KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Pasztet wielkanocny na 4 sposoby

Opublikowano 08.04.2019 r.
Jednym z tradycyjnych dań, które stawiamy na stole wielkanocnym, jest pasztet. Mamy 4 sprawdzone sposoby na to danie! Podpowiadamy, jak zrobić smaczny, delikatny i rozpływający się w ustach pasztet wielkanocny, który zachwyci każdego.

pasztet wielkanocny

 

Tradycyjny pasztet wielkanocny

Składniki:
  • 300 g karkówki
  • 300 g wołowiny
  • 300 g wątróbki
  • olej
  • 150 g grzybów
  • 5 jajek
  • 3 średnie cebule
  • 3 marchewki
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 bułka
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

W dużym garnku ugotować opłukaną karkówkę i wołowinę z obranymi warzywami: marchewką, selerem, pietruszką i porem. W drugim garnku ugotować wątróbkę i obrane grzyby. Można także dodać suszone grzyby, ale wcześniej warto je namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę drobno poszatkować. A następnie zmielić ugotowane mięso i warzywa. W dużej misce połączyć zmielone mięso i warzywa z namoczoną bułką. Wbić jajka, dodać przyprawy. Masę pasztetową przelać do keksówki i zapiekać przez ok. 70-90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

 

Wegański pasztet wielkanocny

Składniki:
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 puszki fasoli
  • 1 duże jabłko
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 szklanki oleju
  • sól i pieprz
  • masło
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i drobno poszatkować. Zeszklić ją na łyżce oleju. Jabłko pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na patelnię, doprawić ziołami oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Smażyć przez 8 minut, często mieszając. Dodać odsączoną z zalewy fasolę. Podsmażyć jeszcze kilka minut. Następnie przy użyciu miksera lub blendera całość zmiksować na jednolitą masę. Keksówkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. I przełożyć do niej masę na wegański pasztet. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. I gotowe. Można jeść na kanapce z warzywami, bądź z żurawiną.

 

 

Pasztet wielkanocny inaczej

pasztet wielkanocny inaczej

Składniki:
  • 15 jajek
  • 1 słoik groszku z marchewką
  • 500 g pieczarek
  • 20 g startego żółtego sera
  • pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 kwaśna śmietana 18%
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotuj 12 jajek. Cebulę drobno poszatkuj. Usmaż na patelni i odłóż na duży talerz. Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce. Usmaż je na tej samej patelni z rozgrzaną odrobiną oleju. Następnie przełóż na talerz z cebulą. Groszek z marchewką przecedź. Natkę pietruszki drobno pokrój. Wystudzone jajka obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Formę do ciasta, najlepiej keksówkę, wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Masę pasztetu przełóż do keksówki. Pasztet zapiekaj przez około 90 minut w 180 stopniach.

 

 

Pasztet wielkanocny ze śliwką

pasztet wielkanocny ze śliwką

Składniki:
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 250 g łopatki
  • 150 g wątróbki drobiowej
  • 100 g boczku wędzonego
  • 15-20 sztuk suszonych śliwek
  • 2 duże cebule
  • 1 bułka
  • 3 jajka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wkładamy opłukane mięso. Zalewamy zimną wodą, dodajemy obraną cebulę, pół łyżeczki soli, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. W mniejszym garnku osobno gotujemy oczyszczoną i opłukaną wątróbkę. Mięso i wątróbkę studzimy i mielimy w maszynce. Drobno szatkujemy drugą cebulę i dodajemy ją do zmielonej wątróbki i mięsa. Bułkę moczymy w wywarze mięsnym i dodajemy do miski ze składnikami na pasztet. Wbijamy jajka, doprawiamy masę solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wszystko mieszamy. Śliwki zalewamy przegotowaną wodą, aby zmiękły. Formę do ciasta smarujemy masłem, sypiemy bułką tartą i przekładamy do niego masę na pasztet. Śliwki odcedzamy i wciskamy do pasztetu. Pieczemy go godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

 

Jak widać, pasztety na wielkanocnym stole mogą być przeróżne. A Ty zdecydujesz się na klasykę czy inną wersję tego świątecznego dania?

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO