Wielkanocne sałatki - 5 propozycji na świąteczny stół
Sałatka świąteczna z brokułem
Składniki:
- 4 jaja
- 1 brokuł
- 6 dużych ziemniaków
- 4 duże ogórki kiszone
- 1 średnia cebula
- koperek
- 1 mały jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz
Jak przygotować sałatkę z brokułem?
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Przestudź, obierz i pokrój w kosteczkę. Jajka ugotuj na twardo. Gdy przestygną, obierz i pokrój w drobną kostkę. Brokuła podziel na mniejsze różyczki, gotuj przez 6 minut, a następnie zalej zimną wodą. W dużej misce połącz pokrojone w kostkę ziemniaki, jajka oraz małe kawałki brokuła. Drobno pokrój w kostkę także cebulę i poszatkuj koperek. Dodaj je do pozostałych warzyw. Następnie do miski dodaj 1 mały jogurt naturalny, majonez i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Prosta sałatka z jajek i pieczarek
Składniki:
- 5 jaj
- 250 g pieczarek
- 2 pęczki natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
- żółty ser starty
Jak przygotować?
Jajka ugoruj na twardo i ostudź. Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż na 1 łyżce masła. Jajka obierz ze skorupek i drobno pokrój. Umytą i osuszona natkę pietruszki drobno poszatkuj. Wszystkie składniki połącz w misce, dodaj majonez oraz przypraw do smaku. Wymieszaj, posyp żótym serem i gotowe.
Wielkanocna sałatka z ryżem
Składniki:
- 2 woreczki ryżu
- 3 jajka
- pęczek rzodkiewek
- 6 ogórków kiszonych
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Wykonanie:
W osolonej wodzie ugotować ryż. W osobnym garnku ugotować jajka na twardo. Ryż przestudzić i wrzucić do dużej miski. Jajka po ostudzeniu obrać i drobno pokroić. Rzodkiewki i ogórki zetrzeć na tarce. Koperek drobno poszatkować. Dodać majonez, doprawić do smaku. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Sałatkę podawać schłodzoną.
Wiosenna sałatka tęczowa
Składniki:
- 1 sałata lodowa
- 5 jajek
- 10 małych pomidorków koktajlowych
- 1 duża czerwona cebulka
- 6 średnich ogórków kiszonych
- ulubiony biały ser sałatkowy
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól i pieprz
Wykonanie:
Sałatę porwać na mniejsze cząstki i wrzucić do miski. Jajka ugorować na twardo, obrać i pokroić na większe kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Ogórki kiszone pokroić w talarki, a czerwoną cebulę w drobną kostkę. Ser sałatkowy pokroić w kosteczkę. W mniejszej misce wymieszać pozostałe składniki, z których powstanie sos. Wszystko wymieszać, polać sosem i serwować zaraz po przygotowaniu.
Wielkanocna sałatka z łososiem
Składniki:
- 4 duże plastry wędzonego łososia
- 8 jaj
- 3 cykorie
- 4 ogórki kiszone
- 1 mała czerwona papryka
- 1 pęczek kopru
- majonez
- tymianek
- sól i pieprz
Jak przygotować?
Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone także pokroić w drobną kosteczkę. Koperek drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić na pół. Liście cykorii umyć i osuszyć. Na każdym z nich cienko rozsmarować majonez, położyć kawałek łososia, połówkę jajka oraz po łyżeczce drobno pokrojonych papryki i ogórków kiszonych. Posypać koperkiem oraz solą, pieprzem i tymiankiem i zajadać ze smakiem.
Kolorowe, pyszne i atrakcyjnie wyglądające na talerzu - takie są nasze sałatki na Wielkanoc. Którą wybierasz?
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|