KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Jak to ze lnem bywało...

Opublikowano 25.03.2019 r.
Len jest prawdziwym skarbem polskiej wsi, który od dawna barwił nasz krajobraz pięknem nieskazitelnego koloru nieba. Jest także jedną z najstarszych roślin uprawnych. 

Len pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, głównie z Rzymu i Grecji, gdzie już w starożytności badano jego właściwości lecznicze. Historia nic nie mówi o tym, w jaki sposób len dotarł do Polski, ale jego nasiona odkryto już w trakcie pierwszych prac archeologicznych w Biskupinie. Nasi przodkowie wysiewali go najczęściej do wigilii św. Heleny, czyli do 21 maja, miał bowiem zapewnić ochronę przy zbiorze plonów. Roślinę wykorzystywano praktycznie do wszystkiego, od wyrobu odzieży i dekoracji z włosia lnianego po tłoczenie oleju. Znajdował także zastosowanie w medycynie oraz przy wypieku pieczywa.

Len jest rośliną jednoroczną, kwitnie w czerwcu i lipcu. Występuje w formie jarej (wysiew wiosenny) oraz ozimej (wysiew jesienny). Obecnie, ze względu na małą dochodowość, jest uprawiany w gospodarstwach specjalizujących się wyłącznie w jego produkcji. Od kilku lat odnotowuje się jednak tendencję zwyżkową produktów z tej rośliny. Uprawy lnu znajdują się głównie na terenach północno – wschodniej oraz północno – zachodniej Polski.

Dawniej nasz kraj słynął z produkcji lnianej, która przez wiele dekad była uważana za najlepszą w tej części Europy. Jednak z czasem postęp i uprzemysłowienie technologii produkcji materiałów spowodowały spadek popularności tego niegdyś deficytowego towaru. Obecnie wyroby z tej rośliny znów przeżywają swój renesans. Na dużą skalę produkuje się olej lniany, który ze względu na swoje walory zdrowotne jest bardzo ceniony zarówno przez naukowców, jak i konsumentów. To bogaty naturalny składnik kwasów omega oraz białka, które organizm niezwykle łatwo przyswaja. Udowodniono także skuteczność lnu w formie opatrunków na trudno gojące się rany, dzięki czemu skóra może oddychać i nie dochodzi do rozwoju niepożądanych bakterii, jak przy zwykłych okładach.

Świadomi konsumenci w okresach upałów doceniają także komfort ubrań lnianych. Przepuszczalna tkanina, delikatnie otulająca ciało, nie powoduje uczucia przegrzania. Zapotrzebowanie producentów na ten materiał rośnie nie tylko z powodu lnianej odzieży. Wytwarza się z niego także pościele czy obrusy a także inne wyroby typu konfekcyjnego czy galanteryjnego o unikalnym wzornictwie, mające wielu wielbicieli i odbiorców w kraju i za granicą. 

Len można spożywać bezpośrednio w formie nasion, czyli tzw. siemienia lnianego, dostępnego w aptekach i zwykłych supermarketach. Nie jest to produkt drogi, 250 g kosztuje około 3 zł. 

Siemię jest często dodawane do jogurtów czy sałatek. Można wsypać łyżeczkę nasion do szklanki i zalać ją do 2/3 wrzątkiem lub zagotować litr wody z sześcioma łyżkami siemienia (na wolnym ogniu), aż do wytworzenia tzw. kisielu. Spożywany na ciepło lub zimno ma prozdrowotne właściwości - odbudowuje błonę śluzową przełyku, wspiera układ trawienny, doskonale wpływa na poprawę głosu u osób szczególnie narażonych na jego uszczerbek – nauczycieli czy piosenkarzy. 

Z dobrodziejstwa lnu można korzystać codziennie. Kończąc zacytuję Marię Konopnicką, która pięknie o lnie napisała twierdząc, że był on tym dla biednych, czym złoto dla bogatych.

 

 

kontakt1.jpg
Anna Chojnacka
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie 

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie realizuje na obszarach wiejskich województwa śląskiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.