KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
28 marca 2019

Zdrowa dieta dla cukrzyka

Cukrzyca to taka dolegliwość, która często powiązana jest z otyłością. Dlatego tak istotne jest, aby połączyć odpowiedni dla diabetyka sposób odżywiania z aktywnością fizyczną. To pozwoli nie tylko uregulować poziom cukru we krwi, ale również zrzucić zbędne kilogramy. Co powinien jeść chory na cukrzycę?

Diabetyk, poza regularnym przyjmowaniem leków, powinien też wprowadzić do swojego życia więcej aktywności fizycznej oraz zmienić dotychczasowy sposób odżywiania. Początkowo może to wydawać się trudne, dlatego rozpocznij od małych zmian.

Zmiana trybu życia pomoże:
- utrzymać odpowiedni poziom glukozy i cholesterolu we krwi
- schudnąć lub pozostać przy dotychczasowej wadze
- czuć się dobrze i doda energii.

Pokarmy dozwolone w cukrzycy

Wiele osób obawia się, że cukrzyca oznacza konieczność porzucenia ulubionych posiłków. Jednak okazuje się, że nadal możesz czasami jadać to, co lubisz. Stwórz dla siebie plan posiłków, który odpowiada Twoim kulinarnym upodobaniom. Kluczem do sukcesu w diecie cukrzycowej jest spożywanie różnorodnych produktów z każdej z poniżej wymienionych grup żywności.

Grupy żywności:
- warzywa: brokuły, marchew, pomidory, papryka, ziemniaki, zielony groszek czy kukurydza
- owoce: melony, pomarańcze, banany, jagody, jabłka czy winogrona
- pełnoziarniste produkty: chleb, makaron, ryż, owies, jęczmień, mąkę kukurydzianą czy komosę ryżową
- białko: kurczak lub indyk bez skóry, chude mięso, jaja, ryby, orzechy, fasola, groch i ciecierzyca czy tofu
- nabiał o niskiej zawartości tłuszczu: mleko, sery, jogurt naturalny

Pokarmy zawierające kwasy tłuszczowe dla zdrowego serca:
- oleje (rzepakowy, oliwa z oliwek)
- orzechy i nasiona
- ryby – łosoś, makrela, tuńczyk
- awokado

Pokarmy, które diabetyk powinien ograniczyć:

- smażone potrawy oraz jedzenie o dużej zawartości tłuszczy trans
- żywność z dużą zawartością soli
- słodycze – lody, ciastka
- napoje z dodatkiem cukru czy napoje energetyczne
- spożywanie alkoholu

Zamiast słodzonych napojów wybieraj wodę. Rozważ także zdrowy zamiennik cukru w kawie i herbacie. Doskonale sprawdzi się np. stewia czy ksylitol. Ogranicz spożywanie alkoholu, bo w połączeniu z przyjmowaniem leków przeciwcukrzycowych czy insuliną, może on obniżać poziom glukozy we krwi.

Kiedy należy jeść w przypadku cukrzycy?

Są takie osoby z cukrzycą, które muszą jadać każdego dnia o tej samej porze. Inni mogą być bardziej elastyczni w kwestii czasu spożywania posiłków. W przypadku gdy zażywasz leki na cukrzycę lub insulinę pomijanie czy odwlekanie posiłku nie jest dobrym rozwiązaniem. Bo wówczas poziom glukozy we krwi może spaść zbyt nisko.

Czy da się schudnąć, mając cukrzycę?

Oczywiście. W tym celu należy udać się do dietetyka, który rozpisze odpowiedni program odchudzania. Dostosuje odpowiednią ilość kalorii oraz aktywności fizycznej, która pozwoli osiągnąć i utrzymać wagę. Jeśli chcesz schudnąć, musisz dostarczać organizmowi mniej kalorii i zastępować je żywnością z mniejszą zawartością cukru czy tłuszczu.

Dlaczego diabetyk powinien uprawiać sport?

Aktywność fizyczna jest niezwykle istotna, ponieważ pomaga zarządzać poziomem glukozy we krwi. Zalety regularnej aktywności fizycznej:
- obniża poziom glukozy we krwi,
- obniża ciśnienie krwi,
- poprawia przepływ krwi,
- spala dodatkowe kalorie, dzięki czemu można utrzymać lub obniżyć wagę,
- poprawia nastrój,
- pozytywnie wpływa na pracę umysłu,
- ułatwia zasypianie.

Diabetyk powinien znaleźć aktywność fizyczna, którą lubi. A następnie uprawiać ją minimum 40 minut każdego dnia. Natomiast w przypadku nadwagi lub otyłości najlepiej uprawiać sport minimum godzinę każdego dnia. Bądź cierpliwy, a zdecydowanie zauważysz zmiany nie tylko w swoim samopoczuciu, ale także zdrowiu.

Wielu diabetyków przy wyborze pokarmów korzysta z indeksu glikemicznego. Jest to metoda klasyfikacji żywności zawierającej węglowodany na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi.

Jeśli chorujesz na cukrzycę, swój plan żywieniowy powinieneś ustalić po konsultacjach z lekarzem i dietetykiem. Wszystko po to, aby kontrolować poziom glukozy we krwi oraz dostarczać organizmowi optymalną dawkę kalorii.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione