KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
15 kwietnia 2019

Hodowla bydła mięsnego Charolaise

Bydło charolaise należy do najstarszych ras mięsnych, użytkowanych jednokierunkowo. Występuje w 70 krajach na całym świecie. Początkowo bydło tej rasy było wykorzystywane dwukierunkowo, jako siła robocza w pracach polowych i leśnych oraz jako dostarczyciel świetnej jakości mięsa.

W Polsce hodowla bydła mięsnego w czystości rasy jest rzadkością. Najczęściej klasyczne mięsne rasy bydła wykorzystuje się w krzyżowaniu towarowym, mającym na celu poprawę wydajności rzeźnej mieszańców pochodzących z krzyżówek z rasami mlecznymi.

Hodowla po francusku

Bydło rasy charolaise pochodzi z centralnej Francji, z okolic dawnej prowincji o nazwie Charolais. Wywodzi się od lokalnego bydła o białym umaszczeniu, pierwsze wzmianki o białych krowach pochodzą z roku 878. W XVI i XVII wieku rasa ta była popularna w okolicach miejscowości Lyon i Villefranche. Bydło to było użytkowane jako zwierzęta pociągowe, jako źródło wołowiny i mleka. Pierwsze księgi hodowlane powstały we Francji w 1864 roku. Generalnie pracowano nad rozmiarem oraz umięśnieniem. Bydło to kształtowało się w łagodnym klimacie na terenach żyznych pastwisk. Później stosowano dolew krwi starej, angielskiej rasy shorthorn i użytkowanie dwukierunkowe: jako siła roboczo-pociągowa oraz jako opasy, dostarczające dobrej jakości mięsa. Od 1920 roku charolaise wykorzystywane jest wyłącznie w kierunku mięsnym. Po II wojnie światowej zaczęto interesować się tą rasą na całym świecie. W roku 1964 wyeksportowano 259 byków oraz 1 605 krów. Z roku na rok liczby te rosły. Zdecydowana poprawa wartości opasowej (przyrosty dobowe i wybitne umięśnienie) cieląt mieszańców pochodzących z krzyżowania buhajów omawianej rasy z krowami o mlecznym typie użytkowości sprawiła, że 92 kraje importowały buhaje charolaise z Francji. Przez kolejne dekady rasa ta dominowała w obrocie międzynarodowym materiałem hodowlanym w obrębie ras mięsnych. Do Polski rasa ta została sprowadzona po raz pierwszy w 1961 roku. Od lat 90. jest sukcesywnie wypierana z rynków światowych przez inną francuską rasę limousine.

Charolaise - cechy rasy

Charolaise należy do grupy bydła o dużym kalibrze. Zwierzęta są masywnie zbudowane, konstytucja posiada typowe cechy bydła mięsnego. Budowę tułowia można wpisać w prostokąt, klatka piersiowa jest bardzo szeroka i głęboka. Tułów jest długi i szeroki, bardzo silnie umięśniona partia zadu, ud oraz grzbietu. Żebra ustawione prostopadle do kręgosłupa, beczkowato zaokrąglone. Kończyny są dość długie, silne i umięśnione, o szerokim rozstawieniu. Głowa jest duża, szeroka i dość płaska, żuchwa silnie zaznaczona. Oczy są ciemne, uszy są zaokrąglone i dość duże. Wadą rasy jest gruby kościec, zmniejszający zawartość mięsa w tuszy.

Zwierzęta tej rasy są rogate, umaszczenie jest w odcieniach beżu, bieli lub ecru. Owłosienie jest gęste, średniej długości, u niektórych osobników bywa nazywane puchatym. Skóra jest dość cienka, elastyczna i pozbawiona pigmentu. Śluzawica, wymię, rogi i racice są jasnej barwy, również pozbawione pigmentu. Charolaise charakteryzuje wybitne umięśnienie tylnej i przedniej części ciała. Szybkie tempo wzrostu i dobre wykorzystanie paszy pozwalają na uzyskanie dziennych przyrostów w granicach 1 200 g. 

Mięso jest soczyste i kruche. Nie ma ryzyka zbytniego przetłuszczenia tuszy, rasa ceniona za jakość marmurkowego mięsa i niską zawartość tłuszczu. Wydajność rzeźna może wynosić od 60 do 70%. Zawartość mięsa w tuszy kształtuje się na poziomie 80–85%.

Charolaise bardzo wolno dojrzewają płciowo. Pierwsze ocielenia jałówek następują w wieku 36 miesięcy. Najkorzystniej na cielęta wpływa wypas z matkami na pastwisku. Młode odłączane są po zakończeniu okresu pastwiskowego, około października, w wieku 270 dni i przy masie 290 kg. Cielęta mają dość dużą masę ciała przy urodzeniu. Płodność jest niższa niż u innych ras, a ruje są często trudne do wykrycia. Zdarzają się trudne porody, choć selekcja znacznie tę cechę poprawiła. Cieliczki ważą 42 kg, a byczki 45 kg. Odchowuje się około 87% urodzonych cieląt. Dorosła krowa waży około 800 kg, wysokość w kłębie może wynieść 140 cm, a buhaj 1 200 kg i w kłębie osiąga 150 cm. 

Ze względu na dość dużą masę cieląt przy urodzeniu, nie zaleca się krycia jałówek ras mlecznych buhajami charolaise, ze względu na mogące pojawić się problemy z wycieleniem. Pierwsze krycia buhajami tej rasy można przeprowadzić u krów wieloródek, u których wskaźnik zacieleń może dojść do 92%. Młode buhajki mogą osiągnąć dzienne przyrosty 1 450–1 550 g. Rasa charolaise bardzo dobrze adaptuje się i osiąga wysoką produkcję w systemie intensywnym. Mieszańce z krowami mlecznymi mają umaszczenie koloru kawy z mlekiem, mogą mieć różnej wielkości plamy, albo mają całkowicie rude lub czerwone umaszczenie. Na okres zimy charolaise nabiera gęstszą okrywę włosową, w naszym klimacie w ciężkich warunkach zimowych zwierzęta te powinny być utrzymywane w oborach. Należy dodać, że bydło charolaise ma spokojny temperament, jest tym samym łatwe w obsłudze. Stada powinny być prowadzone przez osoby posiadające doświadczenie, przy złym zarządzaniu można stracić 50% cieląt z powodu ciężkich porodów.

 

 

 

kontakt1.jpg
Tekst, fot. Bartłomiej Lubiński
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione