Przepisy na wiosenne napoje - korzystamy z darów natury
Na wiosnę koktajle i napoje to bardzo dobre rozwiązanie. To również sposób na niemarnowanie żywności – wystarczy zmiksować i zużyć składniki, które mamy pod ręką.
Koktajl malinowo-jagodowy
Składniki:
- 1 szklanka malin (mogą być mrożone)
- 0,5 szklanki jagód
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka)
- 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno (lniany, rzepakowy, z ostropestu plamistego, z wiesiołka, z konopi lub oliwa z oliwek extra virgin)
Wszystkie składniki zmiksować.
Koktajl z awokado, gruszką i szpinakiem
Składniki:
- 1 gruszka
- pół awokado
- duża garść świeżego szpinaku
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- listki mięty (ok. 10 lub więcej, do smaku)
- woda
Gruszkę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, połowę owocu wybrać łyżką. Pozostałą zostawić na później i wykorzystać do innego dania. Imbir obrać, zetrzeć na tarce (ok. szczypty). Do miksera lub kielicha blendera przełożyć wszystkie składniki i zmiksować dolewając wodę do uzyskania konsystencji, którą lubimy (bardziej płynnej lub gęstej).
Koktajl marchwiowy z suszoną morelą
Składniki:
- 1 szklanka soku marchwiowego
- 2,3 suszone morele namoczone min. 2 godziny w ciepłej wodzie
Wszystkie składniki zmiksować.
Koktajl śniadaniowy z siemieniem lnianym
Składniki:
- 1 szklanka mleka sojowego (może być zwykłe lub inne roślinne)
- garść szpinaku
- 1 banan
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
Wszystkie składniki miksujemy.
Koktajl jogurtowo-malinowy z sokiem malinowym
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu waniliowego
- 1 szklanka malin
- pół banana
- 1 łyżka syropu malinowego
Maliny zmiksować z jogurtem waniliowym i bananem. Przelać do szklanki, polać 1 łyżką naturalnego lub domowego syropu malinowego.
Koktajl ananas-szpinak-jabłko-mięta
Składniki:
- 1 szklanka ananasa pokrojonego na kawałki
- 1 szklanka soku jabłkowego
- garść szpinaku
- kilka listków mięty
Wszystkie składniki zmiksować. Dobrze smakuje schłodzony.
Zielony koktajl z natką pietruszki
Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 banan
- 1 jabłko
- sok z połowy pomarańczy/cytryny
- woda do uzyskania pożądanej konsystencji
Natkę umyć i posiekać. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zmiksować.
Koktajl bananowy z masłem orzechowym
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 1,5 szklanki mleka (może być roślinne: np. ryżowe, sojowe, migdałowe, kokosowe itd.)
- 1 łyżka masła orzechowego
Wszystkie składniki zmiksować. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony.
Woda arbuzowa
Składniki:
- 2 szklanki arbuza pokrojonego na kawałki
- ew. woda do odpowiedniej konsystencji
Arbuz pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować, ewentualnie dolewając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.
Lemoniada pietruszkowa
Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1,5 szklanki wody
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu
Natkę pietruszki umyć i posiekać. Sok z cytryny wycisnąć. Wszystkie składniki przełożyć do miksera bądź blendera i zmiksować. Można dodać więcej cytryny/miodu w zależności od smaku, który preferujemy.
Lemoniada pokrzywowa
Składniki:
- 2 saszetki pokrzywy
- woda
- miód
- sok z 1 cytryny
Pokrzywę zaparzyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po tym czasie schłodzić, zmiksować z sokiem z cytryny i miodem. Podawać schłodzoną, z kostkami lodu.
Lemoniada szpinakowa
Składniki:
- 1 duża garść szpinaku
- 1,5 szklanki wody
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu
Wszystkie składniki zmiksować. Można dodać więcej cytryny/miodu w zależności od smaku, który preferujemy.
Lemoniada z rukwi wodnej
Składniki:
- 1 duża garść rukwi wodnej
- 1,5 szklanki wody
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu
Wszystkie składniki zmiksować. Można dodać więcej cytryny/miodu w zależności od smaku, który preferujemy.
Koktajl ananasowy z miętą
Składniki:
- 1 szklanka ananasa pokrojonego na kawałki
- garść mięty
- 1 szklanka wody kokosowej/lub zwykła woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Ananasa pokroić na kawałki. Wszystkie składniki zmiksować. Można dodać kostki lodu.
Mango lassi (koktajl jogurtowy z mango)
Składniki:
- 1 mango
- 1 szklanka jogurtu greckiego lub bałkańskiego lub zwykłego, gęstego jogurtu
- szczypta kardamonu
- pół szklanki wody
- 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
- 1 łyżka miodu
Mango obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Składniki koktajlu wymieszać. Jeśli koktajl będzie za mało słodki można zwiększyć ilość miodu.
Koktajl śliwkowo-czekoladowy
Składniki:
- 5 suszonych śliwek
- 1 szklanka mleka (może być roślinne: np. ryżowe, sojowe, migdałowe, kokosowe itd.)
- 1 łyżka kakao
- tarta gorzka czekolada
Suszone śliwki namoczyć w ciepłej wodzie co najmniej 2 godziny. Wszystkie składniki zmiksować. Można udekorować tartą, gorzką czekoladą (najlepiej o jak najwyższej zawartości kakao, min. 70%). Można podgrzać lub pić schłodzone.
Domowe mleko migdałowe
Składniki:
- 1 szklanka migdałów
- od 2,5 do 4 szklanek wody
- dodatki do wyboru: miód, daktyle, szczypta soli, laska wanilii
Migdały moczymy na noc w wodzie (tak, by woda pokryła wszystkie migdały). Potem wodę odcedzamy, migdały wrzucamy do blendera i dodajemy świeżą wodę. Jeśli chcemy uzyskać gęste, tłuste mleko dolewamy 2,5 szklanki wody. Jeśli bardziej rozcieńczone odpowiednio większą ilość i miksujemy. Zakładamy ściereczkę tetrową na sitko i przecedzamy mleko do naczynia. Masy migdałowej, która zostanie nam z odsączenia nie wyrzucamy (możemy zrobić z niej serek lub ciasteczka, przepisy w innych rozdziałach*).
Tak powstałe mleko pijemy od razu lub miksujemy z wybranym dodatkiem:
-opcja 1: szczypta soli
-opcja 2: szczypta soli, ziarenka z laski wanilii (lub 1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego)
-opcja 3: szczypta soli, 1-2 łyżki miodu
-opcja 4: szczypta soli, 2-3 daktyle (uprzednio namoczone w gorącej wodzie min. 2 godziny)
Koktajl czekoladowy z mlekiem migdałowym
Składniki:
- 1,5 szklanki domowego mleka migdałowego
- 1 łyżka miodu/syropu z agawy/syropu klonowego
- 1,2 łyżeczek kakao
Wszystkie składniki wymieszać. Koktajl znakomicie pobudza o poranku. Można pić zamiast kawy.
Koktajl kawowy
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka (może być roślinne: np. ryżowe, sojowe, migdałowe, kokosowe itd.)
- filiżanka mocnej kawy, świeżo zaparzonej (typu espresso)
- cukier/miód/syrop klonowy/syrop z agawy do smaku
Wszystkie składniki zmiksować.
Koktajl jarmużowy z mlekiem migdałowym
Składniki:
- 1 szklanka domowego mleka migdałowego
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 szklanka wody kokosowej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 duża garść jarmużu
- 2 daktyle namoczone min. 2 godziny w ciepłej wodzie
Wszystkie składniki zmiksować.
Koktajl jabłko-melon-mięta
Składniki:
- 1 duże jabłko
- garść mięty
- kilka plastrów melona
Wszystkie składniki zmiksować.
Koktajl malinowy z burakiem
Składniki:
- 1 szklanka malin
- 1 upieczony burak
- woda do odpowiedniej konsystencji/lub sok jabłkowy
Buraka upiec (zawinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 1-1,5 h). Kiedy burak ostygnie obrać ze skórki. Składniki koktajlu zmiksować i pić na zdrowie.
Koktajl jarmużowo-jagodowy z bananem
Składniki:
- 1 szklanka jagód
- garść jarmużu (może być też szpinak)
- pół banana
- woda lub mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Miksujemy jagody, jarmuż i banana. Dolewamy wody bądź mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Koktajl pomarańcza-limonka-mięta
Składniki:
- 4 pomarańcze
- 1 duża limonka
- kilka listków mięty
Wyciskamy sok z owoców cytrusowych w wyciskarce. Miksujemy z listkami mięty.
Koktajl szpinak-ogórek-jabłko
Składniki:
- garść szpinaku
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 ogórek
Ogórek obrać ze skórki, oczyścić z pestek. Zmiksować z pozostałymi skłanikami.
Jaki smak przypadł Wam najbardziej do gustu?
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|