Powstaną "rzeźnie rolnicze"

W rozporządzeniu mowa jest o tzw. "rzeźniach rolniczych”, czyli rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw, w których dokonuje się uboju zwierząt gospodarskich, kopytnych, drobiu, zajęczaków lub zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, lub dodatkowo rozbioru mięsa pozyskanego z tych zwierząt.
Rozporządzenie określa niektóre wymagania weterynaryjne dotyczące konstrukcji, rozplanowania i wyposażenia, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej.
Rozporządzenie określa, że łączna liczba zwierząt poddawanych ubojowi w rzeźni rolniczej wynosi rocznie nie więcej niż, w przypadku:
1) drobiu albo zajęczaków – 50 000 sztuk;
2) ptaków bezgrzebieniowych – 30 sztuk;
3) świń o wadze:
a) powyżej 100 kilogramów – 1500 sztuk;
b) 15-100 kilogramów – 2000 sztuk;
c) poniżej 15 kilogramów – 6000 sztuk;
4) owiec albo kóz o wadze:
a) powyżej 15 kilogramów – 3000 sztuk;
b) poniżej 15 kilogramów – 6000 sztuk;
5) bydła albo koni:
a) w wieku powyżej 3 miesięcy – 300 sztuk;
b) w wieku poniżej 3 miesięcy – 600 sztuk;
6) kopytnych zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych – 600 sztuk.
Szczegóły znajdziesz w Rozporządzeniu - ZAŁĄCZNIK poniżej