Wiosenne oczyszczanie ze św. Hildegardą
Oczyszczanie organizmu ze św. Hildegardą
Św. Hildegardy opisała wiele metod i środków służących oczyszczaniu i regeneracji. Są wśród nich i post, i właściwie dobrane produkty spożywcze, i środki lecznicze, i zabiegi, i ruch na świeżym powietrzu. Należą do nich również dwie poniższe receptury, które doskonale nadają się do zastosowania właśnie wiosną.
Ciastka z mieszanki przypraw z imbirem
Wskazania: osłabienie organizmu, zaburzenia przemiany materii (hipercholesterolemia, hiperlipidemia, otyłość, cukrzyca, dna moczanowa), choroby żołądka i jelit (zwłaszcza przebiegające z zaparciami, dyspepsją, bólami żołądka), choroby śledziony, wątroby i dróg żółciowych (kamienie, zapalenie pęcherzyka żółciowego), choroby nerek, choroby serca, choroby dermatologiczne, bóle głowy, zagrożenie udarem, stany zapalne oczu i uszu, przewlekły katar; choroby, których objawy zaostrzają się latem; wspomaganie postu
Skład:
- 12 g sproszkowanego korzenia imbiru (Rhiz. Zingiberis)
- 6 g sproszkowanego korzenia lukrecji (Rad. Liquiritiae)
- 4 g sproszkowanego korzenia cytwaru (inaczej ostryżu plamistego albo kurkumy plamistej, Rhiz. Zedoariae)
- 5 g bułki tartej orkiszowej lub białej mąki orkiszowej
- 22 g cukru trzcinowego
- woda
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać wody w minimalnej ilości wystarczającej do uzyskania konsystencji ciasta (wody powinno być jak najmniej, by nie przedłużać czasu suszenia). Ciasto na blasze pokruszyć (zgranulować) albo uformować małe ciasteczka. Latem ususzyć na słońcu, a jeśli nie jest to możliwe – piec w piekarniku w temperaturze ok. 50°C, do wyschnięcia.
Stosowanie:
W zależności od postaci spożywać codziennie 1 ciasteczko albo kilka małych granulek na czczo przed wstaniem z łóżka („w cieple łóżka”), a po spożyciu jeszcze chwilę poleżeć (nie zasypiać).
Młode pędy wiosennej pokrzywy
Wskazania: obciążony żołądek, nadmiar śluzu w żołądku, zaflegmienie
Skład:
1 garść młodych, wiosennych pędów pokrzywy (Herb.Urticae)
Przygotowanie:
Pokrzywę krótko gotować w wodzie, dowolnie przyprawić.
Stosowanie:
Spożywać wiosną jako danie samodzielne (przyrządzoną à la szpinak) lub dodawać jako składnik do potraw mięsnych lub warzywnych.
Hildegardowe przyprawy kupisz TUTAJ.
Przepisy pochodzą z czasopisma „Hildegarda” Nr 1, 2019
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce
dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|