Na Dolnym Śląsku ruszyły zbiory szparagów
Sezon na szparagi rozpoczął się zaskakująco wcześnie i przyhamował, jednak wcale nie z powodu pogody. Z uwagi na majowy długi weekend plantatorzy czekają ze sprzedażą surowca.
Magazyny już się zapełniają, bo szparagowe wypustki rosną szybko i bez przerwy. Te dojrzałe trzeba zbierać codziennie. Rośliny rozwijają się w usypanym kopcu, a zielone szparagi wybijają się na powierzchnię, białe natomiast kryje folia, której zadaniem jest ochrona i utrzymanie odpowiedniej temperatury kopców.
Ręczny zbiór wymaga wprawy i silnej ręki. Szparagi mają niezwykłe walory kulinarne, delikatny smak i niską wartość energetyczną, a w medycynie ludowej uważane są za afrodyzjak. Dlatego szparag nazywany jest królem nowalijek.
Jednak entuzjaści tego warzywa powinni się spieszyć. Sezon na szparagi trwa bowiem tylko 2 miesiące.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|