KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
6 kwietnia 2019

Oryginalne przepisy na dania wielkanocne

Jeśli myślimy o wielkanocnych potrawach, to od razu wymieniamy żurek z białą kiełbasą, jajka, pasztet itd. Te smaki znamy wszyscy. A gdyby tak w tym roku podczas świąt zaserwować je w nieco innych kulinarnych odsłonach. Mamy dla Was przepisy na nowe wersje popularnych dań wielkanocnych. Sprawdźcie koniecznie, bo smakują fenomenalnie.

Kremowy żurek z grzankami czosnkowymi

Składniki:

  • 6 sztuk ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek chrzanu świeżego,
  • ¾ szklanki zakwasu na żur,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka śmietany,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek.

Grzanki:

  • chleb tostowy 4 kromki,
  • masło,
  • czosnek granulowany.

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę, wkładamy go dużego garnka, zalewamy wodą, solimy do smaku. Doprowadzamy do zagotowania. Dokładamy marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Dokładamy kawałek selera i chrzan. Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy zakwas na żur, mieszamy dokładnie, doprawiamy pieprzem i majerankiem. Gotujemy 2-3 minuty. Do kubka wlewamy odrobinę wody, dodajemy śmietanę i mąkę, energicznie mieszamy i wlewamy do zupy. Mieszamy żurek i nadal gotujemy. Dokładamy dwa ząbki czosnku, pokrojone w plasterki. Jeszcze chwilę gotujemy. Warzywa z zupy blendujemy – wówczas uzyskamy kremową konsystencję żurku. 

Podajemy z czosnkowymi grzankami (smarujemy chleb tostowy masłem z obu stron i delikatnie posypujemy czosnkiem granulowanym, wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, po upieczeniu chleb kroimy na małe kosteczki). Smakuje rewelacyjnie!

 

Jajko pieczone w awokado

Składniki:

  • 1 awokado,
  • 2 jaja,
  • szczypiorek,
  • starty parmezan,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:
Awokado myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestkę. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem, we wgłębienie (możemy je powiększyć łyżką) wbijamy jajka. Układamy na blaszce, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut. Po upieczeniu możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem, posypujemy też startym parmezanem i szczypiorkiem. Gotowe – pyszne i zdrowe!

 

Biała kiełbasa w pomidorach

Składniki:

  • biała kiełbasa parzona 6 sztuk,
  • pomidory w puszce,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • płaska łyżka cukru,
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka do smaku.

Wykonanie:
Białą kiełbasę podsmażamy z obu stron na patelni. Cebulę kroimy w piórka, podsmażmy z czosnkiem na głębokiej patelni, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Gotujemy, co jakiś czas mieszając aż papryka będzie miękka. Kiełbaski podajemy polane sosem pomidorowym.

 

Wielkanocny pasztet z ciecierzycy

Składniki:
    • 250 g ugotowanej wcześniej ciecierzycy,
    • 50 g słonecznika łuskanego, 
    • 1 cebula,
    • 2 marchewki,
    • ½ pora,
    • ząbek czosnku,
    • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku,
    • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
    • O,5 łyżeczki curry,
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • 2 jajka,
    • 2 łyżki oleju,
    • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
    1. Cebulę i pora obieramy, drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach.
    2. Cebulę delikatnie podsmażamy razem z porem, dodajemy marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wcześniej podprażony na suchej patelni i rozdrobniony w moździerzu kmin rzymski oraz resztę przypraw. 
    3. Następnie dodajemy pół szklanki wody, koncentrat pomidorowy i uprażone wcześniej ziarna słonecznika. 
    4. Kiedy składniki się połączą, zdejmujemy z ognia. 
    5. Wszystkie składniki blendujemy, dodajemy jajka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
    6. Przekładamy do foremki wysmarowanej olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 50 minut. 


Pascha wielkanocna w czekoladowej wersji

Składniki:

  • 500 g twarogu,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki kakao,
  • bakalie.

Wykonanie:

Masło roztapiamy w kąpieli wodnej z czekoladą, następnie dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Miksujemy twaróg i łączymy z przestudzoną masą czekoladową i cukrem pudrem. Na koniec dodajemy bakalie, mieszamy. Masę przekładamy do foremki, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotową paschę przekładamy z foremki na paterę, możemy dodatkowo polać ją polewą czekoladową.  

 

Kto z Was zdecyduje się na świąteczne dania w nieco odświeżonej wersji? Goście będą z pewnością zachwyceni!


   

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione