KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
15 kwietnia 2020

Trawa cytrynowa - czy warto włączyć ją do swojej diety?

Trawa cytrynowa w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularna również i w polskiej kuchni. A od wieków stosuje się ją w kuchni śródziemnomorskiej ze względu na cytrynowo-korzenny aromat. Czy warto włączyć ją do swojej diety? Poznaj mnóstwo właściwości trawy cytrynowej.

Trawa cytrynowa zwana także palczatką cytrynową to gatunek trawy bardzo popularny w Azji, Afryce, Indiach, Malezji czy Gruzji. Ma cytrusowy smak. Najbardziej aromatyczna jest jej bulwa, która jest popularną przyprawą w kuchni tajskiej - używana do napojów, zup, marynat czy sałatek. Jest ziołem, które rośnie w gęstych kępach.

Ze względu na właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej, kuchni, aromaterapii czy kosmetyce.

Trawa cytrynowa jest skarbnicą składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Zawiera także flawonoidy, przeciwutleniacze i związki fenolowe, a jej głównym składnikiem odpowiadającym za cytrynowy zapach jest cytral, który działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie.

Obniża poziom cholesterolu

Regularne spożywanie trawy cytrynowej obniża poziom złego cholesterolu, a w efekcie zapobiega gromadzeniu się lipidów w naczyniach krwionośnych i chroni przed miażdżycą tętnic czy chorobami serca.

Detoksykuje organizm

Trawa cytrynowa usuwa zanieczyszczenia i toksyny z organizmu. Działa moczopędnie, oczyszcza wątrobę i nerki, ale także wspomaga utrzymanie zdrowia układu pokarmowego.

Wykazuje właściwości antyrakowe

Warto włączyć ją do swojej diety, ponieważ skutecznie przeciwdziała wzrostowi komórek nowotworowych w organizmie. Składnikiem, który hamuje wzrost komórek nowotworowych, jest właśnie citral.

Reguluje pracę żołądka

Łagodzi zaburzenia żołądkowo-jelitowe i zmniejsza stany zapalne. Warto regularni spożywać trawę cytrynową, ponieważ reguluje trawienie, działa antybakteryjnie i oczyszcza przewód pokarmowy i żołądek z bakterii. Łagodzi zaparcia, biegunki czy bóle brzucha.

Poprawia jakość snu

Warto pijać herbatkę z trawy cytrynowej przed spaniem, ponieważ nie tylko ułatwia zasypianie, ale również poprawia jakość snu.

Łagodzi zaburzenia oddychania

Trawa cytrynowa jest szeroko stosowana w medycynie ajurwedyjskiej w leczeniu kaszlu i przeziębienia. Zawarta w niej witamina C wraz z innymi dobroczynnymi składnikami może pomóc w łagodzeniu nieżytów nosa, grypy i innych zaburzeń oddechowych, takich jak astma oskrzelowa.

Wspomaga leczenie infekcji

Ze względu na właściwości antyseptyczne pomaga w leczeniu zakażeń takich jak świerzb, grzybica, owrzodzenia czy zakażenia dróg moczowych. Usuwa bakterie, wirusy i grzyby, dlatego w medycynie naturalnej stosowana jest do pielęgnacji jamy ustnej.

Łagodzi bóle i migreny

Trawa cytrynowa może łagodzić ból i dyskomfort spowodowany bólami głowy i migrenami ze względu na swoje właściwości przeciwbólowe. Obecne w niej składniki odżywcze poprawiają krążenie krwi i pomagają w łagodzeniu skurczów czy bólów pleców. Jest również pomocna w leczeniu ran sportowych, w tym zwichnięć, urazów wewnętrznych i siniaków. Zmniejsza nerwobóle czy dolegliwości związane z reumatyzmem.

Dezodoruje skórę

Trawy cytrynowej - ze względu na właściwości antybakteryjne, odświeżające i tonizujące - używa się w kosmetyce do produkcji dezodorantów i antyperspirantów. Niweluje nieprzyjemny zapach ciała, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie.

Tonizuje skórę

Trawa cytrynowa doskonale sprawdza się jako tonik do oczyszczania skóry trądzikowej i tłustej. Wykazuje właściwości toksyczne, ściągające i antybakteryjne, a dzięki temu wzmacnia skórę i oczyszcza pory. Warto rozcieńczyć napar z trawy cytrynowej, by nie wywołać podrażnienia skóry.

Neutralizuje działanie wolnych rodników

Duża zawartość antyoksydantów w trawie cytrynowej pomaga chronić komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników oraz przed stresem oksydacyjnym. Natomiast potas i kwas foliowy regenerują komórki skóry.

Trawa cytrynowa w aromaterapii

Z trawy cytrynowej powstaje wysokiej jakości olejek do aromaterapii. Wykazuje on właściwości antyseptyczne, owadobójcze i przeciwgrzybicze. Pozytywnie wpływa na ciało i umysł, szczególnie podczas upałów. Ma właściwości tonizujące i ściągające, dzięki czemu reguluje krążenie krwi i wzmacnia tkanki skóry. Pojędrnia i pielęgnuje zwiotczałą i dojrzałą skórę.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione