KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
23 kwietnia 2019

Szpinak – zdrowe warzywo „z kiepską opinią”

Szpinak – już na samo brzmienie tej nazwy niektórzy prychają z obrzydzenia. Niesłusznie! Dobrze przyrządzony szpinak jest tak samo pyszny jak i zdrowy!

Dietetycy zaliczają go do najzdrowszych warzyw. Dlaczego? Jest wiele powodów, m.in. szpinak obfituje w beta karoten (jedna szklanka surowego szpinaku to 70% zalecanej dziennej dawki). „Zielone listki” dostarczają także naszym organizmom witaminy B6, kwasu foliowego, potasu i żelaza. 

Szpinak antynowotworowy?

Wartości odżywcze decydują o tym, że zaleca się go osobom mającym problemy z poprawną pracą serca i ciśnieniem krwi. Szpinak może być też elementem profilaktyki antynowotworowej zwłaszcza za sprawą beta karotenu i kwasu foliowego. Niedokrwistości zapobiega natomiast żelazo.

Osoby dbające o linię powinny zwrócić uwagę na to, że szpinak wpływa na spowolnienie procesu trawienia tłuszczów. Efektem jest dłuższy czas trwania uczucia sytości. 

Szpinak na brak żelaza

Dietetycy zwracają uwagę, że dobrze jest spożywać szpinak w towarzystwie żywności obfitującej w witaminę C (np. pietruszka). Pozwala to organizmowi przyswoić większe dawki żelaza. Warto wiedzieć, że najzdrowszy szpinak to świeży szpinak. Warzywo mrożone, czy też z puszki traci trochę ze swoich korzystnych właściwości.

Wady szpinaku? 

Największą jest to, że zawiera kwas szczawiowy. Wraz z wapniem tworzy on związek o nazwie szczawian wapnia. Nasze organizmy nie potrafią go przyswoić, dlatego z jedzeniem szpinaku nie można przesadzać. Nie powinny jadać go osoby starsze, zwłaszcza borykające się z artretyzmem, reumatyzmem i mające problemy z pracą wątroby i nerek.

Jak jeść szpinak aby był smaczny? 

Najlepiej wykorzystywać go jako dodatek do potraw, np. spaghetti, tarty, pizzy. Można też z niego przygotować zupę.
Co ciekawe, szpinak pochodzi z terenów Persji  – uprawiano go tam już dwa tysiące lat temu. W Europie, a konkretnie na terenie Hiszpanii, pojawił się w IX w. za sprawą Arabów. W innych rejonach Starego Kontynentu uprawy szpinaku zaczęły pojawiać się w XVI w. 

I jeszcze jedna ciekawostka: posiekany, mrożony szpinak wykorzystuje się jako dodatkowy pokarm dla akwariowych ryb roślinożernych.

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione