KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Wielkanocne sałatki - 5 propozycji na świąteczny stół

Opublikowano 15.04.2019 r.
Poszukujesz pomysłu na sałatkę wielkanocną, którą zaskoczysz swoich gości? Masz już dość tradycyjnej wielkanocnej sałatki jarzynowej? Przygotowaliśmy 5 przepisów na wielkanocne sałatki, z których warto skorzystać.

Sałatka świąteczna z brokułem

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 brokuł
  • 6 dużych ziemniaków
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 1 średnia cebula
  • koperek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz

Jak przygotować sałatkę z brokułem?
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Przestudź, obierz i pokrój w kosteczkę. Jajka ugotuj na twardo. Gdy przestygną, obierz i pokrój w drobną kostkę. Brokuła podziel na mniejsze różyczki, gotuj przez 6 minut, a następnie zalej zimną wodą. W dużej misce połącz pokrojone w kostkę ziemniaki, jajka oraz małe kawałki brokuła. Drobno pokrój w kostkę także cebulę i poszatkuj koperek. Dodaj je do pozostałych warzyw. Następnie do miski dodaj 1 mały jogurt naturalny, majonez i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

Prosta sałatka z jajek i pieczarek

Składniki:

  • 5 jaj
  • 250 g pieczarek
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • żółty ser starty

Jak przygotować?
Jajka ugoruj na twardo i ostudź. Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż na 1 łyżce masła. Jajka obierz ze skorupek i drobno pokrój. Umytą i osuszona natkę pietruszki drobno poszatkuj. Wszystkie składniki połącz w misce, dodaj majonez oraz przypraw do smaku. Wymieszaj, posyp żótym serem i gotowe.

 

Wielkanocna sałatka z ryżem

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
  • 3 jajka
  • pęczek rzodkiewek
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Wykonanie:
W osolonej wodzie ugotować ryż. W osobnym garnku ugotować jajka na twardo. Ryż przestudzić i wrzucić do dużej miski. Jajka po ostudzeniu obrać i drobno pokroić. Rzodkiewki i ogórki zetrzeć na tarce. Koperek drobno poszatkować. Dodać majonez, doprawić do smaku. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Sałatkę podawać schłodzoną.

Wiosenna sałatka tęczowa

Składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 5 jajek
  • 10 małych pomidorków koktajlowych
  • 1 duża czerwona cebulka
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • ulubiony biały ser sałatkowy
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Sałatę porwać na mniejsze cząstki i wrzucić do miski. Jajka ugorować na twardo, obrać i pokroić na większe kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Ogórki kiszone pokroić w talarki, a czerwoną cebulę w drobną kostkę. Ser sałatkowy pokroić w kosteczkę. W mniejszej misce wymieszać pozostałe składniki, z których powstanie sos. Wszystko wymieszać, polać sosem i serwować zaraz po przygotowaniu.

 

Wielkanocna sałatka z łososiem

Składniki:

  • 4 duże plastry wędzonego łososia
  • 8 jaj
  • 3 cykorie
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 pęczek kopru
  • majonez
  • tymianek
  • sól i pieprz

Jak przygotować?
Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone także pokroić w drobną kosteczkę. Koperek drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić na pół. Liście cykorii umyć i osuszyć. Na każdym z nich cienko rozsmarować majonez, położyć kawałek łososia, połówkę jajka oraz po łyżeczce drobno pokrojonych papryki i ogórków kiszonych. Posypać koperkiem oraz solą, pieprzem i tymiankiem i zajadać ze smakiem.

 

Kolorowe, pyszne i atrakcyjnie wyglądające na talerzu - takie są nasze sałatki na Wielkanoc. Którą wybierasz?

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:wielkanocne sałatki