KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
29 marca 2020

Śniadanie na słodko? Czemu nie!

Słodkie śniadanie? Czemu nie! Słodkie nie musi oznaczać niezdrowe. Takie składniki jak owoce, miód, przyprawy (cynamon, kardamon) choć mają smak słodyczy, są wartościowe w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Poznajcie nasze przepisy!

Poniżej kilka przepisów na słodkie śniadania – jedne zdrowsze, inne może trochę mniej, ale od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzą. Pamiętajmy, że zarówno w diecie jak i w życiu najważniejszy jest balans i umiar. Wszak wszystko jest dla ludzi, ale w odpowiednich proporcjach!

 

Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/2 szkl. gorącej wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka brązowego cukru (lub zwykłego)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju 
  • ziarenka z 1 laski wanilii (można pominąć)

 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, sól i przyprawy. Dodać płatki, cukier i orzechy. W oddzielnej misce rozbić jajka, dodac olej, wanilię i rodzynki z wodą z moczenia i wymieszać. Wlać do suchych składników, mieszać do połączenia się składników. Rękami lub dwiema łyżkami formować lekko płaskie ciasteczka i układać na papierze do pieczenia. Piec 10-13 minut do zezłocenia.


Bułeczki cynamonowe 

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 szkl. pełnotłustego mleka
  • 100 gr masła1 jajko
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 50 gr cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 gr suszonych drożdży

Na nadzienie:

  • 50 gr cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 75 gr miękkiego masła

Posypka:

  • 1 jajko, rozbełtane
  • 3 łyżki cukru

 

  1. W rondelku pogrzać mleko i masło, do rozpuszczenia. Zestawić z ognia do ostudzenia, a następnie oddać jajko. W dużej misce wymieszać mąkę, kardamon, cukier i sól. Następnie dodać drożdże i ponownie wymieszać. Mleko wymieszane z masłem wlać do suchych składników i zagnieść ciasto w kulę.
  2. Ciasto odłożyć do czystej miseczki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, tak, by podwoiło swoją objętość. 
  3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć z miseczki na stolnicę lekko obsypaną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 cm x 35 cm (mniej więcej). 
  4. Jeśli ciasta będzie więcej, postąpić tak samo i uformułować drugi prostokąt ciasta.
  5. Nadzienie - zmieszać cukier, cynamon i masło na gładką pastę. Rozsmarować na całej powierzchni ciasta. 
  6. Zwinąć ciasto w rulon (wzdłuż dłuższego boku). Za pomocą ostrego noża wykrajać w poprzek bułeczki (powinno ich być ok. 12). Odwrócić nadzieniem na zewnątrz, ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45-60 minut.
  7. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec 20-25 minut.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!

 

Domowa nutella 

Składniki:

  • garść daktyli namoczonych we wrzątku
  • 2-3 łyżki kakao

 

Daktyle sparzamy by były miękkie. Po tym czasie miksujemy na mus. Dodajemy kakao i ewentualnie wodę z moczenia daktyli. Smakuje jak czekoladowy, popularny krem do smarowania Nutella, a jest zdrowa i można ją jeść bez wyrzeczeń! Podajemy jako smarowidło do pieczywa, placków, czy naleśników.

 

Krem czekoladowo-śliwkowy

Składniki:

  • suszonych śliwek namoczonych we wrzątku
  • 2-3 łyżki kakao
  • miód do smaku
  • szczypta cynamonu

 

Suszone śliwki sparzamy by były miękkie. Po tym czasie miksujemy na mus. Dodajemy kakao, cynamon i ewentualnie wodę z moczenia śliwek. Możemy dosłodzić miodem. Podajemy jako smarowidło do pieczywa, placków, czy naleśników.

 

Tosty z chałki z cukrem pudrem

Składniki:

  • 2 kromki czerstwej chałki
  • masło
  • jajko
  • mleko
  • cukier puder
  • dodatki: świeże/mrożone owoce (bardzo dobrze sprawdzą się kwaśne owoce np. maliny, jeżyny, porzeczki), miód, dżem, ulubiona konfitura

 

Jajko rozbełtać w miseczce z mlekiem. Masło rozgrzać na patelni. Kromki chałki zanurzać w mleku, smażyć na złoto na maśle. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i jeść same lub z wybranymi dodatkami.


 

Twarożek na słodko

Składniki:

  • 100 gr tłustego lub półtłustego sera białego
  • kilka łyżek jogurtu bądź śmietany
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • miód/cukier
  • ewentualnie 1 żółtko

 

Ser rozdrobnić widelcem, dodać jogurt/śmietanę, ziarenka wanilii i ewentualnie 1 żółtko. Konsystencję twarożku możemy sami regulować dodając mniej lub więcej jogurtu/śmietany. Na koniec dodać miód/cukier do smaku. Świetnie smakuje po prostu sam, zjadany łyżeczką, na kanapkach bądź jako nadzienie do naleśników.


 

Chlebek bananowy

Składniki:

  • 1/4 szklanki mleka
  • 6 łyżek oliwy lub rozpuszczonego masła
  • 6 łyżek miodu lub syropu klonowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 i ¼ szklanki rozgniecionych, dojrzałych bananów (ok. 5 średnich bananów)
  • 2 szkl. mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szkl. posiekanych, dowolnych orzechów lub pestek (np. włoskie, migdały, laskowe, pestki dyni)
  • 3/4 szkl. posiekanej na mniejsze kawałki gorzkiej czekolady (100gr) – opcjonalnie

 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Mleko, olej, syrop klonowy, wanilię i banany zmiksować na puree. W innym, dużym naczyniu połączyć wszystkie suche składniki. Wlać masę bananową i zamieszać (nie musi być dokładnie). Dodać orzechy i pestki i ewentualnie czekoladę. Wlać do foremki i lekko wygładzić na wierzchu. Piec do suchego patyczka, ok. 30 minut (ale sprawdzać, ponieważ każdy piekarnik jest inny, i ciasto różnie się piecze).

*najlepszy sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych i przejrzałych bananów

 

Naleśniki ze szpinakiem i serem korycińskim

Ciasto na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli

 

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować tak by nie było grudek. Można dodać więcej wody w zależności od konsystencji ciasta, jakie nam wyjdzie. Smażyć na rozgrzanej patelni uprzednio wysmarowanej olejem. 

Farsz:

  • szpinak (świeży lub rozmrożony)
  • olej/oliwa do smażenia
  • ząbek czosnku
  • ser koryciński
  • sól, pieprz

 

Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i smażyć dopóki nadmiar wody nie odparuje. Na końcu dodać pokruszony ser (tyle ile lubimy). Doprawić solą i pieprzem. Na usmażonego naleśnika nałożyć farsz szpinakowy, zwinąć i jeść ze smakiem. Można posypać dodatkowo pokruszonym serem korycińskim.

 

Bananowo-kokosowe placuszki z malinami

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • mąka kokosowa (lub inna mąka do zagęszczenia masy)
  • masło/olej do smażenia

 

Banany zmiksować z jajkami, dodać makę do odpowiedniej konsystencji na placki.
Smażyć na rozgrzanym oleju/maśle. Podawać z malinami (mrożonymi, lub świeżymi- w sezonie) lub innymi owocami jagodowymi (np. truskawki, jagody, borówki, jeżyny).

 

Jaglane ciasteczka

Składniki:
    • ugotowana kasza jaglana – 1,5 szkl. (ok. 5 łyżek suchej kaszy)
    • 4 łyżki miodu
    • 1 jajko
    • 50 g bardzo miękkiego masła
    • 1/3 szkl. mąki
    • dodatki: suszona żurawina, rodzynki, morele, inne suszone owoce

 

Wymieszać kaszę, masło, miód i jajko. Dodać mąkę i suszone owoce, dobrze zamieszać, aż składniki się połączą. Masę włożyć do lodówki na 1 h, żeby stężała. Na blasze do pieczenia nakładać porcje wielkości 1 łyżeczki. Piec do zezłocenia (ok. 15-20 min.) w temperaturze 190 stopni.

 

Tarta z bryndzą i pomidorami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki 
  • 150 g masła 
  • szczypta soli 
  • 1 jajko 
  • 1-2 łyżki lodowatej wody

 

Mąkę rozsiać na blasze, dodać zimne, pokrojone na kawałki masło, sól, jajko, wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę i wstawić ją na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na wysypanej mąką desce. Formę do tart wysmarować masłem i wypełnić ciastem dociskając lekko do brzegów. 

 

Farsz:

  • 3 duże pomidory (najlepiej malinowe lub odmiany bawole serce)
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 200 gramów bryndzy
  • sól, pieprz, suszony tymianek bądź oregano

 

Pomidory pokroić na plastry i ułożyć w formie wypełnionej ciastem. Rozbełtać jajka, połączyć ze śmietanką i przyprawami i zalać pomidory. Na wierzch rozkruszyć ser. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 35-40 min. 

 

Śniadanie na słodko to zastrzyk energii na cały dzień, ale także gwarancja udanego poranka! Wypróbuj naszych przepisów i przekonaj się :-)

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione