KRIR o zmianach wykazu artykułów rolno- spożywczych z zagranicy
W ocenie KRIR, proponowane zmiany rozporządzenia wydają się być korzystne zarówno dla podmiotów importujących, producentów, przetwórców i finalnego konsumenta, jednak zdaniem samorządu rolniczego są niewystarczające.
Projekt rozporządzenia poszerza wykaz artykułów rolno-spożywczych o:
- świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego: wiśnie, śliwki, truskawki i poziomki, maliny, porzeczki czarne, porzeczki czerwone. Minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej to 5 ton,
- warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin zakonserwowane cukrem- sprowadzane z krajów trzecich w minimalnej ilości 1 tona,
- żurawiny, inaczej przetworzonej lub zakonserwowanej. Proponowana minimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej to -1 tona,
- oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, oraz pozostałą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia w minimalnej ilości 0,1 tony,
- pozostałą oliwę i jej frakcje, niemodyfikowane chemiczne, do celów spożywczych w minimalnej ilości 0,5 tony,
Obecnie w/w artykuły nie podlegają kontrolom Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a odnotowuje się wzrost ich obrotu. Z uwagi, na pochodzenie z krajów trzecich, istnieje wiele czynników pogarszających ich jakość w trakcie transportu i przechowywania - zauważa KRIR.
Druga zmiana w projekcie rozporządzenia dotyczy obniżenia minimalnej ilości podlegającej kontroli jakości handlowej dla:
- łuszczonych ziaren gryki, dla celów spożywczych, z 5 ton do ilości
- minimalnej -1 tony.
Dostawcami gryki są głównie: Litwa, Rosja i Ukraina, a jej import z roku na rok rośnie.
Problemem zgłaszanym przez rolników jest przywóz gryki oznaczonej kodem CNR ex10081000. W obecnie obowiązującym rozporządzeniu przewóz gryki przeznaczonej do celów spożywczych z krajów poza unijnych kontrolowany jest na granicy w przypadku przewozy ilości większej niż 5 ton. Samorząd rolniczy informuje, że odbiera wiele sygnałów od rolników, którzy zarzucają zbyt duży import gryki z Ukrainy i spadek cen gryki na skupach w Polsce. Dlatego też wnosimy o zmianę przepisów w zakresie minimalnej ilości podlegającej kontroli jakościowej i ilościowej gryki przeznaczonej na cele spożywczej, z 5 ton do 1 tony.
Zdaniem Samorządu Rolniczego proponowane zmiany, choć nie obejmują wszystkich oczekiwanych pozycji w załączniku do rozporządzenia, należy ocenić pozytywnie, bo pozwalają na dodatkową weryfikację jakości handlowej w ramach przeprowadzanych kontroli przez IJHARS.
Chroni to polskie przedsiębiorstwa przez nieuczciwymi praktykami handlowymi. Zasięg tych zmian i rozporządzenia jest jednak ograniczony, zawężony ustawą z 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu, i z pewnością nie jest odpowiedzią na oczekiwania rolników - producentów, którzy chcą takich zmian legislacyjnych, które zapewnią ochronę rodzimej produkcji.
Zgodnie ze zgłaszanymi wnioskami rolników z wschodnich regionów Polski samorząd rolniczy proponuje, by obowiązkowa kontrola jakościowa i ilościowa prowadzona przez organy IJHARS, w przypadku świeżych owoców tj. wiśni, śliwek, truskawek, poziomek, malin, porzeczek czarnych, porzeczek czerwonych prowadzona była w wysokości niższej niż proponowana w projekcie nowelizowanego rozporządzenia - to jest 1 tony.
Przy okazji nowelizacji rozporządzenia, należy również zmienić przepis dotyczący minimalnej ilości podlegającej kontroli jakości przy imporcie artykułów będących różnego rodzaju przyprawami, m.in. pieprzu, cynamonu, imbiru, anyżu - apeluje KRIR. Jeżeli zestawimy wielkość masową opakowań przeznaczonych do obrotu, z 1 toną, jako minimalną ilością podlegającą kontroli, to wydaje się nieuzasadnione.
Źródło: KRIR
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|