KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Brukselka - warzywo zdrowia i młodości

Opublikowano 24.04.2019 r.
Lubicie brukselkę? Jeśli tak, to wspaniale! A jeśli nie, to przedstawiamy Wam kilka powodów, dla których warto polubić to warzywo i włączyć je do swojej diety.

Brukselka, a dokładnie kapusta warzywna brukselska, pochodzi z Belgii. Została wyhodowana jako krzyżówka kapusty i jarmużu. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym nazywana jest warzywem młodości. 

Brukselka – właściwości

Brukselka to źródło witamin C, K, A, E oraz z grupy B. Poza tym dostarcza składników mineralnych takich, jak: magnez, potas, sód, wapń, żelazo, cynk i fosfor. Dzięki tak bogatemu składowi pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy. Duża zawartość magnezu i potasu korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy. Witamina K odpowiada z kolei za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Poza tym brukselka to źródło błonnika, który wspomaga układ trawienia. Zaliczana jest również do warzyw mających właściwości antynowotworowe, ponieważ zawiera sulforafan  - przeciwutleniacz, zwalczający wolne rodniki, będące przyczyną wielu chorób.  Z kolei witaminy A, C, E zadbają o naszą urodę i młody wygląd. Odpowiadają bowiem za nawilżenie, jędrność skóry oraz uszczelniają naczynia krwionośne. 


Jak gotować brukselkę?

Pamiętajmy, żeby zawsze kupować brukselkę świeżą z jędrnymi, zielonymi listkami. Wiele osób narzeka na gorzkawy smak tego warzywa. Można jednak łatwo pozbyć się go, dzięki prawidłowej obróbce termicznej. 

Przed włożeniem do garnka należy usunąć zewnętrzne listki, można też lekko naciąć trzon, wówczas warzywo szybciej zmięknie. Co ważne, brukselka traci goryczkę po zamrożeniu. Warto zatem świeżą brukselkę zamrozić i ugotować ją np. już następnego dnia. Kolejny patent to gotowanie brukselki w wodzie z niewielką ilością mleka. Pamiętajmy również, aby gotować ją w otwartym garnku, bez pokrywki – wtedy odparują związki siarki, które nadają jej charakterystyczny smak i zapach. 

Aby brukselka była smaczna, nie może być rozgotowana – po zawrzeniu wody wystarczy przetrzymać ją w garnku 5 minut. Gotowe! Tak przyrządzoną brukselkę możemy podawać w tradycyjny sposób, czyli polaną przesmażoną na maśle bułką tartą. Poniżej jeszcze jedna kulinarna inspiracja z brukselką w roli głównej :-)

 

Przepis na zupę krem z brukselki

Składniki:

  • 500 g brukselki (może być świeża lub mrożona)
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku.

 

Wykonanie:
Brukselkę myjemy, kroimy na połówki, dodajemy do bulionu i gotujemy do miękkości. Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy do bulionu. Kiedy warzywa będą miękkie, blendujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy podawać z łyżką jogurtu naturalnego i chrupiącymi grzankami. Pyszności!

 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO