KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Granat - to bomba zdrowia!

Opublikowano 25.03.2019 r.
Granat to bardzo smaczny egzotyczny owoc. Co ciekawe, jest jednym z pierwszych owoców, jakie poznała ludzkość. Czczono go w wielu religiach, stał się symbolem życia, płodności i miłości. Dziś bez problemu kupimy go w sklepach, a że jest bardzo zdrowy, to warto włączyć go do swojej diety. 

Granat jest owocem granatowca właściwego, krzewu lub niewielkiego drzewa pochodzącego pierwotnie z obszarów Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego. Dziś jest uprawiany w wielu krajach. Owoc granatu ma dość twardą łupinę, a w swoim wnętrzu liczne, soczyste nasiona.

Właściwości granatu

Owoc granatu to bogactwo polifenoli, naturalnych przeciwutleniaczy, które hamują powstawanie wolnych rodników. Poza tym posiada kwercetynę, naringeninę, luteolinę oraz ellagotaniny, uwalniające kwas elagowy, mający silne właściwości antyoksydacyjne. Granat jest również bogaty w fitoestrogeny - to związki roślinne, ktore działaja podobnie do estrogenów. Owoc ten zawiera witaminę C (jeden owoc pokrywa aż 40% jej dziennego zapotrzebowania), E, A, witaminy z grupy B oraz magnez, potas, fosfor, wapń i krzem. W jego składzie znajdziemy też błonnik, kwas foliowy oraz beta karoten. Warto dodać, że owoc granatu jest niskokaloryczny, bo jego 100 g dostarcza tylko 83 kcal. Ma też niski indeks glikemiczny, wynosi on 35. 

Prozdrowotny granat

Bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, jakie zawiera granat ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, m.in.:

- wzmocnienie układy sercowo-naczyniowego,

- pozytywny wpływ na odporność,

- działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe,

- obniża ciśnienie krwi,

- zmniejsza poziom złego cholesterolu,

- pomaga uregulować gospodarkę hormonalną (szczególnie w okresie menopauzy),

- reguluje proces trawienia,

- pozytywnie wpływa na kondycję skóry.


Sok z granatu

Źródłem witamin, minerałów i polifenoli jest również sok z granatu, który wykazuje korzystne działanie prozdrowotne – dorośli mogą przyjmować około 30 ml soku, dzieci 15–20 ml dziennie. Znakomicie gasi pragnienie, zwłaszcza w upalne dni.

Soku z granatu nie powinny pić osoby z chorobami układu pokarmowego, ponieważ może on zaostrzyć nieprzyjemne objawy. 

Jak obierać granaty?

Często do zjedzenia tego wartościowego owocu zniechęca jego twarda skórka. Polecamy jednak szybki sposób na obranie granatu. Najlepiej namoczyć owoc przez kilkanaście minut w ciepłej wodzie, po czym rozerwać skórkę i wysypać nasionka. 

Charakterystyczny słodko-kwaśny smak sprawia, że granat jest chętnie wykorzystywany do dań na słodko oraz wytrawnych. Pestki garnatu można jeść same lub podawać np. z lodami, deserami, czy posypywać nimi sałatki. Świetnie sprawdzą się nawet jako dodatek do dań mięsnych.

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:granatgranat właściwości
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO