Przepiórcze jaja - idealne na Wielkanoc i nie tylko
Jaja przepiórcze pełne witamin
Mimo niewielkich rozmiarów (są trzykrotnie mniejsze od kurzych) jaja przepiórcze są lekkostrawne, niskokaloryczne i skrywają w sobie wiele witamin, aminokwasów, mikroelementów i składników mineralnych. Ich dużą zaletą jest wysoka zawartość łatwo przyswajalnego fosforu. Od jaj kurzych różnią się także mniejszą zawartością cholesterolu.
Przepiórcze mniej uczulają
Dla osób uczulonych na kurze białko, bardzo ważna jest informacja, że nie wywołują reakcji alergicznych. Polecane są jako składnik diety osób zmagających się z anemią, astmą, cukrzycą oraz dolegliwościami wątroby i nerek. Co ciekawe, niektórzy traktują jaja przepiórcze jako… afrodyzjak. Trudno powiedzieć, na ile jest to sensowne, ale wiadomo, że ich spożywanie może poprawić nastrój i dodać energii.
Warto poszukać i jeść
Jaja przepiórcze z powodzeniem mogą zagościć na naszych stołach i to nie tylko w Wielkanoc. Z ich dostępnością nie ma większego problemu. Co prawda, nie znajdziemy ich „na każdym rogu”, ale coraz więcej sklepów spożywczych włącza je do oferty.
Zaproś jajka przepiórcze do kuchni
W kuchni jaja przepiórcze wykorzystywać można na wiele sposobów jako substytut ich kurzych odpowiedników. Z powodzeniem przyrządzimy je zarówno na twardo, jak i na miękko. Można także pokusić się o jajecznicę. Uwaga! W trakcie przygotowywania przepiórczych jaj trzeba pamiętać, że są one mniejsze, a więc zmienia się czas sporządzania potraw. Jaja na twardo gotuje się około 3 minuty, a na miękko przez 1 minutę.
Dużym atutem jaj przepiórczych jest ich stosunkowo długa przydatność do spożycia. W lodówce można je trzymać nawet przez 3 miesiące.
Zrób kosmetyk z przepiórczym jajkiem
Warto dodać, że jaja przepiórcze wykorzystywane są także w produkcji kosmetyków. Maski, maseczki i odżywki do włosów z jaj przepiórczych wykorzystuje się, aby wzmocnić strukturę włosów i zapobiec rozdwajaniu się końcówek. Z powodzeniem można nimi zastępować jajka kurze podawane w kosmetycznych recepturach.
Magdalena Przybylak Zdanowicz
Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|