Wieprzowina i stosunki międzyludzkie

Łańcuch produkcji wieprzowiny jest złożony. Kryzys w jednym sektorze pogarsza sytuację w innych. Ponadto społeczeństwo i ekonomia w Europie to całość, do problemu trzeba więc podchodzić ponadnarodowo – mówi dr Izabela Florczak z Wydziału Prawa i Administracji UŁ.
Proponowane w ramach projektu działanie ma na celu zwiększenie wkładu dialogu społecznego w sprawiedliwość, wolność i włączenie społeczne w ważnym sektorze gospodarki UE, takim jak przemysł mięsny, koncentrując się na sektorze wieprzowiny. W tej dziedzinie od niedawna niezbędna jest poprawa wiedzy i zwiększenie doświadczeń w zakresie stosunków przemysłowych.
Międzynarodowe spotkania partnerów projektu odbędą się w Łodzi oraz w Warszawie. Spotkanie w Łodzi zostanie przygotowane przez Uniwersytet Łódzki. W skład zespołu z ramienia UŁ wchodzą dr Izabela Florczak (Scientific Committee and Principle Investigator), dr Marta Otto (Research Team Staff) oraz prof. Mirosław Włodarczyk (Advisory Board).
Przeprowadzone w ramach projektu analizy umożliwią nam przygotowanie zaleceń mających za zadanie poprawę stosunków społecznych w łańcuchu produkcji mięsa wieprzowego. Każdy z partnerów przygotuje swoje zalecenia, po czym skonfrontowane zostaną one podczas kolejnego spotkania – wyjaśnia dr Izabela Florczak.
Badane będą m.in. związki przemysłu wieprzowego z gospodarką, socjologią. Zostanie również przeprowadzona analiza z perspektywy prawnej. Z tego punktu widzenia projekt ma również na celu wzmocnienie dialogu społecznego jako spoiwa społeczeństwa Europejskiego.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|