruszki.

 

Czekoladowe brownie na zsiadłym mleku

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 l zsiadłego mleka
  • 0,25 szklanki cukru brązowego
  • 5 łyżek kakao
  • 4 jajka
  • 0,5 słoika konfitury z wiśni
  • 200 g masła
  • 6 łyżek kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie śmietany 18%


Wykonanie:

W celu przygotowania ciasta masło rozpuścić w małym garnuszku i wystudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mleko dokładnie wymieszać z jajkami. Dodać do nich rozpuszczone, ale przestudzone masło. Do suchych składników dodać składniki mokre. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Dodać konfiturę i dobrze wymieszać. Tortownicę nasmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto wystudzić.

Aby przygotować polewę, w rondlu zagotować śmietanę z cukrem, mieszając od czasu do czasu. Dodać kakao i masło. Wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Kiedy masło się rozpuści, zdjąć polewę z ognia i wystudzić.

Wystudzone ciasto polać przestudzoną polewą i gotowe.

 

Puszyste placuszki ze zsiadłym mlekiem

Składniki:

  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej
  • szczypta soli

Wykonanie:

Żółtko ubić z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Wymieszać ze zsiadłym mlekiem. Do dużej miski wsypać mąkę z solą i sodą oczyszczoną. Połączyć mąkę z puszystą masą. Osobno ubić pianę z białka jajka i delikatnie połączyć z masą. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, nakładać łyżką ciasto, by powstały małe placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano. Z podanej porcji wyjdzie około 20 placuszków. Jeść ze śmietaną, cukrem lub dżemem.

 

Ale pyszności! 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO