Znów salmonella w jajkach - sprawdź, czy nie masz ich w lodówce!

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, obecność bakterii salmonella z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj w 1 z 5 badanych próbek. Chodzi o świeże jaja firmy "Jajo Wojciechowicz", klasa świeżości A, kategoria wagowa M-średnie (63g>masa>53 g). Termin przydatności do spożycia to 12.05.2019. Kod na skorupkach jaj – 3PL 02181303, numer zakładu pakowania jaj: PL 02185903 WE.
Próbkę pobrano z jajek, które można było kupić w jednym ze sklepów Netto. NETTO Sp. z o.o. poinformowała, że w dniu 30.04.2019 r. ww. jaja zostały usunięte ze sklepów tej sieci.
Zalecenia dla konsumentów
GIS przypomina, że nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
Źródło: GIS
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|