KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Wytrawne babeczki wielkanocne - przepisy dla Ciebie!

Opublikowano 10.04.2019 r.
Każdy z nas choć raz w życiu posmakował wielkanocnej babki. Można podać ją również w mniej tradycyjnych wersjach, czyli w postaci wytrawnych babeczek. Mogą to być muffinki na słono czy kruche babeczki z farszem w różnych smakach. Które z nich Twoi goście polubią najbardziej? Poznaj 5 pomysłów na wytrawne wielkanocne babeczki.

wytrawne wielkanocne babeczki

Wytrawne babeczki wielkanocne z farszem selerowo-jabłkowym

Składniki na babeczki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • kawałek małego selera
  • 1 małe jabłko
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 orzechy brazylijskie
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka rzodkiewek
  • kilka plasterków kiszonego ogórka
  • świeży koperek – kilka gałązek
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Masło z mąką posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i sól. Zagnieść ciasto, owinąć je folią i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Wyjąć i wylepić ciastem foremki babeczek. Upiec do zarumienienia, czyli około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie wystudzić.

W międzyczasie przygotować farsz. Jajka ugotować i wystudzić. Obrać ze skorupki i zetrzeć na tarce. Umyć jabłko, obrać seler i zetrzeć je na tarce. Połączyć jajka, seler i jabłko w większej misce. Dodać drobno pokrojone orzechy brazylijskie, sok z cytryny, majonez, przyprawy i wymieszać. Nałożyć farsz na babeczki, a następnie ozdobić plasterkami rzodkiewki i kiszonego ogórka oraz gałązkami koperku.

 

Wytrawne babeczki wielkanocne z pastą pomidorową

Składniki na babeczki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 1 opakowanie ulubionego białego sera
  • 1 mały słoik suszonych pomidorów w oliwie
  • kilka gałązek bazylii (1 łyżka suszonej bazylii)
  • sól i pieprz
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść pestek dyni
  • garść nasion słonecznika

Wykonanie:

Masło z mąką posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i sól. Zagnieść ciasto, owinąć je folią i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Wyjąć, wylepić ciastem foremki babeczek. Upiec do zarumienienia, czyli około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. A następnie wystudzić.

Pomidory pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Bazylię poszatkować. Wymieszać z białym serem, doprawić solą, pieprzem i gotowe. Schłodzony farsz nałożyć na kruche babeczki. Udekorować je pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi oraz nasionami słonecznika i dyni. Podawać schłodzone.

 

Wytrawne babeczki wielkanocne ze szpinakiem i serem feta

babeczki wielkanocne ze szpinakiem

Składniki:

  • 400 g szpinaku
  • 400 g mąki
  • 300 g sera feta
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Szpinak opłukać, poszatkować na drobne kawałki. Włożyć do garnka, dodać pieprz, sól i niewielką ilość wody. Dusić kilka minut. W dużej misce połączyć suche składniki, czyli: mąkę, 1/4 łyżeczki soli i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować jajka do uzyskania piany. Następnie połączyć je z oliwą z oliwek i jogurtem. Pokroić ser feta w maleńką kosteczkę. Do mokrych składników wsypać suche i dobrze wymieszać (można użyć miksera). Dodać pokrojony ser feta i szpinak. Delikatnie wymieszać. Napełnić ciastem foremki do muffinek i piec przez około 30 minut w 180 stopniach.

 

Wytrawne zielone babeczki wielkanocne

wytrawne zielone babeczki

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 120 g majonezu
  • 100 g groszku ze słoika
  • 4 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki żółtego sera
  • sól i pieprz

Składniki na krem:

  • 400 g zielonego groszku ze słoika
  • 150 g majonezu
  • 2 jajka
  • 2 małe czerwone cebule
  • 30 g żółtego sera
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju
  • świeże zioła
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Poszatkować natkę pietruszki i koperek. Zblendować na gładką masę razem ze szpinakiem i jajkami. Przelać do miski, dodać starty ser. Obrać czosnek i czerwoną cebulę i drobno posiekać. Wrzucić do miski z zieloną masą, dodać zielony groszek, mąkę, sól, proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać. Formę na muffinki wyłożoną papilotkami wypełnić ciastem. Piec przez 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić.

Czerwoną cebulę drobno poszatkować i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać szpinak i smażyć kilka minut. Na koniec na chwilę dorzucić jeszcze odsączony z zalewy zielony groszek. Warzywa przestudzić i zblendować na gładką masę. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć je na tarce. Dodać je do blendera wraz z sokiem z cytryny, majonezem i żółtym serem. Doprawić do smaku i nałożyć masę na zielone babeczki. Do dekoracji można użyć plasterków marchewki i natki pietruszki.

 

Wytrawne babeczki wielkanocne z łososiem i indykiem

Składniki na babeczki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli i pieprzu

Składniki na farsz z indykiem:

  • 1 filet z indyka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka groszku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Składniki na farsz z łososiem i mascarpone:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 mała czerwona cebula
  • pieprz
  • natka koperku

Wykonanie:

Masło z mąką posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę, oregano oraz sól i pieprz. Zagnieść ciasto, owinąć je folią i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Wyjąć, wylepić ciastem foremki babeczek. Upiec do zarumienienia, czyli około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. A następnie wystudzić.

Farsz z kawałkami indyka. Indyka opłukać pod ciepłą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki. Posypać go ziołami oraz solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy i przełożyć do miski. Fasolę i groszek odcedzić i dodać do mięsa. Poszatkować natkę pietruszki, dodać ją do miski z farszem. Doprawić majonezem, ketchupem i jogurtem oraz odrobiną soli i pieprzu. Wymieszać i nałożyć do upieczonych wcześniej kruchych babeczek.

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO