KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Biała fasola w 3 szybkich daniach

Opublikowano 18.05.2019 r.
Biała fasola to bogactwo białka, witamin i błonnika. Świetnie zastępuje mięso w codziennej diecie. Jeśli użyjemy gotowej już fasoli (w słoiku lub puszce) przygotowanie dań zajmie nam dosłownie chwilę. Oto 3 szybkie przepisy z fasolą w roli głównej. Smacznego!

Najprostsza sałatka z białą fasolą

Składniki:

  • pół szklanki białej fasoli (może być z puszki – odsączona, opłukana w zimnej wodzie)
  • garść natki pietruszki
  • olej lniany bądź oliwa z oliwek
  • 1 kiszony ogórek
  • pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:
Białą fasolę wrzucić do miseczki. Natkę posiekać, cebulę pokroić w piórka. Pomidora pokroić na mniejsze kawałki, to samo zrobić z kiszonym ogórkiem. Dodać do fasoli, wymieszać. Następnie dodać ok. 1,5 łyżki dobrego oleju bądź oliwy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mnóstwo witamin w tej prostej sałatce. 

 

Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 szklanka białej fasoli (może być z puszki – odsączona, opłukana w zimnej wodzie)
  • 7 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • do podania: świeże warzywa (np. plasterki ogórka), zioła do posypania (polecam natkę pietruszki i bazylię), kiszony ogórek

 

Sposób przygotowania:
Białą fasolę przecedzić, opłukać. Umieścić w naczyniu. Dodać ok. 7 sporych suszonych pomidorów z zalewy (nie opłukujmy ich – stracą wtedy zupełnie smak). Dodać oliwę z oliwek i zmiksować na pastę. Jeśli jest za gęsta można dodać wodę, sok z cytryny lub trochę oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Doprawić suszonym tymiankiem.

Taka pasta to wspaniałe i zdrowe smarowidło do chleba. Z jej pomocą szybko zrobimy pyszne kanapki – na wierzch połóżmy ulubione warzywa (polecam zielonego ogórka i świeże zioła np. natkę pietruszki). Pasta sprawdzi się również jako dip do warzyw i np. wafli ryżowych. Jako dip polecam, by była trochę gęstsza w konsystencji. Do pasty możemy dodać odrobinę octu balsamicznego, kaparów oraz doprawić solą i pieprzem. Wszystko według gustu. 


Szybkie ciasto kokosowe z białą fasolą

Składniki:

  • 2 szklanki białej fasoli (odsączonej z zalewy, przepłukanej pod zimną wodą)
  • 3 jajka
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki oleju neutralnego w smaku (typu „Kujawski”)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • ewentualnie trochę mąki, gdyby masa była zbyt rzadka

Sposób przygotowania:
Białą fasolę, odsączoną i przepłukaną zmiksować na gładko. Dodać jajka oraz wanilię (nasiona z laski waniliowej lub esencję waniliową) i zmiksować ponownie do połączenia składników. Następnie dodać cukier, zmiksować. Na końcu dodać olej, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i zmiksować do finalnego połączenia się składników. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 30-35 minut (jest gotowe, gdy patyczek zanurzony w ciasto po wyjęciu będzie suchy). Podawać po wystudzeniu.

Świetnie smakuje samo, z kawą na podwieczorek, szklanką mleka przed snem lub jako deser da dzieci. Można także podać jako wykwintny deser – z owocami (np. truskawkami) i domowym sosem waniliowym. Rewelacja! 

 

 

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO