KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Zrób syrop z mniszka lekarskiego! To lek na wiele dolegliwości

Opublikowano 28.04.2019 r.
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem, w medycynie ludowej znany jest od wieków. Ten żółty kwiatek chętnie wykorzystywano do sporządzania domowych lekarstw na wiele dolegliwości. Poznajcie jego właściwości i tradycyjne receptury na lecznicze syropy z kwiatów mniszka.

Mniszek lekarski rośnie na łąkach i w ogrodach, często traktowany jest jako chwast. Warto jednak docenić właściwości tego niepozornego żółtego kwiatka, bo ma ich wiele. Posiada m.in. witaminy A, C, D, z grupy B, a także potas, magnez, krzem i żelazo. Poza tym jest źródłem flawonoidów, działających przeciwutleniająco, garbników o właściwościach bakteriobójczych oraz inuliny – prebiotyku, stymulującego rozwój prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego. Mniszka lekarskiego wykorzystuje się w leczeniu przeziębień, kaszlu, przy chorobach układu pokarmowego, a także w łagodzeniu dolegliwości reumatycznych.  Bardzo wartościowy jest syrop z mniszka można przygotować w łatwy sposób – zobaczcie sami!  

Do sporządzenia syropu potrzebujemy sporo kwiatków. Zbieramy je w pogodny dzień, przed południem, z miejsc czystych ekologicznie - oddalonych od dróg, sadów i pól chronionych chemicznymi środkami. Kwiaty najlepiej zbierać na przełomie  kwietnia i maja, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe. 


Syrop z mniszka – przepis

Sposób I

Wyrwać żółte płatki z około 600-700 kwiatów mniszka lekarskiego. Kwiaty pozostawić rozłożone na białym papierze, na dwie, trzy godziny (wtedy wyjdą z nich czarne robaczki). Następnie zalewamy je 1-1,5 l wody i gotujemy przez około 1-2 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Jeżeli syrop jest gęsty, czas gotowania można skrócić. Pod koniec gotowania dodajemy sok z 3-4 cytryn. Pozostawiamy syrop na dobę. Podgrzewamy do wrzenia i przelewamy do słoików. Pozostawiamy w suchym miejscu. 

Sposób II

Należy przygotować 400-500 kwiatów mniszka, 4-5 cytryn i 2 kg cukru najlepiej nierafinowanego, brązowego.  Płatki rozkładamy na białym papierze, aby wyszły z nich czarne robaczki. Później wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie dokładnie odcedzamy. Do odcedzonego naparu dodajemy syrop przyrządzony z 1 litra wody i 2 kg brązowego cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryn. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie znowu podgrzewamy do wrzenia, przelewamy do słoików i odstawiamy w ciemne i suche miejsce. 

Syrop z mniszka ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Można stosować go w celu wzmocnienia  odporności lub kiedy już dopadnie nas jakaś infekcja – ból  gardła czy kaszel. Sprawdzi się również jako lek na dolegliwości żołądkowe. Zaleca się stosowanie 2-3 łyżeczek dziennie.

Przepisy na syrop z mniszka pochodzą z książki "Metoda na zdrowie. ABC kuracji naturalnych"

Zobacz więcej!

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO