Młoda kapusta na talerze! Przepisy na wyśmienite potrawy
Opublikowano 10.05.2019 r.
Sezon na młodą kapustę czas zacząć. Bez wątpienia jest ona jednym z ulubionych wiosennych przysmaków Polaków. Doskonale sprawdzi się w wielu daniach. Zobacz, jakich! Nasze kulinarne propozycje z pewnością Cię zachwycą.
Tradycyjna młoda kapusta zasmażana
Składniki:
- główka młodej kapusty
- pęczek koperku
- 1 duża cebula
- szklanka wody
- sól, pieprz, cukier do smaku
- pół kostki masła
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki octu
|
Sposób przygotowania:
Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Włożyć do garnka, zalać szklanką wody. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną (można dodać też podsmażoną kiełbaskę). Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, na koniec octem. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę. Powstałą zasmażkę połączyć z kapustą. Dodać pokrojony drobno koperek, wymieszać i podawać na ciepło. Rewelacyjny dodatek do obiadu.
|
Surówka z młodej kapusty
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- 2 marchewki
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
|
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno szatkujemy, solimy i pozostawiamy na godzinę (kapusta puści sok, który odcedzamy). Dodajemy drobno pokrojony koperek, marchewkę stratą na tarce, polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy cukrem pudrem, pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec polewamy oliwą z oliwek – dokładnie mieszamy i pyszna wiosenno-letnia surówka gotowa.
|
Wiejski kapuśniaczek z młodej kapusty
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- 6-7 sztuk młodych ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3-4 kiełbaski
- 1,5 l bulionu mięsnego
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- pęczek koperku
|
Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy i kroimy na drobne paseczki, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z pokrojoną na plasterki kiełbasą. Przekładamy do garnka, wkładamy kapustę, marchew, ziemniaki, przyprawy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni podsmażamy mąkę (na złoty kolor), dodajemy 2 łyżki oleju i pół szklanki wywaru z zupy, energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Całość dodajemy do garnka z zupą. Gotujemy jeszcze przez chwilę, na koniec dodajemy posiekany koperek.
|
Makaron z młodą kapustą
Składniki:
- makaron kokardki
- pół główki młodej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 2 kiełbaski wędzone
- kostka masła
|
Sposób przygotowania:
W garnku roztapiamy masło, dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, marchew startą na tarce i dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (od czasu do czasu mieszamy). Na patelni podsmażamy cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Makaron gotujemy al dente.
Gotowy makaron łączymy z ugotowanymi warzywami i podsmażoną kiełbasą, mieszamy i gotowe. Można zajadać ze smakiem :-)
|
Pieczone gołąbki z młodej kapusty
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 0,5 kg mielonego mięsa (może być wieprzowe, ale świetnie sprawdzi się też delikatne mięso drobiowe)
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- 1 litr bulionu warzywnego
|
Sposób przygotowania:
W dużym garnku (w lekko osolonej wodzie) parzymy główkę kapusty, stopniowo zdejmujemy miękkie liście. Odkładamy do ostudzenia. Przygotowujemy farsz -mięso mielone łączymy z ryżem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażona cebulę, dokładnie wyrabiamy. Na każdy liść nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym (należy je wcześniej wysmarować olejem, można też wyłożyć lugotowanymi iśćmi kapusty). Zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywą żaroodporną i pieczemy przez około godzinę w temp. 180 st. C. Możemy na koniec zdjąć pokrywę i podpiec jeszcze chwilę – wówczas nasze gołąbki się zarumienią i będą jeszcze lepsze :-)
|
Ach! Jakie to wszystko pyszne :-) Prawdziwa wiosna na talerzu!
|
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Bok choy - chińska kapusta w diecie Polaka |
| Czas na szparagi! Przepisy na śniadanie, obiad i kolację |
| Pyszne desery z rabarbarem - zobacz, jak je przygotować? |
| Gołąbki bez zawijania od nowoczesnej gospodyni |
| Jakie warzywa będą najlepsze na grilla i jak je smacznie przyrządzić? |