Jaka przyszłość czeka jajka klatkowe?

Stowarzyszenie Otwarte Klatki od ponad dwóch lat prowadzi działania w celu namówienia sieci handlowych, restauracji, cateringów, hoteli i producentów żywności do wycofania jaj klatkowych z oferty oraz łańcucha produkcji.
W tym czasie przeszło 120 firm zdecydowało się na rezygnację z tzw. „trójek” - informuje Stowarzyszenie.
Z raportu wynika, że do końca 2018 r. aż 114 firm w Polsce ogłosiło wycofanie jaj klatkowych z oferty. Wśród tych firm jest 40 producentów żywności, 31 sklepów i sieci handlowych, 32 sieci restauracyjnych, kawiarni i cateringów oraz 11 sieci hotelarskich. Większość firm deklaruje również, że jaja z chowu klatkowego zostaną wycofane do 2025 r.
Trend wycofywania tych jaj widoczny jest nie tylko w Polsce, lecz też w znacznej części świata - informuje Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Jak wynika z danych Chicken Watch z 2019 r., już ponad 1500 firm na świecie zdecydowało się na rezygnację z jaj i/lub produktów jajecznych pochodzenia klatkowego.
Okazuje się również, że świadomość ludzi na temat chowu klatkowego i problemów z nim związanych (taki chów nie zapewnia zwierzętom możliwości zaspokojenia podstawowych potrzeb) jest coraz większa. Badania przeprowadzone przez IBRiS pokazują, że 60% społeczeństwa polskiego oczekuje od firm wycofania z oferty i łańcucha produkcji jaj pochodzących z chowu klatkowego.
Czy hodowla klatkowa kur niosek przejdzie do historii? Pokażą to najbliższe lata.
Źródło: Stowarzyszenie Otwarte Klatki
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|