Roszponka – idealna na wiosenne przesilenie
Najbardziej znaną odmianą roszponki jest ta o małych, ciemnozielonych liściach. Dzięki obecności olejków eterycznych, posiada charakterystyczny orzechowy posmak. Zwana jest również roszpunką, raszpanką, a nawet kozłkiem. Co ciekawe, zawiera w swoim składzie witaminę C, witaminy z grupy B, beta karoten, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, cynk, wapń i fosfor. To prawdziwy zastrzyk zdrowia! Jedzenie roszponki pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie, poprawi trawienie, pomoże usunąć toksyny z organizmu. Warto dodać, że sałata ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą jeść ją chorzy na cukrzycę. Poza tym jest mało kaloryczna – a to cenna wskazówka dla osób odchudzających się. Z powodzeniem może również zagościć w diecie kobiet w ciąży.
Roszponka na uspokojenie?
Mimo że roszponkę zaliczamy do sałat, to należy ona do rodziny roślin kozłkowatych. Podobnie jak kozłek lekarski wykazuje więc właściwości uspokajające. Sprawdzi się także w celu wzmocnienia organizmu w czasie przesilenia wiosennego.
Zastosowanie roszponki w kuchni
Roszponka świetnie nadaje się do sporządzania różnego rodzaju sałatek. Jest również doskonałym składnikiem smoothie czy dodatkiem do kanapek.
Roszponka z domowego parapetu
Sałatę tę możemy zasadzić w ogródku, ale także zasiać w doniczce i przechowywać w domu (na słonecznym parapecie). Wtedy mamy pewność, że nie jest ona zanieczyszczona opryskami. Pamiętajmy także, żeby kupić nasiona ekologiczne.
Zdrowa sałata z roszponką – nasza propozycja kulinarna
- 3 garści liści roszponki
- 10 pomidorków koktajlowych
- ser feta
- 1 żółta papryka
- 1 mały ogórek zielony
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu,
- sól, pieprz do smaku
Sałatę należy umyć, odcedzić z wody i ułożyć do miski, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, ser feta w kostkę, podobnie paprykę i ogórek. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Polewamy sosem (łączymy oliwę, sok z cytryny, miód, sól, pieprz – dokładnie mieszamy). Smacznego!
Roszponka na tle innych sałat wyróżnia się oryginalnym smakiem i bogatą wartością odżywczą. Warto wzbogacić o nią swoją wiosenną dietę!
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|