KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
17 kwietnia 2019

Jedzmy jajka nie tylko od święta

Jajka to niewątpliwie symbol Świąt Wielkanocnych, ale chętnie się nimi zajadamy nie tylko podczas świątecznego śniadania. Czy wiesz, że są one cennym źródłem składników odżywczych, a w związku tym warto na stałe włączyć je do swojej codziennej diety? Poznaj zalety regularnego spożywania jajek.

1. Są skarbnicą witamin i minerałów

Jedno jajko zawiera witaminę A, B5, B6, B12, B2, D, E, K, oraz fosfor, kwas foliowy, selen, wapń i cynk. Dostarcza organizmowi 77 kalorii, 6 gramów białka i 5 gramów zdrowych tłuszczy.

2. Zawierają cholesterol

Rzeczywiście zawierają sporą dawkę cholesterolu, jednak nie wpływa on niekorzystnie na poziom cholesterolu we krwi.

3. Podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL

Wyższy poziom HDL zazwyczaj minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru oraz wielu innych chorób. Wystarczy jeść dwa jajka dziennie przez 6 tygodni, aby zwiększyć poziom dobrego cholesterolu w organizmie o 10%.

4. Zawierają cholinę - ważną substancję odżywczą

Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jak ważnym składnikiem zbilansowanej diety, jest cholina. Bierze ona udział w budowie błon komórkowych i odgrywa dużą rolę w pracy mózgu. Jedno jajko zawiera ponad 100 mg tego ważnego składnika.

5. Są cennym źródłem luteiny i zeaksantyny

Zawierają silne przeciwutleniacze, które pozytywnie wpływają na wzrok. Spożywanie odpowiednich ilości tych składników odżywczych może znacznie zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy, czyli dwóch najczęściej występujących schorzeń oczu. Żółtka są skarbnicą zeaksantyny i luteiny. Poza tym warto wspomnieć, że jaja są źródłem witaminy A - jej niedobór jest najczęstszą przyczyną pogarszania się wzroku.

6. Zawierają pełnowartościowe białko

Znajdujące się w jajkach wysokiej wartości białko odżywia komórki, tkanki i narządy w naszym organizmie oraz jest głównym budulcem naszego ciała. Dostarczanie odpowiedniej ilości białka w diecie jest zatem niezwykle istotne dla zdrowia. Jedno jajko zawiera około 6 gramów białka. Odpowiednia ilość białka zwiększa masę mięśniową, pomaga w odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi oraz wzmacnia kości.

7. Chronią przed chorobami układu krążenia

Jajka są doskonałym źródłem selenu w naszej diecie. Substancja ta wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz reguluje krążenie krwi, a w efekcie także pozytywnie wpływa na pracę serca.

8. To odżywczy zastrzyk energii

Duża zawartość witamin z grupy B w jajkach dostarcza energii na cały dzień. Poza tym wspomaga przekształcanie żywności w energię. Ważne, aby spożywać całe jajka, można je jeść ugotowane na twardo w towarzystwie warzyw i owoców – np. jako lekka sałatka na śniadanie czy kolację.

9. Zwiększa wydajność organizmu

Znajdujące się w jajkach białko wpływa na rozwój mięśni, a w efekcie na siłę, odporność i wytrzymałość. W efekcie regularne spożywanie jajek poprawia wydajność fizyczną organizmu.

10. Wzmacnia kości i organizm

Witamina D wpływa nie tylko na zdrowie kości, ale także samopoczucie czy kondycję organizmu. Czasami niemożliwe jest jej pozyskanie ze słońca, a do tego nie ma zbyt wielu pokarmów bogatych w tę substancję.

 

Gotowane, smażone, pieczone, albo na surowo – jak zjada je wielu sportowców dbających o budowę masy mięśniowej – sposób ich spożywania nie ma znaczenia. Warto włączyć jajka do swojego codziennego menu, bo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione