KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
26 marca 2020

Wiosenne oczyszczanie ze św. Hildegardą

Wiosna kojarzy się z robieniem porządków... Nie tylko nasz dom może ich wymagać, ale też my sami. Po zimie czujemy się ospali, osłabieni, ociężali. Cierpimy na zaburzenia trawienia albo wzmagają się problemy z cerą. Jeśli rzeczywiście wraz z dłuższymi dniami i większą ilością słońca zamiast przypływu energii odczuwamy zaostrzenie chronicznych dolegliwości, potrzebujemy porządnego oczyszczania organizmu. 

Św. Hildegardy opisała wiele metod i środków służących oczyszczaniu i regeneracji. Są wśród nich i post, i właściwie dobrane produkty spożywcze, i środki lecznicze, i zabiegi, i ruch na świeżym powietrzu. Należą do nich również dwie poniższe receptury, które doskonale nadają się do zastosowania właśnie wiosną.

Ciastka z mieszanki przypraw z imbirem 

Wskazania: osłabienie organizmu, zaburzenia przemiany materii (hipercholesterolemia, hiperlipidemia, otyłość, cukrzyca, dna moczanowa), choroby żołądka i jelit (zwłaszcza przebiegające z zaparciami, dyspepsją, bólami żołądka), choroby śledziony, wątroby i dróg żółciowych (kamienie, zapalenie pęcherzyka żółciowego), choroby nerek, choroby serca, choroby dermatologiczne, bóle głowy, zagrożenie udarem, stany zapalne oczu i uszu, przewlekły katar; choroby, których objawy zaostrzają się latem; wspomaganie postu
 
Skład:

  • 12 g sproszkowanego korzenia imbiru (Rhiz. Zingiberis)
  • 6 g sproszkowanego korzenia lukrecji (Rad. Liquiritiae)
  • 4 g sproszkowanego korzenia cytwaru (inaczej ostryżu plamistego albo kurkumy plamistej, Rhiz. Zedoariae)
  • 5 g bułki tartej orkiszowej lub białej mąki orkiszowej
  • 22 g cukru trzcinowego 
  • woda 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać wody w minimalnej ilości wystarczającej do uzyskania konsystencji ciasta (wody powinno być jak najmniej, by nie przedłużać czasu suszenia). Ciasto na blasze pokruszyć (zgranulować) albo uformować małe ciasteczka. Latem ususzyć na słońcu, a jeśli nie jest to możliwe – piec w piekarniku w temperaturze ok. 50°C, do wyschnięcia. 

Stosowanie:
W zależności od postaci spożywać codziennie 1 ciasteczko albo kilka małych granulek na czczo przed wstaniem z łóżka („w cieple łóżka”), a po spożyciu jeszcze chwilę poleżeć (nie zasypiać).

 

Młode pędy wiosennej pokrzywy


Wskazania: obciążony żołądek, nadmiar śluzu w żołądku, zaflegmienie
 
Skład:
1 garść młodych, wiosennych pędów pokrzywy (Herb.Urticae)
 
Przygotowanie:
Pokrzywę krótko gotować w wodzie, dowolnie przyprawić.
 
Stosowanie:
Spożywać wiosną jako danie samodzielne (przyrządzoną à la szpinak) lub dodawać jako składnik do potraw mięsnych lub warzywnych.

 

Hildegardowe przyprawy kupisz TUTAJ.

Przepisy pochodzą z czasopisma „Hildegarda” Nr 1, 2019

 
kontakt1.jpg
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce 

dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu  jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione