KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
23 marca 2020

Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Chleb. Nasz codzienny pokarm, który powinniśmy szanować. Często trafia do kosza. A szkoda, bo z czerstwego, suchego chleba można wyczarować mnóstwo pysznych potraw. Przygotowaliśmy dla Ciebie podpowiedzi, jak wykorzystać czerstwy chleb. Możesz przygotować pizzę z chleba, zupę, kotlety czy zapiekankę chlebową.

Jednym z najbardziej genialnych pomysłów, który pozwala wykorzystać czerstwy chleb, jest pyszna pizza, która będzie smakować nawet dzieciom. Mało kto spostrzeże się, że została przygotowana z suchego i czerstwego chleba.

 

Przepis na pizzę z czerstwego chleba

Składniki:

  • 200 g czerstwego chleba
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Dodatki do pizzy:
- żółty ser
- szynka, kawałki kurczaka (lub mięso pozostałe z obiadu)
- czerwona cebula
- pomidory
- papryka
- kilka plasterków ogórka

Wykonanie:
 

Czerstwe i suche pieczywo zalać mlekiem i poczekać kilka minut. Dobrze odcisnąć, dodać jajko i solidnie wymieszać. Wysmarowaną olejem blachę do placka wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej masę z chleba na spód pizzy. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie przygotować sos: połączyć przyprawy z koncentratem, dobrze wymieszać i cienko rozsmarować na podpieczony spód pizzy. Następnie położyć żółty ser i ulubione dodatki. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 minut i gotowe.

 

Chlebowa zupa (z czerstwego chleba)

Składniki:

  • 10 kromek czerstwego chleba
  • 3 łyżki liści bazylii
  • 5 szklanek rosołu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Wykonanie:
 

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojony w kostkę chleb i chwilę podsmażyć. Zalać rosołem, dodać poszatkowane liście bazylii. Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.

 

Kotlety z czerstwego chleba

Składniki:

  • 10-15 kromek chleba
  • 1-2 szklanki bulionu
  • 2-3 jajka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki bazylii, oregano i tymianku
  • bułka tarta
  • olej
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Chleb pokroić lub połamać na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Zalać bulionem. Drobno pokroić w kostkę cebulkę i zeszklić ją na łyżce oleju. Chleb dobrze odcisnąć, dodać do niego podsmażoną cebulkę, jajka, sól, pieprz, przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Masę dokładnie wymieszać. Uformować z niej niewielkie kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron do zarumienienia. Kotleciki doskonale smakują z ziemniakami oraz w towarzystwie ulubionej surówki.

 

Zapiekanka z czerstwego chleba

Składniki:

  • 10 kromek czerstwego chleba
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 kiełbasy
  • żółty ser
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Chleb namoczyć w mleku, odcisnąć i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego olejem. Jajka zmiksować z przyprawami i polać chleb. Obrać cebulę i pieczarki i pokroić je w drobną kosteczkę. Na drugiej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. Następnie do naczynia żaroodpornego wrzucić podsmażoną kiełbasę. Oczyścić z nasion i pokroić w kostkę paprykę, dodać do zapiekanki, następnie ułożyć podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Wszystko posypać startym żółtym serem. Zapiekankę piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Niewiele trzeba, by wyczarować pyszności z czerstwego chleba :-) 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione