KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
30 kwietnia 2019

Majówkowe grillowanie - przepisy na oryginalne przekąski z rusztu

Przed nami długi, majowy weekend. A to oznacza, że czas otworzyć sezon grillowy. Już na samą myśl o aromatycznych, pieczonych na grillu daniach cieknie ślinka :-) Dowiedz się zatem, jak grillować pysznie i zdrowo. Poznaj kilka niebanalnych pomysłów na smaczne dania z grilla.

Dużo mówi się o tym, że jedzenie z grilla jest niezdrowe. A okazuje się, że kluczem do zdrowych dań z rusztu jest sposób ich przyrządzania. Najczęściej grillujemy kiełbaski, karkówkę, filety z kurczaka, szaszłyki, kaszankę czy rybę. A co Ty na to, aby zmienić tradycyjne dania i zaprosić swoich gości do odkrywania nowych grillowych smaków?

Zasady zdrowego grillowania

Po pierwsze mięso przeznaczone na grilla warto dzień wcześniej zamarynować. Poza tym do rozpalania grilla używajmy wyłącznie naturalnej rozpałki oraz drewna z drzew liściastych bądź węgla drzewnego. Zrezygnujmy z parafiny czy rozpałki. Danie zacznijmy grillować dopiero po tym, jak ogień nabierze odpowiedniej temperatury. Natomiast gdy dorzucamy węgla, zdejmijmy potrawy z rusztu.

Jedzenia nie kładziemy bezpośrednio na oczyszczony wcześniej ruszt, a na specjalne aluminiowe tacki. Aby zapobiec przywieraniu grillowanych potraw do tacek, należy nasmarować je olejem roślinnym. Nie trzymajmy jedzenia na grillu zbyt długo. Kolejna ważna sprawa to cierpliwość - to właśnie na niej opiera się sztuka grillowania. Mięso usmażone na grillu zaraz po przyrządzeniu warto owinąć folią, aby nabrało aromatu i smaku. Doskonale smakuje w towarzystwie warzyw i owoców. Poniżej nasze przepisy!

 

Aromatyczne ziemniaczki z grilla

Składniki:

  • ziemniaki
  • kilka ząbków czosnku
  • masło
  • zioła prowansalskie
  • folia aluminiowa

Wykonanie:
Ziemniaki umyć w mundurkach. Przekroić na pół, dodać odrobinę masła, kawałek czosnku i posypać ziołami prowansalskimi. Każdą taką połówkę ziemniaka owinąć w folię aluminiową. Upiec do miękkości i gotowe.

 

Owocowa fantazja z grilla

Składniki:

  • 2 garści truskawek
  • 2 garści pokrojonego rabarbaru
  • wanilia
  • kardamon
  • odrobina masła
  • folia aluminiowa

W jednym sporym kawałku folii zawinąć umyte i osuszone truskawki bez szypułek. W drugim zawinąć rabarbar. Udekorować je odrobiną masła, doprawić szczyptą kardamonu i wanilii. Położyć na grillu. Po 15-20 minutach owoce w folii zdjąć z grilla. Doskonale smakują jako samodzielny deser bądź w towarzystwie gałki lodów z kilkoma listkami bazylii.

 

Ekspresowa sałatka do dań z grilla

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 1 ser feta
  • 1 pomarańcza
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 6 ogórków kiszonych
  • 2 garści owoców granatu
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżki nasion słonecznika

Składniki na sos:

  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Wykonanie:
W dużej misce ułożyć porwane na mniejsze cząstki kawałki sałat. Na nich rozłożyć starte na tarce plasterki ogórka kiszonego. Umyte i osuszone pomidorki koktajlowe przekroić na pół i dodać do miski. Ser feta pokroić w kostkę, czerwoną cebulę w piórka, a pomarańczę w drobne kawałki. Na górze posypać owocem granatu i nasionami słonecznika. Składniki na sos umieścić w małej miseczce, wymieszać i gotowe. Sałatkę wymieszaj i polej sosem dopiero przed podaniem na stół.

 

Winny dorsz w ziołach z grilla

Składniki:

  • 3 rozmrożone filety z dorsza
  • 1/4 szklanki białego wina
  • pęczek kopru
  • masło
  • przyprawa do ryby
  • kilka plastrów cytryny
  • sól i pieprz
  • folia aluminiowa

Jak przyrządzić soczystego dorsza z grilla?
Filety z dorsza myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze porcje. Każdą z porcji dorsza przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb z obu stron. Kładziemy na kawałku folii aluminiowej, na wierzch dodajemy odrobinę masła, kładziemy plasterek cytryny, polewamy łyżeczką białego wina i sypiemy drobno poszatkowanym koperkiem. Zawijamy folię, kładziemy na ruszt grilla na około 30 minut. Ryba doskonale smakuje w towarzystwie pysznej sałatki.

 

Bakłażanowa niespodzianka z grilla

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 opakowanie sera feta
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • sok z 1 cytryny
  • zioła prowansalskie
  • kilka orzechów włoskich

Wykonanie: Bakłażany umyć, osuszyć i drobno ściąć na cienkie paski około 5 milimetrów. Skropić je sokiem z cytryny, który usunie gorzki smak. Na każdy kawałek nakładamy odrobinę sera feta, kawałek pomidora i kawałek czerwonej cebuli. Przyprawiamy odrobiną czosnku przeciśniętego przez praskę oraz ziołami prowansalskimi. Zwijamy i wkładamy wykałaczkę, aby wszystko się trzymało. Takie zwijane niespodzianki z bakłażana kładziemy na tackach, a następnie na ruszcie grilla. Po upieczeniu zjadamy w towarzystwie sałatki.

 

Grillowe menu na majówkę gotowe! Koniecznie wypróbujcie i zajadajcie ze smakiem :-)

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione