Dobre prognozy dla polskiej wieprzowiny

Opublikowano 04.04.2019 r.
Producenci wieprzowiny w naszym kraju wreszcie mogą spać spokojnie. Cena żywca wieprzowego w Polsce rośnie 6 tydzień z rzędu i pod koniec marca wyniosła przeciętnie 4,50 zł netto za kilogram. Jak podkreślają analitycy z BNP Paribas Bank Polska S.A. jest to najwyższa wartość od października poprzedniego roku.
Powodów zachodzących zmian może być kilka – wzrost eksportu wieprzowiny z krajów zachodnich do Chin, spadek importu do Polski, ze względu z na niższy poziom cen, spadek podaży żywca lub też zwiększona konsumpcja. Najprawdopodobniej jednak wzrosty cen wynikają przede wszystkim ze zmian w handlu zagranicznym oraz pogłowiu świń – komentuje Łukasz Checz, analityk sektora rolno – spożywczego BNP Paribas Bank Polska S.A.
Jak prognozują bankowi analitycy, w najbliższych kwartałach większa sprzedaż wieprzowiny z UE może przełożyć się na zmniejszony import mięsa do Polski i dodatkowe wzrosty cen żywca.
Źródło: BNP Paribas Ban Polska S.A.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|