KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Gofry na słodko i na słono - które wybierasz?

Opublikowano 24.04.2020 r.
Gofry - pyszna przekąska, która głównie kojarzy się z wakacjami. Z bitą śmietaną, czekoladą, cukrem pudrem czy owocami. Każdy wybiera to, co lubi. A może oprócz wersji słodkiej zasmakują Wam też gofry wytrawne. Sprawdźcie koniecznie nasze przepisy.

Idealne ciasto na gofry 

W przypadku standardowych gofrów na słodko większość ludzi używa mąki pszennej. Warto jednak dla zdrowia zamienić ją na mąkę pełnoziarnistą. Przygotowanie ciasta na gofry polega na połączeniu i wymieszaniu suchych składników w jednej misce i mokrych w drugiej misce. Następnie razem miksujemy je przy użyciu miksera. Po uzyskaniu gęstej i gładkiej masy lejemy ciasto do rozgrzanej gofrownicy i czekamy do ich upieczenia.

Poniżej przygotowaliśmy 3 różne przepisy na smaczne gofry. Które z nich polubisz najbardziej?

Puszyste gofry na słodko

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 40 ml oleju

Dodatki do wyboru:

  • ulubione owoce
  • cukier puder
  • jogurt
  • bita śmietana
  • dżem
  • orzechy

Do miski wsypać: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać olej, żółtka i wymieszać. Białka ubić w osobnym naczyniu, a następnie delikatnie je połączyć z ciastem. Rozgrzać gofrownicę, wlać ciasto i smażyć kilka minut, do zarumienienia. Przestudzić i jeść z ulubionymi dodatkami.

 

Gofry na słono

Składniki:

  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 600 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 g drożdży w proszku
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Ulubione dodatki

  • pół papryki
  • szynka 
  • żółty ser
  • pieczarki
  • natka pietruszki
  • ugotowane brokuły

Mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić w nim masło. Dodać jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki, czyli mąkę, sól, drożdże, cukier, proszek do pieczenia. Dodać mleko z masłem i jajkami. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Przykryć i ustawić w ciepłym miejscu na godzinę. Przygotować wybrane dodatki, pokroić je na drobne kawałki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę.

 

Gofry inaczej

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki sody
  • kawałek fileta z kurczaka lub łososia 
  • 4 garście szpinaku
  • żółty ser
  • groszek
  • sól i pieprz do smaku

Do dużej miski dodać mąkę, jajka, mleko, sodę i maślankę. Przy pomocy miksera łączymy składniki do uzyskania gęstego i jednolitego ciastka. Dodajemy szpinak, kurczaka (lub łososia) i żółty ser pokrojone w drobną kostkę oraz odcedzony groszek. Delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku. I smażymy na rozgrzanej gofrownicy. Gofry wytrawne wystarczy posypać koperkiem. Można też zjadać z sosem czosnkowym.

 

Która gofrowa propozycja podoba Wam się najbardziej? Pewnie wszystkie :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

REKLAMA
WDRFOTOWOLTAIKA