Jak zrobić domowy majonez i ćwikłę z chrzanem?

Domowy majonez
Składniki:
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka białego octu winnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 350 ml oleju słonecznikowego,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Jajko wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz, ocet, sok z cytryny i musztardę. Dokładnie miksujemy na wolnych obrotach, małymi porcjami dodajemy olej. Gdy masa będzie odpowiednio gesta, przekładamy ją do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Domowa ćwikła z chrzanem
Składniki:
- 200 g korzenia chrzanu,
- 1 kg buraków,
- sok z 1 cytryny,
- szczypta soli,
- 4-5 łyżek cukru.
Wykonanie:
Czyste buraki owijamy folią aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 1,5 godziny. Po wystudzeniu obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Obieramy korzeń chrzanu i także ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starty chrzan układamy na sito i przelewamy gorącą wodą, następnie dokładamy do buraków. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i cukrem. Mieszamy. Ćwikłę odstawiamy do lodówki.
Prawda, że proste? I domowe, czyli najlepsze na świecie :-)
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|