KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
15 kwietnia 2020

Zrób syrop z mniszka lekarskiego! To lek na wiele dolegliwości

Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem, w medycynie ludowej znany jest od wieków. Ten żółty kwiatek chętnie wykorzystywano do sporządzania domowych lekarstw na wiele dolegliwości. Poznajcie jego właściwości i tradycyjne receptury na lecznicze syropy z kwiatów mniszka.

Mniszek lekarski rośnie na łąkach i w ogrodach, często traktowany jest jako chwast. Warto jednak docenić właściwości tego niepozornego żółtego kwiatka, bo ma ich wiele. Posiada m.in. witaminy A, C, D, z grupy B, a także potas, magnez, krzem i żelazo. Poza tym jest źródłem flawonoidów, działających przeciwutleniająco, garbników o właściwościach bakteriobójczych oraz inuliny – prebiotyku, stymulującego rozwój prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego. Mniszka lekarskiego wykorzystuje się w leczeniu przeziębień, kaszlu, przy chorobach układu pokarmowego, a także w łagodzeniu dolegliwości reumatycznych.  Bardzo wartościowy jest syrop z mniszka można przygotować w łatwy sposób – zobaczcie sami!  

Do sporządzenia syropu potrzebujemy sporo kwiatków. Zbieramy je w pogodny dzień, przed południem, z miejsc czystych ekologicznie - oddalonych od dróg, sadów i pól chronionych chemicznymi środkami. Kwiaty najlepiej zbierać na przełomie  kwietnia i maja, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe. 


Syrop z mniszka – przepis

Sposób I

Wyrwać żółte płatki z około 600-700 kwiatów mniszka lekarskiego. Kwiaty pozostawić rozłożone na białym papierze, na dwie, trzy godziny (wtedy wyjdą z nich czarne robaczki). Następnie zalewamy je 1-1,5 l wody i gotujemy przez około 1-2 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Jeżeli syrop jest gęsty, czas gotowania można skrócić. Pod koniec gotowania dodajemy sok z 3-4 cytryn. Pozostawiamy syrop na dobę. Podgrzewamy do wrzenia i przelewamy do słoików. Pozostawiamy w suchym miejscu. 

Sposób II

Należy przygotować 400-500 kwiatów mniszka, 4-5 cytryn i 2 kg cukru najlepiej nierafinowanego, brązowego.  Płatki rozkładamy na białym papierze, aby wyszły z nich czarne robaczki. Później wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie dokładnie odcedzamy. Do odcedzonego naparu dodajemy syrop przyrządzony z 1 litra wody i 2 kg brązowego cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryn. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie znowu podgrzewamy do wrzenia, przelewamy do słoików i odstawiamy w ciemne i suche miejsce. 

Syrop z mniszka ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Można stosować go w celu wzmocnienia  odporności lub kiedy już dopadnie nas jakaś infekcja – ból  gardła czy kaszel. Sprawdzi się również jako lek na dolegliwości żołądkowe. Zaleca się stosowanie 2-3 łyżeczek dziennie.

Przepisy na syrop z mniszka pochodzą z książki "Metoda na zdrowie. ABC kuracji naturalnych"

Zobacz więcej!

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione