KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
9 kwietnia 2019

Pasztet wielkanocny na 4 sposoby

Jednym z tradycyjnych dań, które stawiamy na stole wielkanocnym, jest pasztet. Mamy 4 sprawdzone sposoby na to danie! Podpowiadamy, jak zrobić smaczny, delikatny i rozpływający się w ustach pasztet, który zachwyci każdego.

 

 

Tradycyjny pasztet wielkanocny

Składniki:
  • 300 g karkówki
  • 300 g wołowiny
  • 300 g wątróbki
  • olej
  • 150 g grzybów
  • 5 jajek
  • 3 średnie cebule
  • 3 marchewki
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 bułka
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

W dużym garnku ugotować opłukaną karkówkę i wołowinę z obranymi warzywami: marchewką, selerem, pietruszką i porem. W drugim garnku ugotować wątróbkę i obrane grzyby. Można także dodać suszone grzyby, ale wcześniej warto je namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę drobno poszatkować. A następnie zmielić ugotowane mięso i warzywa. W dużej misce połączyć zmielone mięso i warzywa z namoczoną bułką. Wbić jajka, dodać przyprawy. Masę pasztetową przelać do keksówki i zapiekać przez ok. 70-90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

 

Wegański pasztet wielkanocny

Składniki:
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 puszki fasoli
  • 1 duże jabłko
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 szklanki oleju
  • sól i pieprz
  • masło
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i drobno poszatkować. Zeszklić ją na łyżce oleju. Jabłko pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na patelnię, doprawić ziołami oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Smażyć przez 8 minut, często mieszając. Dodać odsączoną z zalewy fasolę. Podsmażyć jeszcze kilka minut. Następnie przy użyciu miksera lub blendera całość zmiksować na jednolitą masę. Keksówkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. I przełożyć do niej masę na wegański pasztet. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. I gotowe. Można jeść na kanapce z warzywami, bądź z żurawiną.

 

Pasztet wielkanocny inaczej

Składniki:
  • 15 jajek
  • 1 słoik groszku z marchewką
  • 500 g pieczarek
  • 20 g startego żółtego sera
  • pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 kwaśna śmietana 18%
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotuj 12 jajek. Cebulę drobno poszatkuj. Usmaż na patelni i odłóż na duży talerz. Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce. Usmaż je na tej samej patelni z rozgrzaną odrobiną oleju, a następnie przełóż na talerz z cebulą. Groszek z marchewką przecedź. Natkę pietruszki drobno pokrój. Wystudzone jajka obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Formę do ciasta, najlepiej keksówkę, wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Masę pasztetu przełóż do keksówki. Pasztet zapiekaj przez około 90 minut w 180 stopniach.

 

 

Pasztet wielkanocny ze śliwką

Składniki:
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 250 g łopatki
  • 150 g wątróbki drobiowej
  • 100 g boczku wędzonego
  • 15-20 sztuk suszonych śliwek
  • 2 duże cebule
  • 1 bułka
  • 3 jajka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wkładamy opłukane mięso, zalewamy zimną wodą, dodajemy obraną cebulę, pół łyżeczki soli, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. W mniejszym garnku osobno gotujemy oczyszczoną i opłukaną wątróbkę. Mięso i wątróbkę studzimy i mielimy w maszynce. Drobno szatkujemy drugą cebulę i dodajemy ją do zmielonej wątróbki i mięsa. Bułkę moczymy w wywarze mięsnym i dodajemy do miski ze składnikami na pasztet. Wbijamy jajka, doprawiamy masę solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wszystko mieszamy. Śliwki zalewamy przegotowaną wodą, aby zmiękły. Formę do ciasta smarujemy masłem, sypiemy bułką tartą i przekładamy do niego masę na pasztet. Śliwki odcedzamy i wciskamy do pasztetu. Pieczemy go godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

 

Jak widać, pasztety na wielkanocnym stole mogą być przeróżne. A Ty zdecydujesz się na klasykę czy inną wersję tego świątecznego dania?

 


 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione