Pasztet wielkanocny na 4 sposoby
Opublikowano 08.04.2019 r.
Jednym z tradycyjnych dań, które stawiamy na stole wielkanocnym, jest pasztet. Mamy 4 sprawdzone sposoby na to danie! Podpowiadamy, jak zrobić smaczny, delikatny i rozpływający się w ustach pasztet wielkanocny, który zachwyci każdego.

Tradycyjny pasztet wielkanocny
Składniki:
- 300 g karkówki
- 300 g wołowiny
- 300 g wątróbki
- olej
- 150 g grzybów
- 5 jajek
- 3 średnie cebule
- 3 marchewki
- 1 mały kawałek selera
- 1 por
- 2 pietruszki
- gałka muszkatołowa
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 bułka
- majeranek
- pieprz
- sól
|
Sposób przygotowania:
W dużym garnku ugotować opłukaną karkówkę i wołowinę z obranymi warzywami: marchewką, selerem, pietruszką i porem. W drugim garnku ugotować wątróbkę i obrane grzyby. Można także dodać suszone grzyby, ale wcześniej warto je namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę drobno poszatkować. A następnie zmielić ugotowane mięso i warzywa. W dużej misce połączyć zmielone mięso i warzywa z namoczoną bułką. Wbić jajka, dodać przyprawy. Masę pasztetową przelać do keksówki i zapiekać przez ok. 70-90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
|
Wegański pasztet wielkanocny
Składniki:
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 puszki fasoli
- 1 duże jabłko
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 szklanki oleju
- sól i pieprz
- masło
- bułka tarta
|
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i drobno poszatkować. Zeszklić ją na łyżce oleju. Jabłko pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na patelnię, doprawić ziołami oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Smażyć przez 8 minut, często mieszając. Dodać odsączoną z zalewy fasolę. Podsmażyć jeszcze kilka minut. Następnie przy użyciu miksera lub blendera całość zmiksować na jednolitą masę. Keksówkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. I przełożyć do niej masę na wegański pasztet. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. I gotowe. Można jeść na kanapce z warzywami, bądź z żurawiną.
|
Pasztet wielkanocny inaczej

Składniki:
- 15 jajek
- 1 słoik groszku z marchewką
- 500 g pieczarek
- 20 g startego żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
- 5 łyżek majonezu
- 1 kwaśna śmietana 18%
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz
|
Sposób przygotowania:
Ugotuj 12 jajek. Cebulę drobno poszatkuj. Usmaż na patelni i odłóż na duży talerz. Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce. Usmaż je na tej samej patelni z rozgrzaną odrobiną oleju. Następnie przełóż na talerz z cebulą. Groszek z marchewką przecedź. Natkę pietruszki drobno pokrój. Wystudzone jajka obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Formę do ciasta, najlepiej keksówkę, wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Masę pasztetu przełóż do keksówki. Pasztet zapiekaj przez około 90 minut w 180 stopniach.
|
Pasztet wielkanocny ze śliwką

Składniki:
- 300 g filetu z kurczaka
- 250 g łopatki
- 150 g wątróbki drobiowej
- 100 g boczku wędzonego
- 15-20 sztuk suszonych śliwek
- 2 duże cebule
- 1 bułka
- 3 jajka
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
|
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wkładamy opłukane mięso. Zalewamy zimną wodą, dodajemy obraną cebulę, pół łyżeczki soli, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. W mniejszym garnku osobno gotujemy oczyszczoną i opłukaną wątróbkę. Mięso i wątróbkę studzimy i mielimy w maszynce. Drobno szatkujemy drugą cebulę i dodajemy ją do zmielonej wątróbki i mięsa. Bułkę moczymy w wywarze mięsnym i dodajemy do miski ze składnikami na pasztet. Wbijamy jajka, doprawiamy masę solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wszystko mieszamy. Śliwki zalewamy przegotowaną wodą, aby zmiękły. Formę do ciasta smarujemy masłem, sypiemy bułką tartą i przekładamy do niego masę na pasztet. Śliwki odcedzamy i wciskamy do pasztetu. Pieczemy go godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
|
Jak widać, pasztety na wielkanocnym stole mogą być przeróżne. A Ty zdecydujesz się na klasykę czy inną wersję tego świątecznego dania?
Tematy pokrewne: | Oryginalne przepisy na dania wielkanocne |
 | Wielkanocne przepisy z całego świata |
 | Chrzan - czy znasz jego właściwości? |
 | Wytrawne babeczki wielkanocne - przepisy dla Ciebie! |
 | Pasty do jajek - kilka pomysłów na Wielkanoc |