KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Młoda kapusta na talerze! Przepisy na wyśmienite potrawy

Opublikowano 10.05.2019 r.
Sezon na młodą kapustę czas zacząć. Bez wątpienia jest ona jednym z ulubionych wiosennych przysmaków Polaków. Doskonale sprawdzi się w wielu daniach. Zobacz, jakich! Nasze kulinarne propozycje z pewnością Cię zachwycą. 

Tradycyjna młoda kapusta zasmażana

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 1 duża cebula
  • szklanka wody
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • pół kostki masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki octu

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Włożyć do garnka, zalać szklanką wody. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną (można dodać też podsmażoną kiełbaskę). Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, na koniec octem. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę. Powstałą zasmażkę połączyć z kapustą. Dodać pokrojony drobno koperek, wymieszać i podawać na ciepło. Rewelacyjny dodatek do obiadu.

 

 

Surówka z młodej kapusty

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno szatkujemy, solimy i pozostawiamy na godzinę (kapusta puści sok, który odcedzamy). Dodajemy drobno pokrojony koperek, marchewkę stratą na tarce, polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy cukrem pudrem, pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec polewamy oliwą z oliwek – dokładnie mieszamy i pyszna wiosenno-letnia surówka gotowa. 

 

 

Wiejski kapuśniaczek z młodej kapusty

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 6-7 sztuk młodych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3-4 kiełbaski
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Kapustę myjemy i kroimy na drobne paseczki, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z pokrojoną na plasterki kiełbasą. Przekładamy do garnka, wkładamy kapustę, marchew, ziemniaki, przyprawy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni podsmażamy mąkę (na złoty kolor), dodajemy 2 łyżki oleju i pół szklanki wywaru z zupy, energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Całość dodajemy do garnka z zupą. Gotujemy jeszcze przez chwilę, na koniec dodajemy posiekany koperek. 

 

 

Makaron z młodą kapustą

Składniki:

  • makaron kokardki
  • pół główki młodej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 kiełbaski wędzone
  • kostka masła

 

Sposób przygotowania:

W garnku roztapiamy masło, dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, marchew startą na tarce i dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (od czasu do czasu mieszamy). Na patelni podsmażamy cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Makaron gotujemy al dente. 
Gotowy makaron łączymy z ugotowanymi warzywami i podsmażoną kiełbasą, mieszamy i gotowe. Można zajadać ze smakiem :-)

 

Pieczone gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 0,5 kg mielonego mięsa (może być wieprzowe, ale świetnie sprawdzi się też delikatne mięso drobiowe)
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego

 

Sposób przygotowania:

W dużym garnku (w lekko osolonej wodzie) parzymy główkę kapusty, stopniowo zdejmujemy miękkie liście. Odkładamy do ostudzenia. Przygotowujemy farsz -mięso mielone łączymy z ryżem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażona cebulę, dokładnie wyrabiamy. Na każdy liść nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym (należy je wcześniej wysmarować olejem, można też wyłożyć lugotowanymi iśćmi kapusty). Zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywą żaroodporną i pieczemy przez około godzinę w temp. 180 st. C. Możemy na koniec zdjąć pokrywę i podpiec jeszcze chwilę – wówczas nasze gołąbki się zarumienią i będą jeszcze lepsze :-)

 

Ach! Jakie to wszystko pyszne :-) Prawdziwa wiosna na talerzu! 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO