Wytrawne babeczki wielkanocne - przepisy dla Ciebie!
Wytrawne babeczki wielkanocne z farszem selerowo-jabłkowym
Składniki na babeczki:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- kawałek małego selera
- 1 małe jabłko
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 4 orzechy brazylijskie
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- kilka rzodkiewek
- kilka plasterków kiszonego ogórka
- świeży koperek – kilka gałązek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Masło z mąką posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i sól. Zagnieść ciasto, owinąć je folią i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Wyjąć i wylepić ciastem foremki babeczek. Upiec do zarumienienia, czyli około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie wystudzić.
W międzyczasie przygotować farsz. Jajka ugotować i wystudzić. Obrać ze skorupki i zetrzeć na tarce. Umyć jabłko, obrać seler i zetrzeć je na tarce. Połączyć jajka, seler i jabłko w większej misce. Dodać drobno pokrojone orzechy brazylijskie, sok z cytryny, majonez, przyprawy i wymieszać. Nałożyć farsz na babeczki, a następnie ozdobić plasterkami rzodkiewki i kiszonego ogórka oraz gałązkami koperku.
Wytrawne babeczki wielkanocne z pastą pomidorową
Składniki na babeczki:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1 opakowanie ulubionego białego sera
- 1 mały słoik suszonych pomidorów w oliwie
- kilka gałązek bazylii (1 łyżka suszonej bazylii)
- sól i pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść pestek dyni
- garść nasion słonecznika
Wykonanie:
Masło z mąką posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i sól. Zagnieść ciasto, owinąć je folią i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Wyjąć, wylepić ciastem foremki babeczek. Upiec do zarumienienia, czyli około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. A następnie wystudzić.
Pomidory pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Bazylię poszatkować. Wymieszać z białym serem, doprawić solą, pieprzem i gotowe. Schłodzony farsz nałożyć na kruche babeczki. Udekorować je pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi oraz nasionami słonecznika i dyni. Podawać schłodzone.
Wytrawne babeczki wielkanocne ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
- 400 g szpinaku
- 400 g mąki
- 300 g sera feta
- 3 jajka
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz
Wykonanie:
Szpinak opłukać, poszatkować na drobne kawałki. Włożyć do garnka, dodać pieprz, sól i niewielką ilość wody. Dusić kilka minut. W dużej misce połączyć suche składniki, czyli: mąkę, 1/4 łyżeczki soli i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować jajka do uzyskania piany. Następnie połączyć je z oliwą z oliwek i jogurtem. Pokroić ser feta w maleńką kosteczkę. Do mokrych składników wsypać suche i dobrze wymieszać (można użyć miksera). Dodać pokrojony ser feta i szpinak. Delikatnie wymieszać. Napełnić ciastem foremki do muffinek i piec przez około 30 minut w 180 stopniach.
Wytrawne zielone babeczki wielkanocne
Składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 120 g majonezu
- 100 g groszku ze słoika
- 4 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 czerwona cebula
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki żółtego sera
- sól i pieprz
Składniki na krem:
- 400 g zielonego groszku ze słoika
- 150 g majonezu
- 2 jajka
- 2 małe czerwone cebule
- 30 g żółtego sera
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju
- świeże zioła
- sól i pieprz
Wykonanie:
Poszatkować natkę pietruszki i koperek. Zblendować na gładką masę razem ze szpinakiem i jajkami. Przelać do miski, dodać starty ser. Obrać czosnek i czerwoną cebulę i drobno posiekać. Wrzucić do miski z zieloną masą, dodać zielony groszek, mąkę, sól, proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać. Formę na muffinki wyłożoną papilotkami wypełnić ciastem. Piec przez 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić.
Czerwoną cebulę drobno poszatkować i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać szpinak i smażyć kilka minut. Na koniec na chwilę dorzucić jeszcze odsączony z zalewy zielony groszek. Warzywa przestudzić i zblendować na gładką masę. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć je na tarce. Dodać je do blendera wraz z sokiem z cytryny, majonezem i żółtym serem. Doprawić do smaku i nałożyć masę na zielone babeczki. Do dekoracji można użyć plasterków marchewki i natki pietruszki.
Wytrawne babeczki wielkanocne z łososiem i indykiem
Składniki na babeczki:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta soli i pieprzu
Składniki na farsz z indykiem:
- 1 filet z indyka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka groszku
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Składniki na farsz z łososiem i mascarpone:
- 200 g wędzonego łososia
- 200 g serka mascarpone
- 1 mała czerwona cebula
- pieprz
- natka koperku
Wykonanie:
Masło z mąką posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę, oregano oraz sól i pieprz. Zagnieść ciasto, owinąć je folią i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Wyjąć, wylepić ciastem foremki babeczek. Upiec do zarumienienia, czyli około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. A następnie wystudzić.
Farsz z kawałkami indyka. Indyka opłukać pod ciepłą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki. Posypać go ziołami oraz solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy i przełożyć do miski. Fasolę i groszek odcedzić i dodać do mięsa. Poszatkować natkę pietruszki, dodać ją do miski z farszem. Doprawić majonezem, ketchupem i jogurtem oraz odrobiną soli i pieprzu. Wymieszać i nałożyć do upieczonych wcześniej kruchych babeczek.