Śniadanie na słodko? Czemu nie!

Poniżej kilka przepisów na słodkie śniadania – jedne zdrowsze, inne może trochę mniej, ale od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzą. Pamiętajmy, że zarówno w diecie jak i w życiu najważniejszy jest balans i umiar. Wszak wszystko jest dla ludzi, ale w odpowiednich proporcjach!
Ciasteczka owsiane
Składniki:
- 1 szklanka rodzynek
- 1/2 szkl. gorącej wody
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 szklanka brązowego cukru (lub zwykłego)
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- ziarenka z 1 laski wanilii (można pominąć)
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, sól i przyprawy. Dodać płatki, cukier i orzechy. W oddzielnej misce rozbić jajka, dodac olej, wanilię i rodzynki z wodą z moczenia i wymieszać. Wlać do suchych składników, mieszać do połączenia się składników. Rękami lub dwiema łyżkami formować lekko płaskie ciasteczka i układać na papierze do pieczenia. Piec 10-13 minut do zezłocenia.
Bułeczki cynamonowe
Składniki:
Na ciasto:
- 1 szkl. pełnotłustego mleka
- 100 gr masła1 jajko
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka kardamonu
- 50 gr cukru
- 1 łyżeczka soli
- 7 gr suszonych drożdży
Na nadzienie:
- 50 gr cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 75 gr miękkiego masła
Posypka:
- 1 jajko, rozbełtane
- 3 łyżki cukru
- W rondelku pogrzać mleko i masło, do rozpuszczenia. Zestawić z ognia do ostudzenia, a następnie oddać jajko. W dużej misce wymieszać mąkę, kardamon, cukier i sól. Następnie dodać drożdże i ponownie wymieszać. Mleko wymieszane z masłem wlać do suchych składników i zagnieść ciasto w kulę.
- Ciasto odłożyć do czystej miseczki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, tak, by podwoiło swoją objętość.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć z miseczki na stolnicę lekko obsypaną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 cm x 35 cm (mniej więcej).
- Jeśli ciasta będzie więcej, postąpić tak samo i uformułować drugi prostokąt ciasta.
- Nadzienie - zmieszać cukier, cynamon i masło na gładką pastę. Rozsmarować na całej powierzchni ciasta.
- Zwinąć ciasto w rulon (wzdłuż dłuższego boku). Za pomocą ostrego noża wykrajać w poprzek bułeczki (powinno ich być ok. 12). Odwrócić nadzieniem na zewnątrz, ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45-60 minut.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec 20-25 minut.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Domowa nutella
Składniki:
- garść daktyli namoczonych we wrzątku
- 2-3 łyżki kakao
Daktyle sparzamy by były miękkie. Po tym czasie miksujemy na mus. Dodajemy kakao i ewentualnie wodę z moczenia daktyli. Smakuje jak czekoladowy, popularny krem do smarowania Nutella, a jest zdrowa i można ją jeść bez wyrzeczeń! Podajemy jako smarowidło do pieczywa, placków, czy naleśników.
Krem czekoladowo-śliwkowy
Składniki:
- suszonych śliwek namoczonych we wrzątku
- 2-3 łyżki kakao
- miód do smaku
- szczypta cynamonu
Suszone śliwki sparzamy by były miękkie. Po tym czasie miksujemy na mus. Dodajemy kakao, cynamon i ewentualnie wodę z moczenia śliwek. Możemy dosłodzić miodem. Podajemy jako smarowidło do pieczywa, placków, czy naleśników.
Tosty z chałki z cukrem pudrem
Składniki:
- 2 kromki czerstwej chałki
- masło
- jajko
- mleko
- cukier puder
- dodatki: świeże/mrożone owoce (bardzo dobrze sprawdzą się kwaśne owoce np. maliny, jeżyny, porzeczki), miód, dżem, ulubiona konfitura
Jajko rozbełtać w miseczce z mlekiem. Masło rozgrzać na patelni. Kromki chałki zanurzać w mleku, smażyć na złoto na maśle. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i jeść same lub z wybranymi dodatkami.
Twarożek na słodko
Składniki:
- 100 gr tłustego lub półtłustego sera białego
- kilka łyżek jogurtu bądź śmietany
- ziarenka z 1 laski wanilii
- miód/cukier
- ewentualnie 1 żółtko
Ser rozdrobnić widelcem, dodać jogurt/śmietanę, ziarenka wanilii i ewentualnie 1 żółtko. Konsystencję twarożku możemy sami regulować dodając mniej lub więcej jogurtu/śmietany. Na koniec dodać miód/cukier do smaku. Świetnie smakuje po prostu sam, zjadany łyżeczką, na kanapkach bądź jako nadzienie do naleśników.
Chlebek bananowy
Składniki:
- 1/4 szklanki mleka
- 6 łyżek oliwy lub rozpuszczonego masła
- 6 łyżek miodu lub syropu klonowego
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 i ¼ szklanki rozgniecionych, dojrzałych bananów (ok. 5 średnich bananów)
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szkl. posiekanych, dowolnych orzechów lub pestek (np. włoskie, migdały, laskowe, pestki dyni)
- 3/4 szkl. posiekanej na mniejsze kawałki gorzkiej czekolady (100gr) – opcjonalnie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Mleko, olej, syrop klonowy, wanilię i banany zmiksować na puree. W innym, dużym naczyniu połączyć wszystkie suche składniki. Wlać masę bananową i zamieszać (nie musi być dokładnie). Dodać orzechy i pestki i ewentualnie czekoladę. Wlać do foremki i lekko wygładzić na wierzchu. Piec do suchego patyczka, ok. 30 minut (ale sprawdzać, ponieważ każdy piekarnik jest inny, i ciasto różnie się piecze).
*najlepszy sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych i przejrzałych bananów
Naleśniki ze szpinakiem i serem korycińskim
Ciasto na naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować tak by nie było grudek. Można dodać więcej wody w zależności od konsystencji ciasta, jakie nam wyjdzie. Smażyć na rozgrzanej patelni uprzednio wysmarowanej olejem.
Farsz:
- szpinak (świeży lub rozmrożony)
- olej/oliwa do smażenia
- ząbek czosnku
- ser koryciński
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i smażyć dopóki nadmiar wody nie odparuje. Na końcu dodać pokruszony ser (tyle ile lubimy). Doprawić solą i pieprzem. Na usmażonego naleśnika nałożyć farsz szpinakowy, zwinąć i jeść ze smakiem. Można posypać dodatkowo pokruszonym serem korycińskim.
Bananowo-kokosowe placuszki z malinami
Składniki:
- 2 banany
- 2 jajka
- mąka kokosowa (lub inna mąka do zagęszczenia masy)
- masło/olej do smażenia
Banany zmiksować z jajkami, dodać makę do odpowiedniej konsystencji na placki.
Smażyć na rozgrzanym oleju/maśle. Podawać z malinami (mrożonymi, lub świeżymi- w sezonie) lub innymi owocami jagodowymi (np. truskawki, jagody, borówki, jeżyny).
Jaglane ciasteczka
Składniki:
• ugotowana kasza jaglana – 1,5 szkl. (ok. 5 łyżek suchej kaszy)
• 4 łyżki miodu
• 1 jajko
• 50 g bardzo miękkiego masła
• 1/3 szkl. mąki
• dodatki: suszona żurawina, rodzynki, morele, inne suszone owoce
Wymieszać kaszę, masło, miód i jajko. Dodać mąkę i suszone owoce, dobrze zamieszać, aż składniki się połączą. Masę włożyć do lodówki na 1 h, żeby stężała. Na blasze do pieczenia nakładać porcje wielkości 1 łyżeczki. Piec do zezłocenia (ok. 15-20 min.) w temperaturze 190 stopni.
Tarta z bryndzą i pomidorami
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1-2 łyżki lodowatej wody
Mąkę rozsiać na blasze, dodać zimne, pokrojone na kawałki masło, sól, jajko, wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę i wstawić ją na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na wysypanej mąką desce. Formę do tart wysmarować masłem i wypełnić ciastem dociskając lekko do brzegów.
Farsz:
- 3 duże pomidory (najlepiej malinowe lub odmiany bawole serce)
- 3 jajka
- 300 ml śmietanki kremówki
- 200 gramów bryndzy
- sól, pieprz, suszony tymianek bądź oregano
Pomidory pokroić na plastry i ułożyć w formie wypełnionej ciastem. Rozbełtać jajka, połączyć ze śmietanką i przyprawami i zalać pomidory. Na wierzch rozkruszyć ser. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 35-40 min.
Śniadanie na słodko to zastrzyk energii na cały dzień, ale także gwarancja udanego poranka! Wypróbuj naszych przepisów i przekonaj się :-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|