Oryginalne przepisy na dania wielkanocne
Kremowy żurek z grzankami czosnkowymi
Składniki:
- 6 sztuk ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek chrzanu świeżego,
- ¾ szklanki zakwasu na żur,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka śmietany,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek.
Grzanki:
- chleb tostowy 4 kromki,
- masło,
- czosnek granulowany.
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę, wkładamy go dużego garnka, zalewamy wodą, solimy do smaku. Doprowadzamy do zagotowania. Dokładamy marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Dokładamy kawałek selera i chrzan. Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy zakwas na żur, mieszamy dokładnie, doprawiamy pieprzem i majerankiem. Gotujemy 2-3 minuty. Do kubka wlewamy odrobinę wody, dodajemy śmietanę i mąkę, energicznie mieszamy i wlewamy do zupy. Mieszamy żurek i nadal gotujemy. Dokładamy dwa ząbki czosnku, pokrojone w plasterki. Jeszcze chwilę gotujemy. Warzywa z zupy blendujemy – wówczas uzyskamy kremową konsystencję żurku.
Podajemy z czosnkowymi grzankami (smarujemy chleb tostowy masłem z obu stron i delikatnie posypujemy czosnkiem granulowanym, wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, po upieczeniu chleb kroimy na małe kosteczki). Smakuje rewelacyjnie!
Jajko pieczone w awokado
Składniki:
- 1 awokado,
- 2 jaja,
- szczypiorek,
- starty parmezan,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Awokado myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestkę. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem, we wgłębienie (możemy je powiększyć łyżką) wbijamy jajka. Układamy na blaszce, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut. Po upieczeniu możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem, posypujemy też startym parmezanem i szczypiorkiem. Gotowe – pyszne i zdrowe!
Biała kiełbasa w pomidorach
Składniki:
- biała kiełbasa parzona 6 sztuk,
- pomidory w puszce,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryka czerwona,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- płaska łyżka cukru,
- sól, pieprz, majeranek, papryka słodka do smaku.
Wykonanie:
Białą kiełbasę podsmażamy z obu stron na patelni. Cebulę kroimy w piórka, podsmażmy z czosnkiem na głębokiej patelni, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Gotujemy, co jakiś czas mieszając aż papryka będzie miękka. Kiełbaski podajemy polane sosem pomidorowym.
Wielkanocny pasztet z ciecierzycy
Składniki:
• 250 g ugotowanej wcześniej ciecierzycy,
• 50 g słonecznika łuskanego,
• 1 cebula,
• 2 marchewki,
• ½ pora,
• ząbek czosnku,
• 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku,
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
• O,5 łyżeczki curry,
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
• 2 jajka,
• 2 łyżki oleju,
• sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Cebulę i pora obieramy, drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach.
2. Cebulę delikatnie podsmażamy razem z porem, dodajemy marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wcześniej podprażony na suchej patelni i rozdrobniony w moździerzu kmin rzymski oraz resztę przypraw.
3. Następnie dodajemy pół szklanki wody, koncentrat pomidorowy i uprażone wcześniej ziarna słonecznika.
4. Kiedy składniki się połączą, zdejmujemy z ognia.
5. Wszystkie składniki blendujemy, dodajemy jajka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Przekładamy do foremki wysmarowanej olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 50 minut.
Pascha wielkanocna w czekoladowej wersji
Składniki:
- 500 g twarogu,
- pół szklanki cukru pudru,
- 100 g masła,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki kakao,
- bakalie.
Wykonanie:
Masło roztapiamy w kąpieli wodnej z czekoladą, następnie dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Miksujemy twaróg i łączymy z przestudzoną masą czekoladową i cukrem pudrem. Na koniec dodajemy bakalie, mieszamy. Masę przekładamy do foremki, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotową paschę przekładamy z foremki na paterę, możemy dodatkowo polać ją polewą czekoladową.
Kto z Was zdecyduje się na świąteczne dania w nieco odświeżonej wersji? Goście będą z pewnością zachwyceni!
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|