Poznaj przepisy na pyszne surówki do obiadu

Chcesz urozmaicić swój obiad o zdrowy i pyszny dodatek? Poznaj nasze przepisy na surówki. To prawdziwa bomba witaminowa!
Surówka "Pyszny seler"
Składniki:
- 2 selery,
- 2 jabłka,
- 1 duża marchewka,
- sok z połówki cytryny,
- 1/2 szkl. oliwy z oliwek,
- 1 pęczek pietruszki,
- sól, pieprz i odrobina cukru do smaku.
Wykonanie:
1. Selery oczyszczamy i ścieramy na tarce (na grubych oczkach), później skraplamy sokiem z cytryny i mieszamy.
2. Następnie również na tarce o grubych oczkach ścieramy jabłka i marchewkę, po czym łączymy z selerem.
3. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku. Całość polewamy oliwą i posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Surówka "Pora na pora"
Składniki:
- 1/2 kg porów,
- 3 duże jabłka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- przyprawy: odrobina soli, pieprzu i cukru.
Wykonanie:
1. Pory (białą cześć) kroimy na bardzo cienkie krążki, jabłka kroimy na małą kostkę, wszystko ze sobą łączymy i polewamy sokiem z cytryny.
2. Na koniec doprawiamy przyprawami według własnego uznania.
Surówka "Trio"
Składniki:
- 1 kapusta pekińska,
- 4 ogórki kwaszone,
- 2 papryki czerwone,
- majonez,
- przyprawy: pieprz, sól.
Wykonanie:
Kapustę pekińską kroimy na bardzo drobne paseczki, ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę kroimy na drobną kostkę.
Warzywa łaczymy ze sobą, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub specjalną przyprawą do sałatek.
Surówka "Jak u babci"
Składniki:
- 30 dak kapusty kiszonej,
- 1 jabłko,
- 3 średniej wielkiości marchewki,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz i odrobina cukru do smaku.
Wykonanie:
Odcedzamy kapustę i dodajemy do niej: jabłko starte na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekaną w drobną kostkę oraz marchewkę startą na małych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy oliwę, pieprz i cukier.
Smacznego!
![]() |
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|